Foncquevillers Frankrijk.
Foncquevillers Military Cemetery.
Foncquevillers Frankrijk.

WILL SOME KIND HAND IN A FOREIGN LAND PLACE A FLOWER ON MY SON’S GRAVE (Zal een vriendelijke hand in een vreemd land een bloem plaatsen op mijn zoons graf). Deze mooie en liefdevolle epitaaf werd op vraag van papa en mama, James en Harriett Palmer, gebeiteld op de grafsteen van hun betreurde zoon George. Private (= soldaat) George Thomas Palmer was 21 jaar toen hij op 28 februari 1917 stierf, over de ware toedracht van zijn dood is weinig te vinden. George was soldaat bij de B compagnie van het territoriale 1st/4th bataljon van het Leicestershire Regiment en werd begraven op de Britse begraafplaats van Foncquevillers. De mannen van het  Leicestershire Regiment werden ook de Tigers  (tijgers) genoemd, dat was een verwijzing naar de tijger die op hun mutskenteken afgebeeld stond. Het 1st/4th bataljon kwam in de periode februari-maart 1915 naar het Franse Le Havre. Het bataljon was een onderdeel van de Lincoln en Leicester Brigade ( 46th (North Midland) Division) die aan het westelijk front zou ingezet worden.

 

In 1915 en 1916 liep de geallieerde frontlinie tussen Foncquevillers en Gommecourt, het was in die periode dat Franse troepen hier begonnen met de aanleg van de begraafplaats. Later werd ze dan overgenomen door de Britse troepen. Het oord werd tot maart 1917 gebruikt door eenheden van de hier gelegerde veldambulances. Vooral in de maand juli van 1916 waren de grafleggingen hier talrijk, deze mannen rusten nu in Plot I rij L. Het 'Military Cemetery' werd van maart tot augustus 1918, toen het Duitse offensief de frontlinie bijna terug naar haar oude positie bracht, opnieuw in gebruik genomen. Na de wapenstilstand werden er 74 Britse graven naar hier overgebracht, die kwamen van het strijdtoneel ten oosten van het dorp. De 325 Fransen werden ontgraven en overgeheveld naar de Franse militaire begraafplaats van La Targette, in de buurt van Arras.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tussen de 602 geïdentificeerde militairen rust ook kapitein John Leslie Green, VC. John Green werd op 4 december 1888 geboren in Buckden, Huntingdonshire. De jonge knaap bezocht de Felsted School en studeerde dan geneeskunde in Downing College, Cambridge en in het St. Bartholomew's Hospital te Londen. Bij het uitbreken van de oorlog had John zijn medische studies nog niet voltooid, maar werd toch officier bij het Royal Army Medical Corps (R.A.M.C. = militaire medische dienst). Op 1 januari 1916 trouwde de jongeman met Miss E M Moss. In 1916 was John kapitein bij het RAMC en was hij als medisch officier toegevoegd aan het 1/5e bataljon van de Sherwood Foresters ( Notts and Derby Regiment).

 

 

 

Op 1 juli 1916, de openingsdag van de Sommeslag, nam hij met de 46e divisie deel aan de rampzalige aanval op Gommecourt. Ook John bleef niet gespaard en raakte verwond, maar dat weerhield hem er niet van om een gewonde officier die vernesteld zat in de vijandelijke prikkeldraadversperring te hulp te snellen. Hij sleepte de man naar een granaattrechter. Hoewel er constant op hen werd geschoten  en handgranaten in hun richting werden gegooid, verzorgde de plichtsbewuste kapitein Green de kwetsuren van de getroffen officier. Toen hij bijna klaar was met het aanbrengen van de verbanden werd de 27 jarige John zelf gedood. Zijn toewijding en moed werden beloond met de hoogste Britse militaire onderscheiding, het Victoria Cross. Of dat de pijn en verdriet bij zijn jonge echtgenote verzacht heeft?... Zijn Victoria Cross wordt nu tentoongesteld in het Army Medical Services Museum in Aldershot, Engeland.

 

 

 

 

 

Meer artikels
Lankhof Farm Bunkers. 17-11-2014
Voormezele- Zillebeke. België.

 Langhof farm, gelegen op het grondgebied van Voormezele,  dankt zijn benaming aan het 'Château de Langhof', een herenhuis dat vanaf de 17e eeuw werd gebruikt door de Ieperse bankier Adrien Destamaudt.

lees meer ...
'Angelo della Carità' Cimitero degli Eroi. 21-08-2017
Aquileia Italië.

Het Italiaanse Aquileia is een Oud-Romeinse stad gelegen in de provincie Udine.

lees meer ...
Nieuwstraat 7 13-04-2015
Tielt België.

In de vroege morgen van 14 oktober 1914 werd de stad Tielt bezet door Duitse troepen.

lees meer ...