Hazebrouck Frankrijk.
Cimetière Saint-Eloi 'Soldat Belge Inconnu'.
Hazebrouck Frankrijk.

De ten zuiden van de stad gelegen begraafplaats van Saint-Eloi is beladen met geschiedenis. Het was ooit een met gras begroeide plek, een ontmoetingsplaats waar gezinnen naartoe kwamen om er zich te verzamelen. Op 15 augustus 1566 werd die rust er geschonden door een belangrijke bijeenkomst die de geschiedenis van de stad heeft gemarkeerd. Na de geloofsverkondiging van Jacques de Buzere over het conformisme kwamen vijf-tot zeshonderd Walen en Vlamingen er overeen om er alle kruisen om te werpen. In 1884 werd begraafplaats beduidend uitgebreid.

 

 

Ook tijdens de Eerste Wereldbrand kende de dodenakker een behoorlijke uitbreiding. In Hazebroek waren er vanaf oktober 1914 al Britse en Franse militaire hospitalen gevestigd. Zo vond het C.C.S. ( Casualty Clearing Station) N° 12 er onderdak in het klein seminarie Saint-François, dit Brits noodhospitaal verbleef hier van augustus ’15 tot juni ‘17. Ook de Britse Casualty Clearing Stations 3, 5, 10, 15, 17, 50, 54 en 56 verbleven tijdelijk in de stad. Zij begroeven hun slachtoffers op de gemeentelijke begraafplaats tussen de burgergraven. Vanaf september 1917 werd de stad wegens Duits geschut te onveilig voor veldhospitalen, maar men bleef er tot juli 1918 slachtoffers begraven. Na de oorlog werd aan de zuidkant van de begraafplaats een Brits perk ingericht en werden de Britse graven naar daar verplaatst. Ook in het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de begraafplaats nog door de Britten gebruikt, vooral voor slachtoffers die hier eind mei 1940 in de regio vielen toen de Britse troepen naar Duinkerke vluchtten.

 

Toch is het de moeite om effentjes kort stil te staan bij het merkwaardig verhaal van twee hier begraven Canadese militairen. Op 19 augustus 1916 werd de 43 jarige RSM (Regimental Sergeant Major) James Reuben Scott van het Canadian Army Service Corps hier in de buurt vermoord. De Canadese onderofficier werd in de rug neergeschoten door Benjamin De Fehr en was op slag dood. De Fehr die chauffeur was bij het 1st Canadian Reserve Park (Canadian Army Service Corps) werd dadelijk overmeesterd en opgepakt. Op 22 augustus verscheen hij voor de krijgsraad, en terwijl hij bleef beweren dat hij tijdens het incident dronken was verklaarden er verschillende ooggetuigen dat hij nuchter was! De chauffeur werd schuldig bevonden, ter dood veroordeelt en vervolgens op 25 augustus 1916 geëxecuteerd. Hij werd net als zijn slachtoffer RSM Scott begraven op het Britse perk hier in Hazebroek, de twee rusten nu in dezelfde rij, slechts drie graven van elkaar verwijderd!

 

 

Op het Cimetière Saint-Eloi is er buiten het Britse ook een Frans militair perk. Centraal voor deze perken prijkt er een monument in de vorm van een poortboog, in feite is dat het monument aux morts van Hazebroek. Hierop gedenkt de stad haar, in de verschillende oorlogen, gevallen inwoners. Op het Frans perk begroef men Franse militairen die in Hazebroek overleden ten gevolge van hun opgelopen verwondingen. Tussen hen ligt er ook één onbekende Belg begraven, naar de reden waarom hij hier begraven werd kunnen we enkel gissen! Ook hij rust er onder een Frans smeedijzeren kruisvormig zwaard ' Soldat Belge Inconnu' met daarop de standaard inscriptie 'Mort pour la France'. Deze ijzeren zwaardkruisen waren de eerste officiële Franse grafornamenten, hier staan er nog 622 van die bijna volledig verdwenen exemplaren. Gezien deze kruisen regelmatig een likje verf nodig hadden werden zij later op de meeste begraafplaatsen vervangen door een simpel en stenen onderhoudsvriendelijk kruis of een Arabische grafsteen.

 

Meer artikels
The Sacred Soil for The Flanders Fields Memorial Garden. 01-12-2014
Ieper België.

 

Samen met het Britse Guards Museum plande de Vlaamse overheid de aanleg van een herdenkingstuin vlakbij Buckingham Palace, de residentie van koningin Elizabeth II.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Menen Wald 'Kapel'. 09-01-2017
Menen België.

Op het  vroegere “Ehrenfriedhof Meenen Wald N° 62 ” loopt er van aan het toegangsgebouw een verhard pad naar de kapel van de begraafplaats.

lees meer ...
Dreiging boven 'The Hawthorn Mine Crater'. 07-12-2015
Beaumont-Hamel Frankrijk.

Eind 1915 zat de oorlog vast! De geallieerde bevelhebbers vergaderden in het hoofdkwartier van de Franse generaal Joffre.

lees meer ...