Zillebeke ( Ieper ) België.
Hedge Row Trench Cemetery.
Zillebeke ( Ieper ) België.

Deze Britse militaire bergraafplaats bevindt zich in het noordwestelijk deel van het provinciedomein De Palingbeek, ten westen van het Molenbos en ten noorden van de kanaalbedding Ieper-Komen.

 

De Britten noemden dit oord uiteindelijk het Hedge Row Trench Cemetery. Die naam is afkomstig van een Britse loopgraaf die hier tijdens de oorlog aangelegd was en die was op zijn beurt genoemd naar een nabijgelegen hoeve die 'Hagereke' heette (=Hage-reke - hagen-rij - hedge row). Deze Britse begraafplaats werd vroeger soms ook aangeduid als Ravine Wood Cemetery, dat verwees dan naar het Molenbos ('Ravine Wood') dat toen nog een stuk groter was dan nu.

 

De eerste dode militair werd er begraven op 24 maart 1915, en de laatste op 18 september 1917. Tijdens het Lente-offensief van april 1918 werd dit gebied veroverd door de Duitsers en pas enkele maanden later, op 28 september 1918, heroverd door de Britten. Door de nabijheid van het kanaal Ieper-Komen en de strategisch belangrijke hoogte The Bluff werd dit gebied door de hevige gevechten en artilleriebeschietingen zodanig beschadigd dat de graven niet meer individueel te onderscheiden waren. Daarom plaatste men hier in de naoorlogse jaren 98 'special memorials'. 96 voor Britse- (waarvan 2 niet geïdentificeerde) en 2 voor Canadese militairen. Deze grafstenen dragen als bijkomende de tekst: Known to be buried in this cemetery  (d.w.z. men weet dat ze begraven werden op deze begraafplaats). De meeste special memorials werden in een cirkel rondom het Cross of Sacrifice geplaatst. Het Cross of Sacrifice is een herdenkingskruis en geen religieus kruis, meestal is er op de voorkant van het kruis een bronzen zwaard bevestigd.

 

 

Op de begraafplaats bemerkten we drie naast elkaar staande special memorials van mannen die alle drie sneuvelden op 15 december 1916. De drie behoorden tot de zelfde militaire eenheid, ze dienden bij het London Regiment (1/6th Bn. city of London Rifles). De mannen waren de 31 jarige lance-corporal Hulbert Frederick, de 37 jarige Rifleman (= militaire rang = gewone soldaat) Johnson C E en de Rifleman Thompson W H. Hulbert en Johnson waren getrouwd en woonden beiden in Londen, over Thompson vinden we maar weinig terug.

 

Het London Regiment ook gekend als de City of London Rifles (CLR) was een regiment van het Britse leger en werd oorspronkelijk in 1860 opgericht als het 'Printers Battalion'. Deze eenheid kwam tijdens W.O.I in actie als een infanterieregiment. Het 1/6e bataljon CLR, waartoe onze drie mannen behoorden, streed in 1916 mee in de rangen van de 140e brigade, 47e divisie. Begin oktober ’16 bevond het bataljon zich  aan het Franse front, aan de Butte (heuvel) de Warlencourt.  Daar vochten ze mee in de slag bij Le Transloy (1–20 oktober 1916, onderdeel van de gevechten aan de Somme).

 

 

Op 5 oktober veroverde het bataljon er de oude molen ten westen van Eaucourt l'Abbaye. Vanaf hier zagen de waarnemers van het bataljon dat de vijand een nieuwe loopgraaf aan het graven was op de heuvel, en daarom kreeg de 140e brigade dan ook het bevel om de heuvel in te nemen. Vanwege haar eerder geleden zware verliezen werd het 1/6e CLR niet betrokken bij de aanval. De actie duurde twee dagen en verliep onsuccesvol. Hoewel ze niet mee in de aanval trokken, kregen de mannen van de London Rifles het er toch zwaar te verduren, want het Duits wraak nemend artillerievuur was er zeer vernielend, weer leden de Londenaars er zware verliezen. In nacht van 9/10 oktober werd het fel gehavende bataljon afgelost.

 

Na de Battle of Le Transloy werd de 47e divisie overgebracht naar de Ieperboog, daar was het op dat moment toch iets rustiger. Aan het Ieperse front werd het 1/6e bataljon CLR versterkt met een grote hoeveelheid van vers bloed. De nieuwe rekruten werden er verder opgeleid, en in de tussenperiodes hielden ze de wacht in voorste loopgraven van de frontlijn.

 

In december 1916 verbleef het Londense bataljon dus in de loopgraven rond Ieper en Zillebeke, en aangezien er toen niet massaal aangevallen werd, vermoeden we dat de drie mannen van het CLR hier ergens in de buurt samen zijn omgekomen tijdens een artilleriebombardement of een ongeval?

 

 

 

 

Meer artikels
Cimetière Militaire Russe et Chapele St. Hilaire. 10-04-2017
Saint-Hilaire-le-Grand Frankrijk.

In Moskou werd er in 1916, tijdens een ontmoeting van de Franse senator Paul Doumer met tsaar Nicolaas II, afgesproken dat een Russisch expeditiekorps de Franse gelederen zou versterken.

lees meer ...
Maori Tribute. 30-04-2018
Zonnebeke België.

Nieuw-Zeeland is ongeveer even omvangrijk als Groot-Brittannië.

lees meer ...
Verlaten K.u.K. begraafplaats. 02-10-2017
Mengore Italië.

Dit eenzame monumentje is het nog enige overblijfsel van de militaire begraafplaats In Mengore.

lees meer ...