Gorizia Italië.
Memorial ‘Amedeo di Savoia Duca delle Puglie e 3° Duca d'Aosta’.
Gorizia Italië.

Prins Amedeo, de 3de hertog van Aosta werd geboren op 21 oktober 1898. Amedeo werd geboren in Turijn, Piemonte. Hij was de zoon van Prins Emanuele Filiberto, de 2de hertog van Aosta (zoon van Amadeo I van Spanje en prinses Maria Vittoria) en prinses Hélène (dochter van Prins Philippe van Orléans en de prinses Marie Isabelle van Orléans). Zijn overgrootvader was koning Victor Emmanuel II van Italië, waardoor hij een lid was van het huis van Savoie. Vanaf zijn de geboorte stond hij bekend als de hertog van Apulië. Zij volledige naam was: Amedeo Umberto Isabella Luigi Filippo Maria Giuseppe Giovanni di Savoia-Aosta! De toekomstige 3de hertog van Aosta zou zijn educatieve opleiding krijgen in Groot-Brittannië, hij volgde er les aan het Eton College en de Universiteit van Oxford. Hij cultiveerde er de levenswijze van de Britse upper class (bovenklasse), Amedeo sprak Oxford English en genoot er van bezigheden als polo en vossenjacht.

 

Toen Italië uiteindelijk besliste om toch deel te nemen aan de oorlog nam Amedeo di Savoia, vrijwillig dienst in het Italiaanse Koninklijke leger. Op 2 juni 1915 vervoegde, hij als gewoon soldaat, het artillerieregiment "Voloire" in Cavallo. Hij was 16 jaar oud toen zijn vader Emanuele Filiberto hem bij generaal Petitti di Roreto introduceerde. Hij vroeg de generaal om zijn zoon geen privileges toe te kennen, “zijn zoon moest behandeld worden als alle andere soldaten”. De jonge soldaat werd direct naar de frontlijn gestuurd, op 6 juni bevond hij zich aan het Carsofront. Op 31 augustus 1915 promoveerde hij tot korporaal en een maand later op 1oktober werd hij aspirant officier en tegen 16 december was hij al hulp-onderluitenant! Of dat nu echt een behandeling zonder bepaalde voorrechten was? Door zijn inzet en verdienste werd hij op 26 juli 1916 bevorderd tot luitenant en in de loop van 1917 kreeg hij de rang van kapitein, deze positie zou hij trots dragen tot aan het einde van de oorlog. Amedeo was ondertussen uitgegroeid tot een imposante man want hij werd1m.98 groot, in die tijd was dat zeker uitzonderlijk.

 

In 1921 verliet hij het leger en reisde rond in Afrika, zo trok hij ook naar Belgisch Congo. Amedeo huwde op 5 november 1927 met Anna d ’Orleans, het echtpaar schonk het leven aan twee dochters. Ondertussen had Amedeo opnieuw de Italiaanse strijdkrachten vervoegd en werd piloot bij de Italiaanse luchtmacht (Regia Aeronautica). Hij deed o.a. dienst in Libië, Ethiopië en werkte zich terwijl op tot generaal. Ondertussen was hij ook, na de dood van zijn vader op 4 juli 1931, hertog van Aosta geworden. In 1937, na de Italiaanse verovering van Ethiopië tijdens de tweede Italiaans-Ethiopische oorlog, volgde de hertog van Aosta maarschalk Graziani op als onderkoning en als gouverneur-generaal van Italiaans Oost-Afrika. Hij werd zo ook de opperbevelhebber van alle Italiaanse militaire strijdkrachten in Eritrea, Ethiopië en Italiaans Somalië.

 

Toen Italië op 10 juni 1940 de oorlog verklaarde aan het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, werd de hertog van Aosta de commandant van de Italiaanse troepen in wat bekend zou worden als de Oost-Afrikaanse campagne van de Tweede Wereldoorlog. Op 31 januari 1941, berichte de hertog dat de Italiaanse strijdkrachten in Oost-Afrika er slecht voorstonden. Ze hadden nog slechts 67 operationele vliegtuigen en de brandstof voorraden waren miniem. Gezien de voorraden uitgeput raakten en dat er geen kans was dat er nieuwe leveringen zouden aangevoerd worden koos de hertog er voor om de overgebleven Italiaanse troepen te concentreren in de verschillende bolwerken van Gondar, Amba Alagi, Dessie en Gimma.

 

Hij zelf voerde toen het bevel over de 7.000 Italianen die zich in de vesting op de berg van Amba Alagi bevonden. Door zijn beperkte watervoorziening, maar nog veel meer door het feit dat ze omringd en belegerd werden door 9.000 Britten (troepen uit het Gemenebest ) en ook door meer dan 20.000 Ethiopische partizanen, zag de hertog van Aosta geen ander uitweg om zich samen met het garnizoen over te geven. Dat gebeurde op 18 mei 1941, diezelfde dag werd zij broer Aimone uitgeroepen tot koning van Kroatië en dat onder de vorstelijke naam Tomislav II. Als gevolg van  hun dappere strijd en weerwerk dat de Italianen op Amba Alagi leverden lieten de Britten het toe dat de Italianen zich hier eervol en met militaire eer mochten overgeven.

 

Kort na zijn overgave, werd de hertog geïnterneerd in een krijgsgevangenkamp in Nairobi, Kenia. Hij werd er de bevelvoerder van zijn medegevangenen. Enkele maanden na zijn internering, op 3 maart 1942, stierf hij in het kamp. Naar verluidt gebeurde dat als een gevolg van complicaties van zowel tuberculose als malaria.

 

Het monument ter ere van ‘Amedeo di Savoia Duca delle Puglie e 3° Duca d'Aosta’ werd op 4 november 1962 ingehuldigd. Het monument in Gorizia bestaat uit 10 stenen die herinneren aan de belangrijkste fasen van de militaire heldendaden van Amedeo, boven deze stijgt een marmeren standbeeld van 5 meter hoog uit. Het is de beeltenis van de hertog, hij staat er afgebeeld in zijn vliegoveral, zijn gezicht tuurt in de richting van Afrika.

 

 

 

Meer artikels
Australian Corps Memorial. 02-07-2018
Le Hamel Frankrijk.

Nu het Duitse Lenteoffensief tot staan was gebracht wou de Britse legerleiding een kleinschalige aanval opzetten.

lees meer ...
Menenpoort 18-09-2017
Ieper België.

Drie Australische broers George Ross (schilder), Theodore Leslie (brandweerman) en William Keith(telefonist) Seabrook meldden zich vrijwillig aan bij het leger.

lees meer ...
Nécropole Nationale Française Auvelais 'Le Phare Breton'. 01-09-2014
Auvelais België.

Het Franse cimetière militaire van Auvelais, met haar prachtige Bretoense vuurtoren, herinnert ons er aan dat het Franse leger bij quasi alle grote veldslagen in België aanwezig was, en dat van augustus 1914 tot november 1918. Ook tijdens de 'kalmere' periodes bleef altijd een detachement Fransen aanwezig aan het Belgische front. Minstens 50.000 Franse militairen stierven of werden dodelijk verwond aan dit front.

lees meer ...