Berles-au-Bois Frankrijk.
Berles New Military Cemetery.
Berles-au-Bois Frankrijk.

Berles New Military Cemetery  ligt in de Franse gemeente Berles-au-Bois (Pas-de-Calais). Het dorpje Berles-au-Bois bleef in Britse handen vanaf ze het van de Fransen in de zomer van 1915 overnamen, tot aan het einde van de oorlog, doch ze werden er wel regelmatig bestookt door de Duitse artilleristen. Toen de Churchyard Extension op de gemeentelijke begraafplaats te klein werd begon men in januari 1917 met de aanleg van een nieuw dodenaker die de benaming Berles New Military Cemetery kreeg. Deze werd aangelegd door de toen hier verblijvende gevechtseenheden. De begraafplaats werd gebruikt tot in april 1918. De eerste twee hier begraven Britten waren de privates (=soldaten), James Joseph Highley en H. Hirst. Beide mannen werden gedood op 19 januari 1917, Highley was toen 34 jaar en Hirst 23. Ze dienden alle twee bij het 1st/ 7th Bn van de  Duke of Wellington's (West Riding Regiment - 49th (West Riding) Infantry Division).

 

Tussen de hier begraven Britten ligt er ook een brigadegeneraal die met een Victoria Cross (VC) beloond werd. De man in kwestie is Brigadier General (brigadegeneraal) Frederick William Lumsden VC, CB, DSO and 3 Bars. ( de na zijn naam vermelde afkortingen zijn z’n hoogst behaalde onderscheidingen). Brigadegeneraal Lumsden was toen hij op 4 juni 1918 om het leven kwam de bevelhebber van de 14th Infantry Brigade (32nd Division). Hij was toen 45.

 

 

Frederick William Lumsden werd geboren in een militaire familie, deze blijde happening vond plaats in Faizabad, India, op 14 december 1872. Zijn vader James Foot Lumsden werkte er in de Indian Civil Service. Frederick keerde al op jonge leeftijd terug naar Groot-Brittannië en liep er school in de Bristol Grammar School. Op 1 september 1890 werd hij Second Lieutenant (onderluitenant) bij de Royal Navy (Britse marine), hij diende er bij de Royal Marines Artillery (marine artillerie-eenheid die te velde streed). In december 1894 huwde hij met Mary Ellen A Harward, zij was de dochter van Lieutenant General Thomas N. Harward. Het koppel kreeg één dochter, het meisje kreeg de naam Violet. Hij bleef tot in 1907 dienst doen bij de marine, daarna volgde hij een opleiding voor stafofficier en voltooide die in 1908. Daarna werd hij tweede stafofficier in Singapore en werd er in 1913 bevorderd tot majoor.

 

Na het uitbreken van de vijandlijkheden keerde hij terug huiswaarts. Van daar werd hij dan naar het Franse front gestuurd en diende er tot in 1915 bij de Royal Marine howitzer brigade. Daarna stapte hij over naar het Britse leger waar hij staffuncties toegewezen kreeg.

 

