Londen Verenigd Koninkrijk.
Guards Division War Memorial.
Londen Verenigd Koninkrijk.

Het Britse leger telde  bij het uitbreken van de oorlog  een aantal Guards (lijfwacht ) regimenten; de  Grenadier Guards, de Coldstream Guards,  de Irish Guards, de Scots Guards en de Welsh Guards. Deze eenheden werden allemaal aanzien als elite eenheden. Naast deze opgesomde eenheden die infanteristen waren had men ook nog The Household Cavalry’. Dat was in feite de Koninklijke lijfwacht te paard. Het waren elite-eenheden binnen het Britse leger waarin vele mannen van adellijke afkomst zaten. Binnen de Britse ruiterij stond de 'Household Cavalry' dan ook het hoogst aangeschreven. Ze telde drie regimenten: de '1st Life Guards' (kazerne Hyde Park, Londen), de '2nd Life Guards' (kazerne Regent's Park, Londen) en de 'Royal Horse Guards', ook soms 'The Blues' genoemd' (kazerne Windsor, Londen). Na de mobilisatie van in de zomer 1914 werd uit deze regimenten een 'Household Cavalry Composite Regiment' geschapen, dat werd toegevoegd aan de 4de 'Cavalry Brigade' (2de cavaleriedivisie) en werd naar België gestuurd. Maar de oorlog duurde langer dan verwacht, er waren meer mannen nodig om de vijand op het vasteland tegen te houden. Dus werd ook de rest van de 'Household Cavalry' gemobiliseerd.

 

Gedurende de Eerste Slag bij Ieper vormden de ‘1st Life Guards’, de ‘2nd Life Guards’ en ‘The Royal Horse Guards’ de ‘7th Cavalry Brigade’. Op 27 oktober 1914 vervingen ze de 6de cavaleriebrigade op de heuvelrug bij Zandvoorde.  Op 30 oktober 1914 kreeg de Household Cavalry  het hier zwaar te verduren, voor 2 eskadrons van de ‘1st Life Guards’ en van de ‘2nd Life Guards’ en voor een ‘Machine Gun’- sectie van de ‘Royal Horse Guards’ liep het hier compleet mis! Deze eenheden geraakten tijdens de gevechten volledig geïsoleerd en het bevel tot terugtrekking geraakte niet tot bij hen. De mannen bleven ter plaatse en vochten er tot de laatste man, hier sneuvelden ongeveer 120 mannen.

 

 

De cavalerie bleek echter niet meer zo inzetbaar bij deze nieuwe vorm van oorlogvoering, die meer en meer evolueerde naar een loopgravenoorlog: hoewel ze door en door getraind waren als cavaleristen, werden ze nu ingezet als infanteristen en moesten ze de vijand vanuit hun rudimentaire loopgraven bekampen met mitrailleurs. Hun collega’s van de infanterie waren ondertussen ook al in het strijdgewoel ondergedompeld, ze streden in verschillende divisies. later in augustus 1915 werd in Lumbres bij St Omer (Frankrijk) de Guards Division opgericht. De diverse eenheden van de Guards die bij  andere divisies dienden werden teruggetrokken en samen gebracht in deze nieuwe formatie. De divisie bleef voor de rest van de oorlog aan het Westelijk Front en raakte betrokken bij heel wat militaire operaties.

 

1915: De Slag om Loos (vanaf 26 september)

          Het gevecht bij Hohenzollern Redoubt 18- 19 oktober)

1916: De gevechten aan de Somme.

 • De slag bij Flers-Courcelette.
 • De slag bij Morval.

1917: Duitse terugtocht naar de Siegfriedstellung (Hindenburg Line / 14 maart – 5 april ).

          De Derde Slag bij Ieper:

 • Slag bij Pilkem (31juli – 2 augustus)
 • De Slag bij Poelkapelle(9 oktober).
 • De Slag bij Passendale (12 oktober)

          De Slag bij Cambrai (20 november- 3 december)

 

In februari 1918 moest de divisie noodgedwongen gaan herstructureren. De infanterie brigades werden van vier bataljons teruggebracht tot op drie.

 

1918: De Eerste Gevechten aan de Somme 1918:

 • De Slag bij St. Quentin( 21 -23 maart).
 • De Slag bij Bapaume (24-25 maart).
 • De Eerste Slag bij Arras (28 maart)

         De Tweede Gevechten aan de Somme 1918:

 • De Slag bij Albert (21 -23 augustus).
 • De Tweede Slag bij Bapaume (31 augustus- 3 september).

         De gevechten aan de Hindenburg Line:

 • De Slag bij Havrincourt(12 september).
 • De Slag bij het Canal du Nord ( 27 september - 1 oktober).
 • De Slag bij Cambrai 1918 (8-9 oktober)

        De achtervolging naar de Selle (9-12 oktober).

        De Slag bij de Selle (17-25 oktober).

        De Slag bij de Samber( 4 november)

 

De divisie die op de wapenstilstand in/nabij Maubeuge (FR) was, kreeg op 17 november  1918 het gezelschap van de 4de  Brigade (Guards) van de 31e  divisie. De Guards Division werd vervolgens naar de Rijn gestuurd en stak op 11 december de Duitse grens over. Op 20 februari 1919 begonnen de bataljons dan eindelijk naar Groot-Brittannië terug te keren, tegen 29 april 1919 waren allen eenheden van de divisie terug in hun thuisland.

