Zonnebeke België.
Badge Rising Sun. 'Pte F.J. Sleep'.
Zonnebeke België.

Het wereldbekende insigne van de Australische troepen “the Rising Sun badge” (rijzende zon) was, en is nog steeds, het officiële met trots gedragen insigne van het Australische leger. Deze cap badge werd meestal gedragen op de linker omhoog geslagen brede rand van de bekende en typische slouch hat (slappe hoed met een brede rand ) of ook, maar toch veel minder, op de voorkant van een kepie. De badge kan nog steeds gemakkelijk geïdentificeerd worden met de geest van de ANZAC’s, de legendes van de Australische Digger’s (digger = bijnaam voor Australische militairen) of de verbeten korpsgeest van de Australian Imperial Force van uit de Grote Oorlog. 

 

 

 

De oorsprong van het insigne van de rijzende zon wordt betwist! Sommige geschiedkundigen associëren de oorsprong van het insigne met de handelsnaam van een populair merk van jam die toen het insigne ontworpen werd bekend stond als “Rising Sun Jam”. Andere historici beweren dat het insigne gewoon geïnspireerd werd op het werkelijke oprijzen van de zon? Ontwerpen van de Rising Sun verschenen al op de vroege koloniale munten en militaire insignes en dat al decennia voor het ontstaan van de federatie van de Australische kolonies in 1901. Ook op hun talrijke herdenkingsmonumenten, maar ook op de grafstenen van hun in de oorlog overleden of gesneuvelde landgenoten prijkt hun Rising Sun!

 

 

Er dienden ongeveer 295.000 Australiërs aan het Westelijk Front, van hen sneuvelden of overleden er meer dan 46.000 man, daaronder ook een aantal vrouwen, en 134.000 andere Aussies raakten  gewond of werden gevangengenomen. Ja velen van hen trokken westwaarts om er hun Brits moederland en hun koning ter hulp te komen. Doch niet allen kregen de eer om te strijden voor King and Country! Sommigen van hen liepen besmettelijke infecties op tijdens het troepentransport en waren al ernstig ziek toen ze in het Verenigd Koninkrijk toekwamen. Eén van die jongens was de Australische soldaat Sleep Frederick James.

 

 

 

Frederick maakte deel uit van het 19th Reinforcements (versterking) van het 9e bataljon   van de Australische infanterie toen hij op 8 augustus 1916 in Brisbane aan boord inscheepte van de HMS Itonus. Ruim twee maand later ontscheepte hij op 18 november 1916 in Plymouth. Frederick Sleep werd geboren in Crookwell, New South Wales, hij was de zoon van William James en Sabina Eliza Sleep. Voor James soldaat werd werkte hij als landbouwer. Private (soldaat) 6098 Frederick James Sleep zou echter nooit het front zien, vermoedelijk liep hij aan boord van het transportschip een besmetting op, want hij stierf al 19 dagen na zijn aankomst in Groot-Brittannië. Hij werd in het Fulham Military Hospital te Hammersmith (Londen) opgenomen en verzorgd, maar hij overleed er op 7 november 1916 ten gevolge van cerebrospinal fever (hersenvliesontsteking). Drie dagen later, op 10 november, werd Frederick begraven in het soldaten 'plot' van het Kensal green 'All souls' Cemetery, hij kwam er terecht in graf 22. Hij was toen 28 jaar oud. Als we de website” WW1 australian soldiers & nurses who rest in the United kingdom” mogen geloven dan liggen er op de dag van vandaag in totaal 17 Aussies begraven op het Kensal Green 'All Souls' Cemetery.

 

 

 

 

 

De Kensal Green begraafplaats ligt zoals het haar naam zelf aangeeft in Kensal Green in de Royal Borough van Kensington en Chelsea in Londen. Deze plaats werd gegrondvest door procureur George Frederick Carden, die vond zijn inspiratie voor dit rustoord in de bekende Parijse begraafplaats Père-Lachaise. Kensal Green Cemetery werd in 1833 in gebruik genomen. Deze plek heeft een oppervlakte van 72 hectare. Dit vredige gebied is ook een toevluchtsoord van tenminste 33 soorten vogels en andere dieren. Deze distinctieve begraafplaats heeft gedenktekens variërend van grote grafmonumenten, waarin de rijken en beroemdheden in rusten, tot de vele kenmerkende kleinere graven, er zijn ook aparte gebieden die gewijd zijn aan de allerkleinsten. Het Kensal Green 'All Souls' Cemetery heeft drie kapellen en is er voor alle zielen en alle religies.

 

 

De begraafplaats telt ook 473 Commonwealth (Gemenebest) graven uit de eerste Wereldoorlog, de helft er van vormt een plot oorlogsgraven in de zuidwesthoek, de rest liggen er in kleine groepen of in individuele graven verspreidt over het terrein. Naast de Commonwealth slachtoffers uit de Grote Oorlog  liggen er ook 51 getroffenen uit de tweede wereldbrand, die liggen verspreid over het dodenakker. In het plot van de Eerste Wereldoorlog, in sectie 213, lijst een gedenkmuur er de namen op van slachtoffers uit de beide wereldoorlogen waarvan de graven niet gemarkeerd konden worden met grafstenen, ook de namen van vijf militairen uit de tweede Wereldoorlog die in Kensal Green Crematorium werden gecremeerd staan er op vermeld. De hier begraven persoon met de hoogste militaire rang, en er door de Commonwealth War Graves Commission herdacht word, is generaal Sir Charles Douglas (1850-1914). Hij was Chief of the Imperial General Staff in eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog.

 

 

 

 

Meer artikels
Tranchée des Baïonettes. 06-06-2016
Douaumont Frankrijk.

Op 12 juni 1916 maakte dit stukje loopgraaf deel uit van de posities die ten westen van Douaumont een vooruitspringende uitloper vormden.

lees meer ...
Hexenweiher Friedhof. 25-06-2018
Tête des Faux Frankrijk.

De Tête des Faux (in het Duits Buchenkopf) is een van de hoogste bergtoppen in de Vogezen,1208 meter.

lees meer ...
General Maiste en XXI Corps Memorial. 04-05-2015
Ablain-Saint-Nazaire Frankrijk.

Op de plaats waar de Franse generaal Maistre in de tweede slag om de Artois het bevel voerde, staat nu zijn standbeeld.

lees meer ...