Redipuglia Italië.
Trincea Blindata.
Redipuglia Italië.

Het 'Sacrario Militare di Redipuglia' gebouwd op de berg Sei Busi is zeker een plaatst waar de Grote Oorlog je naar de keel grijpt. 100.187 militairen begraven onder tweeëntwintig stenen terrassen bedekken er de heuvelflank. De Sei Busi mag dan niet zo hoog zijn, maar tijdens de oorlog bood hij wel een weids uitzicht over het westen en was daardoor van cruciaal belang voor de strijdende troepen, maar ook op de heuvel werd er fel gevochten. Dit groots Italiaans oorlogsmonument werd in 1938, tijdens de fascistische periode, ingewijd en ligt nu aan een drukke weg. Aan de overkant van die weg is er een leerzaam museum die er de hier in de regio gestreden gevechten verduidelijkt.

 

 

Naast het museum, kan men dan de kleine heuvel van St. Elia omhooggaan. Het is een stuk minder indrukwekkend dan het monument aan de overzijde van de weg, maar dit was wel de allereerste herdenkingssite van Redipuglia. De graven lagen er toen in concentrische cirkels en waren opgesmukt met oorlogsrelicten, zoals helmen en allerlei wapens. Maar deze oorspronkelijke herdenkingssite was echter niet gemaakt om deze objecten, noch de menselijke resten, te vrijwaren tegen de sporen van de tijd. De objecten werden in verschillende musea ondergebracht en de stoffelijke resten van de gevallenen werden in het Sacrario Militare geborgen.

 

In de omgeving vindt men ook nog oude grafstenen met bronzen repro's van de oorspronkelijke voorwerpen die ooit op de graven achtergelaten werden. Daarnaast zie je er ook nog deels de plaatsen waar er mitrailleurs en mortieren opgesteld stonden en er zijn ook nog loopgraven. Eén van die Italiaanse loopgraven is de 'Trincea Blindata'.

 

De oorlog waarvan men dacht dat hij slechts enkele maanden zou duren, ontaarde in een loopgraven oorlog. Een loopgraaf, of tranchée zoals ze dat in de Westhoek zeggen, was in feite maar een soort geul of gang in de grond die de manschappen bescherming moest bieden tegen het vijandelijk vuur. De loopgraven hebben hun trieste bekendheid vooral te danken aan het grootschalige gebruik ervan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nieuw was dit echter niet, al eeuwenlang werden er door soldaten loopgraven gegraven. Zo groeven de Romeinse legers van Julius Caesar al in 52 voor Christus loopgraven bij het Beleg van Alesia.

 

In de Grote Oorlog bestonden de loopgraven primair slechts uit een geul in de grond, en tijdelijke loopgraven waren ook vaak niet veel meer dan dat. Maar wanneer de loopgraaf langere tijd bezet werd, en dat zeker tijdens een volledige loogravenoorlog zoals 14-18, dan werden die continu verder uitgebouwd en verstevigd en dat kon dan leidden tot complexe loopgravenstelsels of loopgraaflabyrinten. Het doel van een loopgraaf was niet alleen om bescherming te bieden tegen vijandelijke kogels maar vooral ook tegen krombaangeschut ( bv: houwitsers, mortieren enz.). Een artilleriegranaat of een mortierprojectiel moest in, of vlak bij, de loopgraaf ontploffen om er echt leed aan te richten, ontploften die projectielen wat verder weg dan beschermde de loopgraaf de manschappen wel tegen de ontploffing. Nu hier en daar probeerde men die bescherming in de loopgraven te maximaliseren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een mooi voorbeeld daarvan was de Trincea Blindata of de geblindeerde loopgraaf in Redipuglia. Deze loopgraaf werd er in de periode juni – juli 1915, tijdens de 1e en 2e Slag aan de Isonzo, aangelegd en overkoepeld met beton. Deze prachtig bewaard gebleven Italiaanse versterkte loopgraaf werd gebouwd en bemand door de infanteristen van de Brigade Siena (31e en 32e infanterieregiment). De Brigata Siena werd er later dan afgelost door de Brigade Savona (15e en 16e infanterieregiment) en de Brigade Cagliari (63e en 64e infanterieregiment).

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Ruminghem Chinese Cemetery. 27-03-2017
Ruminghem Frankrijk.

Het Chinese Labour Corps (Chinees Arbeiderskorps) was een niet-gewapende afdeling in het Britse leger, bestaande uit burgerarbeiders uit China die tijdens de oorlog werden ingezet voor het uitvoeren van logistieke taken ter ondersteuning van de Britse troepen.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Hooglede 'Jacob & Ludwig Nass'. 14-08-2017
Hooglede België

In het Vlaamse heuvellandschap ten noorden van Roeselare ligt één van de vier overgebleven Duitse begraafplaatsen waar slachtoffers uit de Grootte Oorlog worden geëerd.

lees meer ...
Duitse Loopgraaf. 04-06-2018
Mesen België.

Af en toe geeft De Groote Oorlog een geheim prijs.

lees meer ...