Op 1 januari ’17 kreeg majoor Lumsden zijn eerste DSO (Distinguished Service Order) voor zijn verdienstelijke krijgsdienst in het veld toegekend. Enkele maanden nadien kreeg hij al zijn 1e en 2e Bar voor zijn DSO ( d.w.z. dat hij opnieuw tweemaal een DSO verdiende, maar aangezien men slechts één exemplaar van een toegekende medaille mocht dragen voegde men bars toe op het lint van het ereteken). In april 1918 behaalde hij als eerste ooit een derde DSO bar, maar ondertussen had hij al een hogere onderscheiding verdiend! Op 8 juni’17 werd hem het VC toegekend, deze onderscheiding kreeg majoor Lumsden toegekend voor acties die plaats vonden tussen 3 en 4 april ’17 in Francilly (Frankrijk). Daar had men zes Duitse veldkanonnen veroverd, maar het was noodzakelijk om ze tijdelijk in hun oorspronkelijk vijandelijke schuilposities te laten staan, dat was ongeveer 300 meter vóór de posities van de Britse troepen. Hoewel de vijand hun verbeuzelde kanonnen fel onder vuur bleven houden, toch wou majoor Lumsden hoe dan ook die buitgemaakte kanonnen naar de Britse lijnen halen. Hij besloot om zelf die riskante karwei op zich te nemen. Om dit uit te voeren, leidde hij persoonlijk vier artillerieteams en een infanteriegroep door de vijandige vuurbarrage. Toen een van deze teams er aanhoudend slachtoffers leed liet hij de overige artillerieteams schuilen in een overdekte positie. Dan leidde hij de infanterie, doorheen het hevige geweer- mitrailleur- en shrapnelvuur, tot bij de kanonnen. Door zijn voorbeeld van kracht en inspirerende energie slaagde hij erin om twee teams terug te sturen met kanonnen. Hij zelf trok dan mee, doorheen de vijandelijke barrage, met de teams van het derde artilleriestuk. Daarna keerde hij terug naar de veldkanonnen om er te wachten op de volgende teams en ondanks het dichtbije intense geweervuur slaagde hij erin om die aan twee van de drie resterende artilleriestukken te koppelen en ze in veiligheid te brengen. Tegen die tijd had een behoorlijk krachtige vijand zich door de dekkingspunten van de infanterie geworsteld, zij wilden immers het resterende kanon gaan opgeblazen, maar majoor Lumsden keerde terug en verjoeg er de vijand, dan werd het laatste kanon aan een artillerieteam bevestigd en naar de eigen posities overgebracht.

 

Nog in dezelfde maand, april 1917, werd Lumsden gepromoveerd tot Temporary (tijdelijk) Brigadier General, en werd hij de bevelhebber van de 14de infanterie brigade. Op 3 juni 1918, één dag voor zijn dood werd hij nog benoemd tot Companion of the Order of the Bath. Naast zijn vier vermeldingen in de rapporten, had hij ook al het Belgische Oorlogskruis gekregen. Brigadegeneraal Lumsden sneuvelde op 4 juni 1918, in Blairvill ( nabij Arras), hij kreeg een kogel door het hoofd en was op slag dood.

 

Op de begraafplaats ligt ook de Fransman Georges Rentz begraven. Georges, die geboren werd op 7 juni 1892, was soldaat bij het 43e R.I.C. (koloniaal infanterie regiment) en vond de dood in Monchy op woensdag 4 november 1914, hij was toen 22. Nee, dat er Fransen op Britse begraafplaatsen liggen is zeker niet uitzonderlijk, want ook hier liggen er naast de167 Britten 11 Fransen in een apart plot begraven. Maar bij Georges Rentz is het vooral de grafsteen die bijzonder is! De andere Franse militairen die hier rusten liggen onder een gewoon Frans grafkruis, maar op het graf van Georges staat een grafzerk van brits model. Daarop staan zijn naam en eenheid vermeld en bovenaan de steen waar normaal het Britse regimentskenteken of het embleem van het dominion prijkt, zien we bij hem een Frans oorlogskruis staan?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Hooge Crater Cemetery 'Pte F.A. Bussey'. 23-10-2017
Ieper België.

Twee soldaten ,drie soldaten tot zelf zes  onbekende soldaten begraven onder een grafsteen op Hooge Crater Cemetery te Zillebeke.

lees meer ...
Gorjansko Austro – Der österreichisch-ungarische Soldatenfriedhof. 20-06-2016
Gorjansko Slovenië.

De militaire Oostenrijks-Hongaarse begraafplaats uit de eerste Wereldoorlog in Gorjansko ligt naast de gemeentelijke begraafplaats en bij de regionale weg die naar Klanec en Brestovica leidt.

lees meer ...
The Indian Memorial. 21-09-2015
Neuve-Chapelle Frankrijk.

Tegen de herfst van 1914 was het Britse expeditieleger (BEF) door de gevechten van in de zomer zodanig verzwakt dat het Britse leger een beroep moest doen op haar bestaande militaire eenheden in zijn Indiase kolonie.

lees meer ...