Souchez Frankrijk.
Cabaret Rouge British Cemetery.
Souchez Frankrijk.

Voor de oorlog stond er dicht bij de plaats waar de Britten een militaire begraafplaats zouden aanleggen een café. Het café  was gebouwd in rode baksteen met op het dak rode dakpannen. Dit cafeetje werd in maart 1915 verwoest maar gaf wel zijn ongebruikelijke naam aan deze sector en aan de verbindingsloopraaf die van hieruit de troepen naar de frontlijn leidde, ook de Britse begraafplaats die een paar honderd meter verder ten zuiden gelegen was zou die naam dragen.

 

Aan de overkant van de weg waren er schuilplaatsen ingericht die als bataljonshoofdkwartier dienstdeden (1916-1917). Hier eindigden ook de communicatieloopgraven die in verbinding stonden met het front. Op deze plaats zaten ook vaak reserve-eenheden te wachten op hun frontinzet. In het oorlogsdagboek van het 2e bataljon van het Royal Irish Rifles lezen we: “The battalion were in Brigade Reserve on 13th May 1916, at Cabaret Rouge, north of Arras.”

 

 

Deze oorlogssite ligt slechts 2,5 km van de heuvel Notre-Dame de Lorette en op nog geen 3 km van de heuvelrug van Vimy, dit zijn twee plaatsen die voor eeuwig hun trieste plaats in de geschiedenisboeken over de Eerste Wereldoorlog zullen opeisen. Souchez kwam na twaalf maanden van felle strijd, op 26 september 1915, terug in Franse handen, in maart 1916 werd dit front in Artois overgenomen door Commonwealth troepen. Vimy Ridge was toen nog in Duits bezit. Het waren die Britse manschappen die hier zouden starten met de aanleg van deze begraafplaats die vooral in gebruik bleef tot augustus 1917. Het 47e Britse (London) Divisie en het Canadese korps begroeven hier veel van hun manschappen. Daarna werden er nog met tussenpozen, tot september 1918, bijzettingen uitgevoerd door verschillende gevechtseenheden, maar de grootste uitbreiding kwam er na de wapenstilstand. Toen begon men met het concentreren van graven, die naar hier  werden overbracht vanuit de slagvelden rond Arras en uit meer dan honderd begraafplaatsen uit de regio Nord-Pas-de-Calais. Deze begraafplaats deed tot ver in de 20e eeuw dienst als een open Cemetery waarin men de later teruggevonden gesneuvelde Britse militairen kon bijzetten.

 

Eén van de Canadese jongens die hier begraven ligt is soldaat Alexander Smith Morton. Hij werd op 21 mei 1895 geboren in Rama Twp ( Longford Mills) en liet zich op 1 november 1915, samen met zijn vriend Carl Filkin, inlijven in Toronto, Ontario. Hij maakte er deel uit van 92e bataljon Highlanders.  Alexander kreeg zijn militaire training in Toronto en vertrok er in april 1916. Bij zijn aankomst in Groot-Brittannië werd hij overgeplaatst naar het 15e bataljon, dat was een eenheid van het eerste contigent van het 48e Toronto Highland (Central Ontario Regiment). Slechts een maand nadat Alexander in september 1916 in de loopgraven was aangekomen werd hij gewond. Een granaatscherf raakte zijn rechterarm en drong  door tot in zijn borst. Zijn vriend, soldaat Carl Filkin, hielp nog mee om Alexander naar een hulppost te dragen, doch het mocht niet baten, Alexander stierf er een paar minuten nadat zijn wonde verzorgd en verbonden werd. Deze Canadese jongen gaf de geest op 28 oktober 1916, hij was 21.

 

Ook de Britse Pte. James Bond werd  hier begraven. He died for King and Country!

 

Meer artikels
Italiaanse begraafplaats 'Di qui non si passa'. 17-10-2016
Monte Pasubio Italiƫ.

De Italiaanse militaire begraafplaats “Di qui non si passa” (“ Van hieruit zal niemand passeren”) ligt op de top '2035' in Pasubio.

lees meer ...
Shot At Dawn Memorial. 03-07-2017
Alrewas Verenigd Koninkrijk.

Dit monument in het National Memorial Arboretum herdenkt de 306 Britse en Commonwealth-militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog, vooral vanwege desertie, geëxecuteerd werden.

lees meer ...
L'Ossuaire de Douaumont. 04-04-2016
Douaumont Frankrijk.

Een kenmerk van de strijd om Verdun was, in vele gevallen, het niet kunnen begraven van de doden.

lees meer ...