Londen  Verenigd Koninkrijk
Here Was A Royal Fellowship Of Death 'vader en zoon Lee'.
Londen Verenigd Koninkrijk

Het Royal Artillery Memorial in Londen, gelegen in Grosvenor Square aan Hyde Park Corner, gedenkt de 49.076 manschappen van alle rangen die de Britse artillerie verloor tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een van de bronzen beelden van de Memorial is 'Here Was A Royal Fellowship Of Death'  De beeltenis van een gesneuvelde  artillerist  gedeeltelijk bedekt met een overjas, op de borst rust een helm met de 'Royal Artillery' badge. De namen van alle gesneuvelden staan genoteerd op de 'Rolls of Honour' die werden geplaatst achter een steen in de sokkel van het beeld. Ook de manschappen van de Royal Field Artillery (RFA) die eveneens deel uit maakten van de Royal Artillery worden hier herdacht.

 

 

 

Tijdens de oorlog kende de artillerie een enorme technische vooruitgang en werd het een sleutelelement van het conflict, de artillerie zorgde voor meer dan de helft van de oorlogsslachtoffers.De artilleriestukken en hun bemanningen waren op hun beurt zeer geviseerde doelen.

 

Twee van die 49.076 gesneuvelde Britse artilleristen waren afkomstig van Peckham Londen  nauwelijks 10 km van het Royal Artillery Memorial. Korporaal Robert (Fredrick ) Lee, diende vanaf augustus 1916 samen met zijn vader sergeant George Lee bij de A Batterij van de 156e Brigade Royal Field Artillery (veldartillerie).

 

Vader en zoon kwamen om het leven tijdens hetzelfde incident dat plaats vond op 5 september 1916. In het dagrapport van 156e brigade lezen we dat ze die 5e september, nabij Montauban, (Caterpillar Valley) vier doden te betreuren hadden. George en Robert waren zo goed als zeker twee van die vier mannen, maar over de juiste omstandigheden van de overlijdens werd in het dagrapport niets vermeld. Wat ze precies aan het doen waren toen ze gedood werden is niet bekend. Een andere bron vermeld dat alle vier blijkbaar het slachtoffer werden van een Duitse kanonnade.  Robert Lee werd begraven (levend, gewond?) in een loopgraaf die toegeworpen werd door de aarde van ontploffende obussen! Zijn vader en twee andere mannen die Robert aan het uitgraven waren sneuvelden tijdens een volgend artilleriesalvo. Nog een andere bron vermeld dat alle vier samen zijn omgekomen tijdens dezelfde zware granaatexplosie.

 

Men kan zich moeilijk inbeelden wat een schok dit moet geweest zijn voor de familie en vooral voor moeder en echtgenote Frances, die twee geliefden verloor op dezelfde dag, haar man en haar enig kind !

 

 

Op Dartmoor Cemetery  in Becordel-Becourt (Somme) Frankrijk werden 11 militairen begraven in dezelfde rij ( Rij I A ) PLOT I die allemaal op 5 september 1916 sneuvelden. Vijf van die elf waren van de Royal Field Artillery(RFA):

 

Gunner F W J Tyler  leeftijd niet gekend ( D Batterij  graf Nr 29).

 

Gunner  W G  Hockey  23 jaar  ( A Batterij graf Nr 33).

Fitter  Luther  McKechnie  30 jaar (  A Batterij graf Nr 34).

Sergeant George Lee 44 jaar ( A Batterij graf Nr 35).

Corporal  Robert Fredrick Lee 19 jaar ( A Batterij graf Nr 36).

 

Een broederschap van vier manschappen van de Artillerie die samen op dezelfde dag tijdens dezelfde actie sneuvelden werden naast mekaar begraven. Vader en zoon Lee rusten zij aan zij!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Croonaert Chapel Cemetery. 20-02-2017
Wijtschate ( Heuvelland) België.

De Britse kleine (455m²) militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery licht te midden de velden in heuvelachtig gebied.

lees meer ...
Ralentis... tu arrives près de mon école! 28-07-2014
Transinne België.

'Ralentis... tu arrives près de mon école!' ligt binnen het schootsveld van dit kanon.

 

Op de loop van het kanon staat in het Latijn: Ultima Ratio Regum ( vrij vertaald: DE LAATSTE HOOP VAN DE KONINGen) Deze leuze staat vandaag nog op het kenteken van de Belgische artillerie. Houwitser, kanon of mortier?

lees meer ...
Oulchy-le-Château 'Les Fantômes'. 23-07-2018
Oulchy-le-Château Frankrijk.

Op 25 en 26 juli 1918 heroverden de Fransen, tijdens de 2e slag aan de Marne, de Butte de Chalmont. deze heuvel lag tussen Oulchy-le-Chatêau (Aisne) en Beugneux.

lees meer ...