Beaumont-Hamel Frankrijk.
Newfoundland Memorial Park 'Caribou'.
Beaumont-Hamel Frankrijk.

Het Newfoundland War Memorial Park bij Beaumont Hamel is in feite een resterend stuk slagveld van de eerste dag van het Somme offensief, 01 juli 1916. Het is nu 300.000 m² groot maar lag lag toen in de noordelijke aanvalssector. Beaumont Hamel bevond zich in Duits gebied en moest veroverd worden. Om 7.30 uur, lagen de Newfoundlanders wat naar achteren. Ze hoefden pas als derde aanvalsgolf de restanten van het Duitse verzet gaan opruimen. Maar omdat de eerste twee Britse golven volkomen waren weggeslagen kregen de Newfoundlanders om 8.45 uur de opdracht om, samen met het 1st Battalion van het Britse Essex regiment, vooruit te trekken. De aanval van de Newfoundlanders gebeurde vanaf St John’s Road dat zich achter de bestaande linies bevond. Het Regiment kon echter niet oprukken door de loopgraven omdat deze werden geblokkeerd door gesneuvelden en gewonden. Daarom besliste men om in formatie over het slagveld aan te vallen, maar door de eigen prikkeldraadversperringen bleek dat vrijwel onmogelijk, want er was maar één gat in het prikkeldraad waar ze door konden kruipen. Goed zichtbaar trokken ze ‘down hill’! Ze stapten met de kin op de borst om de kogelregen te weren, precies zoals in een hagelstorm.

 

Danger Tree was het verste punt dat een Newfoundlander kon bereiken, een echt kleine afstand! Binnen de 15 tot 20 minuten na het verlaten van de loopgraven leden ze zware verliezen, het regiment verspilde 90% van haar manschappen. Beaumont Hamel zou pas in november 1916 door de 51st Highland Division veroverd worden. Het park is nu een herdenkingssite, het Newfoundland Regiment wordt er herdacht met een bronzen kariboe, het symbool van Newfoundland. Het beeld staat op een ongeveer 15 meter hoge heuvel. Aan de voet bevinden zich drie bronzen panelen met de namen van 820 vermisten. Nabij de ingang van de site staat het 29th Division Memorial, ter herinnering aan de divisie waartoe het Newfoundland Regiment behoorde. 

 

 

Bij Y Ravine werd een monument geplaatst ter ere van de Schotse 51st Highland Division. Het werd onthuld op 28 september 1924 door maarschalk Ferdinand Foch. Op de site liggen er ook drie Britse begraafplaatsen, namelijk Hawthorn Ridge cemetery No.2, Y ravine Cemetery en de massabegraafplaats Hunter's Cemetery.Het begin van park is eigenlijk gekenmerkt door de oorlogsverrichtingen van 01 juli 1916 ,terwijl deze aan het einde van het park gekenmerkt zijn door de oorlogsverrichtingen van 13 november 1916 , bijna aan het einde van de  Slag aan de Somme.

 

In de nacht van 17 november 1916 daalde de eerste sneeuw op het slagveld neer. De combinatie van modder na de lange hevige regenval  van oktober met de sneeuw maakten de omstandigheden extra moeilijk voor de soldaten. De 'eerste' sneeuw van 1916  heeft Pte. F. Garside van het Cheshire Regiment  niet meer gezien, hij sneuvelde op 14 oktober 1916 en ligt begraven op Mill Road Cemetery in Thiepval.

 

 

In 1921 kocht Newfoundland dit stuk van het oude slagveld aan. Lieutenant Colonel Tom Nangle, de voormalige katholieke aalmoezenier van het regiment, speelde hier een belangrijke rol. Hij onderhandelde met zo'n 250 Franse grondbezitters over de aankoop van de gronden. De herdenkingssite met zijn verschillende monumenten werd in de loop van 1924 en 1925 ingericht. Op 7 juni 1925  werd de site dan officieel ingehuldigd door veldmaarschal Douglas Haig. Sinds in 1949 Newfoundland in confederatie trad met Canada, staat de Canadese  Department of Veteran Affairs in voor het beheer van de site. In 2001 kreeg het park ook een heel educatief bezoekerscentrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Saint Mihiel American Cemetery and Memorial. 11-06-2018
Thiaucourt Frankrijk.

Vanaf het voorjaar van 1918 namen troepen van het U.S.ARMY daadwerkelijk deel aan de gevechten op het westfront.

lees meer ...
Respect the Mehmetcik Statue. 25-05-2015
Eceabat Turkije.

De Turkse aanval op de Anzac Cove van 19 mei draaide uit op een ware slachting.

lees meer ...
Carrière Wellington 'Exit to the Trenches N°10'. 03-04-2017
Arras Frankrijk.

De stad Arras was vanaf oktober 1914 het doelwit van de Duitse artillerie.

lees meer ...