Zonnebeke België.
New Zealand Salute.
Zonnebeke België.

Na de blunder van Gallipoli werden de Anzacs in 1916 overgeheveld naar het Westelijk Front en namen er deel aan alle belangrijke acties van het Britse leger. Op 1 maart 1916 werd de Nieuw-Zeelandse divisie officieel gevormd. De Nieuw-Zeelandse divisie werd samengesteld uit bataljons van de vier regimenten genoemd naar de militaire districten van het land: Auckland, Canterbury, Otago en Wellington. Ze vormden de 1ste en 2de Nieuw-Zeelandse brigades. De in de loop van 1916 gevormde 3de brigade kreeg de naam Rifle Brigade. De divisiecommandant was de uit Nieuw-Zeeland afkomstige generaal-majoor Andrew Russell. Tegen eind april ’16 waren alle eenheden vanuit Egypte overgebracht en ingelegerd nabij het Franse Armentières. Tot aan de oprichting van het aparte Australische korps in 1918 vochten de Nieuw-Zeelanders veelal zij aan zij met de Australiërs, wat niet wil zeggen dat ze zonder meer uitwisselbaar waren.

 

Net zoals de Aussies hadden ook de Nieuw-Zeelanders een typische opvallende hoed, die van de Nieuw-Zeelanders stond bekend als de “ Lemon Squeezer” (citroenpers) dat kwam door de vier deuken in de puntige vilthoed. En hun bijnaam ‘kiwi’s’ verwees naar een typische Nieuw-Zeelandse loopvogel.  

 

Net zoals de troepen van de andere Britse dominions leden ook de Nieuw-Zeelandse eenheden zware verliezen. Van de 100.444 aan het front ingezette mannen vonden er 16.697 van hen de dood en werden er 41.317 gewond. Na de wapenstilstand overleden er nog, en dat in een periode van vijf jaar, ongeveer 1.000 man te gevolge van hun opgelopen oorlogswonden. Ook tijdens de opleiding en training in Nieuw-Zeeland stierven er 507militairen.

 

Op 6 november 2004 werden in de Franse gemeente Longueval, op Caterpillar Valley Cemetery, (uit Plot 14, Rij A, Graf 27) de stoffelijke resten van een onbekende Nieuw-Zeelandse militair door leden van de Commonwealth War Graves Commission opgegraven. Na een plechtige ceremonie, in aanwezigheid van Franse en Nieuw-Zeelandse autoriteiten, maar ook Maori’s, aan het New Zealand Memorial te Longueval werden de resten van de onbekende man naar het graf van de Unknown Warrior (onbekende strijder) in Wellington, Nieuw-Zeeland, overgevlogen. De kist werd er ondergebracht, in een nieuw en special bedacht graf, in het National War Memorial. De tombe werd gebouwd in steen en brons en was een ontwerp van Kingsley Baird. De gebeurtenissen rond deze historische happening vormden waarschijnlijk het grootste herdenkingsprogramma ooit ondernomen in Nieuw-Zeeland.

 

 

Op de Britse militaire begraafplaats Caterpillar Valley Cemetery waar de stoffelijke resten van de onbekende soldaat werden opgegraven plaatste men een nieuwe grafsteen, met daarop een opschrift die verwijst naar de opgraving. De inscriptie staat er op vermeld in het Maori en in het Engels en klinkt als volgt:The former grave of a New Zealand soldier who was laid to rest in the thomb of the unknown warrior at the National War Memorial in Wellington New Zealand”

 

Deze Britse begraafplaats kreeg de naam Caterpillar Valley Cemetery omdat er van west naar oost, in de richting Guillemont, een vallei liep die door de Britse troepen Caterpillar Valley werd genoemd,  er was daar ook een bos dat ze Caterpillar Wood hadden gedoopt. Dit gebied werd eind juli 1916 na hevige gevechten door de Britse troepen veroverd maar het kwam in het voorlaar van 1918, tijdens het Duitse Lenteoffensief, terug in Duits bezit. Uiteindelijk werd  de regio door de 38th (Welsh) Division heroverd op 28 augustus 1918. Het was toen dat men er startte met de aanleg van de dodenakker, men begon met één perk ( nu plot 1) met daarin  25 graven van de 38th Division en de 6th Dragoon Guards. 

 

Na 11 november 1918 werd de begraafplaats gevoelig uitgebreid toen men er meer dan 5.500 slachtoffers verzamelde vanuit enkele kleinere begraafplaatsen en de omliggende slagvelden. De grote meerderheid van de mannen die hier rusten vielen tijdens de vele gevechten aan de Somme in de herfst van 1916, de anderen tijdens het geallieerde eindoffensief in de periode augustus - september 1918. Langs de oostelijke zijde van de begraafplaats staat het Caterpillar Valley New Zealand Memorial met er voor, op een verhoogd terras, de Stone of Remebrance (herdenkingssteen). Het Cross of Sacrifice (offerkruis) staat centraal tegen de westelijke zijde. Centraal aan de zuidelijke zijde, de achterzijde, staat een schuilgebouw (loggia) met zuilen en een rustbank. 

 

 

Het Nieuw-Zeelandse herdenkingsmonument  voor de vermisten werd ontworpen door de Britse architect Herbert Baker. Het werd opgebouwd uit natuursteen waarop 10 witte stenen panelen zijn aangebracht met de namen van 1.205 vermiste Nieuw-Zeelandse militairen uit de Grote Oorlog. Deze slachtoffers vielen in de Somme tussen augustus en oktober 1916.

 

Tussen de 5.569 ( waarvan 3.796 onbekenden) hier op de begraafplaats begraven gesneuvelde krijgers tellen we 213 Nieuw-Zeelanders.

 

 

Meer artikels
Shot At Dawn 'Pte George Ainley'. 30-07-2018
Alrewas Verenigd Koninkrijk.

George Ainley werd geboren in 1898 te Sheffield en kreeg de zelfde voornaam als zijn vader, zijn ouders waren George en Alice Mary Padley.

lees meer ...
Nieuport Memorial to the missing en Koning Albert I Monument. 09-07-2017
Nieuwpoort België.

Deze 8 meter hoge zuil in Euville-steen werd ontworpen door de Schotse architect W.B. Binnie.

lees meer ...
Nécropole Nationale de Notre-Dame de Lorette ' Sergeant Vincent Juvénal'. 26-10-2015
Ablain-Saint-Nazaire Frankrijk.

Een van de namen rechts van het crucifix, is die van sergeant Vincent Juvénal. 

lees meer ...