 

De nu meest bekende Guards zij uiteraard de onbereden als bereden gardesoldaten van de Household Cavalry regimenten in Londen. Die horse Guards zijn bij het grote publiek niet gekend voor hun daden op de vele slagvelden, maar ze zijn wel uitgegroeid tot een belangrijke en een bijna verplicht te fotograferen toeristische Londense attractie. Naast de gardesoldaten is er in Londen ook een gebouw dat de naam Horse Guards draagt, dat is het majestueus gebouw waar de schildwachten de toegang tot de Horse Guards Parade bewaken, een paradeplein waar o.a. de dagelijkse ceremoniële aflossing van de wacht plaatsvindt. Het in palladianistische stijl opgetrokken gebouw werd in 1745 ontworpen door William Kent. Palladianisme is een stijl uit de westerse  architectuur die zich kenmerkt door eenvoud en harmonie. Het gebouw werd voltooid in 1755. Tot in 1872 deed het gebouw dienst als hoofdkwartier van de opperbevelhebber van het Britse leger.  De huidige General Officer Commanding London District gebruikt nog steeds hetzelfde kantoor en hetzelfde bureau.

 

 

Het Horse Guards gebouw vormt een grootse toegangspoort tot de beroemde Horse Guards Parade en het erachter gelegen St. James's Park.Overdag wordt de doorgang aan Whitehall bewaakt door zowel onbereden als bereden gardesoldaten van de Household Cavalry regimenten, die er constant het doelwit zijn van de met fototoestellen bewapende toeristen. Binnen in het gebouw van de Horse Guards bevind zich het Household Cavalry Museum, dat bezoekers een inzicht geeft in de geschiedenis en de huidige activiteiten van de Household Cavalry, een cavalerie-eenheid die in 1661 werd gevormd in opdracht van koning Karel II ter bescherming van de monarch.

 

Achter het gebouw van de Horse Guards, toegankelijk via een toegangspoort met drie doorgangen, ligt het 'Horse Guards Parade', één van de grootste open vlaktes in centraal Londen. Het paradeplein werd voor het eerst gebruikt ten tijde van koning Hendrik VIII, toen werden hier riddertornooien gehouden. Zijn Whitehall-paleis, dat in 1698 door brand werd verwoest, keek uit over het paradeplein.  De Horse Guards Parade wordt aan drie kanten door gebouwen begrensd. Aan de noordkant staat het monumentale Old Admiralty Building (oude admiraliteit), dat in de negentiende eeuw werd gebouwd als uitbreiding van het oorspronkelijk in de achttiende eeuw gebouwde hoofdkwartier van de Royal Navy (Koninklijke marine). Aan de overkant van het plein bevindt zich 10 Downing Street, de officiële ambtswoning van de premier. Aan de westkant gaat het paradeplein over in het aangename St. James's Park. Jaarlijks worden hier twee evenementen georganiseerd die heel mooi de Britse voorliefde voor koninklijk praalvertoon illustreren: de Trooping of the Colour en de Beating Retreat. De Trooping of the Colour was oorspronkelijk een militaire parade die teruggaat tot de zeventiende eeuw, maar sinds 1748 wordt het georganiseerd om de verjaardag van de monarch te vieren, een traditie die men nu nog steeds aanhoudt. Een ander jaarlijks weerkerende gebeurtenis op het paradeplein is de Beating Retreat,  dat is een militaire ceremonie die voor het eerst in de zestiende eeuw plaats vond om zo de eenheden terug naar hun basis te roepen. Tegenwoordig is het nog slechts een symbolische ceremonie met fanfares en zelfs vuurwerk. Tijdens de twintigste eeuw werd het gebied tijdelijk gebruikt als parkeerplaats voor ambtenaren, maar hieraan kwam een eind in de  jaren negentig. Dit proces werd aangezwengeld door de  mortieraanval door de  Provisional IRA op  10 Downing Street vanuit een voertuig dat op Horse Guards Avenue geparkeerd was nabij Horse Guards Parade. Nu mag er in dit gebied niet meer geparkeerd worden.

 

 

Op de Horse Guards Parade staan een aantal interessante monumenten, maar aan de westkant van de paradeplaats, net in  St. James's Park staat het Guards Division Memorial. Dat is het monument dat de militairen van de garderegimenten die omkwamen tijdens de twee wereldoorlogen herdenkt. Het herdenkingsmonument werd ingehuldigd in 1926. Het werd ontworpen door de architect Harold Chalton Bradshaw. De vijf bronzen beelden, gemaakt door Gilbert Ledward, vertegenwoordigen de verschillende regimenten. 

 

 

Meer artikels
Ayette Indian & Chinese Cemetery. 26-02-2018
Ayette Frankrijk.

Het Britse Ayette Indian & Chinese Cemetery werd oorspronkelijk in september 1917 door Britse gevechtstroepen aangelegd en bleef tot april en in de herfst van 1918 in gebruik.

lees meer ...
Southwark War Memorial. 02-01-2017
Londen Verenigd Koninkrijk.

Wanneer we spreken over “Londen in oorlog” dan denken de meesten bij ons direct aan World War II, aan de Blitz, aan de Duitse bombardementen op de Britse hoofdstad tijdens de slag om Engeland en later.

lees meer ...
Gedächtniskirche des Heiligen Geistes. 29-02-2016
Javorca (Tolmin) Slovenië.

In Javorca, hoog boven de Tolminka stroom rijst er een houten heiligdom op, het is de memorial kerk van de Heilige Geest.

lees meer ...