Boezinge (Ieper) België.
Essex Farm Cemetery 'Pte C.C. Christmas'.
Boezinge (Ieper) België.

Bijna halfweg de weg van Ieper naar Boezinge stond tijdens de oorlog een boerderij die de Britten Essex Farm noemden. Die plek lag dicht bij de frontlijn, die bevond zich toen op een paar kilometer ten oosten van het Ieperleekanaal. In het voorjaar van 1915 werd de plaats als verbandpost gebruikt, en gedurende die periode ( Tweede Slag om Ieper) werden hier dan ook de eerste gesneuvelden begraven, men zou hier graven blijven bijzetten tot in oktober 1917. Essex Farm Cemetery en de Advanced Dressing Station (A.D.S een vooruitgeschoven verpleegpost) waar John McCrae op 2 en 3 mei 1915 zijn wereldberoemde gedicht “In Flanders Fields” schreef is vandaag één van de meest bekende en bezochte sites van de Ieper Salient.

 

 

Op deze Britse militaire begraafplaats worden er nu 1199 Commonwealth doden herdacht, één van hen is soldaat Christopher Charles Christmas. De jongeman met de toch ietwat bijzondere achternaam was de zoon van Edmund en Ellen Christmas. Het gezin telde 8 kinderen en woonde in Nottingham. Uit de volkstelling van 1911 blijkt dat Christopher er toen aan de slag was als loopjongen.

 

Christopher werd opgeroepen voor zijn legerdienst en kwam voor zijn opleiding terecht bij de Royal Fusiliers, zijn stamnummer was G/21330. Na zijn basisopleiding werd hij overgeplaatst naar de 113e compagnie van het Machine Gun Corps (MGC = mitrailleurcorps), terwijl hij de opleiding bij het MGC volgde werd hij samen met zijn eenheid naar Frankrijk overgebracht. De 113e  Machine Gun Company werd op 19 mei 1916 toegevoegd aan de 113e  Brigade van de  38e  (Welsh) Division. In juli 1916 kwamen zij o.a. in actie in Mametz Wood (Somme) en leden er serieuze verliezen. Na de gevechten aan de Somme werd de divisie naar een zogezegde rustigere plaats gestuurd. In december 1916 lag Christophers compagnie in de frontlijn van de Ieperboog, gedurende die periode was het relatief rustig aan het Ieperse front. Toch bood die betrekkelijke rust zeker geen garanties, want de 20 jarige Christopher Christmas sneuvelde op 02 december 1916 nabij Boezinge. 23 dagen voor kerst, voor Christopher Christmas zou het zeker geen Merry Christmas worden. In het register lezen we dat: “ he was killed in action”, dus zo rustig was het dan toch niet in het Ieperse !  Christopher ligt nu begraven in plot III, rij C, graf 39.

Meer artikels
Bois-le-Prêtre. 15-09-2014
Muerthe-et-Moselle Frankrijk.

In Muerthe-et-Moselle ligt het beruchte bos het Bois-le-Prêtre. Tussen september 1914 en juli 1915 werden er in dit bos verbeten gevechten gestreden. Het bos werd aan beide zeiden omgetoverd tot een web van prikkeldraad met daarachter een labyrint van loopgraven. De verliezen waren zwaar, zowel voor de Fransen als voor de Duitsers, er waren duizenden doden en gewonden.

lees meer ...
V Beach Cemetery. 20-04-2015
Seddülbahir Turkije.

Sedd el Bahr (In modern Turks Seddülbahir, betekent in het Ottomaans “ Muren van de Zee”.)

lees meer ...
Ayette Indian & Chinese Cemetery. 26-02-2018
Ayette Frankrijk.

Het Britse Ayette Indian & Chinese Cemetery werd oorspronkelijk in september 1917 door Britse gevechtstroepen aangelegd en bleef tot april en in de herfst van 1918 in gebruik.

lees meer ...