St- Quentin Frankrijk.
St - Quentin Deutscher Soldatenfriedhof.
St- Quentin Frankrijk.

De Somme, een vroeger weinig bekende stroom in Noord - Frankrijk, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog een begrip! Het dal van de Somme was het brandpunt van een jarenlange hevige strijd, maar in 1916 bereikte het militaire geweld er haar hoogtepunt. Plaatsnamen zoals Arras, Cambrai, Bapaume en St. Quentin ( laatstgenoemde ligt eigenlijk in de Aisne) zijn nu droevige herinneringen aan deze oorlog.

 

De Duitse militaire begraafplaats van St. Quentin werd in de herfst van 1914 door het Duitse militair bestuur opgericht. Dit nieuwe dodenoord moest een deel van de gevallenen die tijdens de zware gevechten van 28 tot 30 augustus 1914, in de nabijheid van St. Quentin gedood werden, absorberen.  Vooral het Pruisische Garde Korps leed hier zware verliezen tijdens het treffen van 1914. De stad St. Quentin was toen een belangrijk hulp en nazorgcentrum voor de vele gewonden. Zowel Duitsers als tegenstanders vonden hier toen een rustplaats.  

 

Een zekere Professor Wandschneider presenteerde de Duitse keizer zijn plannen betreffende de uitbreiding van de begraafplaats. De keizer vond dit een goed idee en schonk het project zelfs een aanzienlijk bedrag dat afkomstig was uit zijn privégelden. Hij gaf ook de toestemming om de twee krijgsfiguren, die er nu nog steeds te bezichtigen zijn, te laten gieten. Op 18 oktober 1915 werd het Soldatenfriedhof ingehuldigd in de aanwezigheid van de Duitse keizer en vele, ook Franse, persoonlijkheden. Bij deze gelegenheid legde de keizer kransen neer bij zowel het Duitse als het Franse Memorial ( andere bronnen spreken van een Duits en Frans graf). Op dit moment lagen er, 706 Duitsers, 191 Fransen, waaronder vele Marokkanen, en 80 Britten begraven.

 

Uiteraard was de toestroom van zwaargewonden hier in St. Quentin tijdens de Sommeslag ( juli – november 1916) zeer groot, maar toch lag het aantal doden dat hier in de periode 1914-1917 begraven werd relatief laag. Maar vanaf het grote offensief in maart 1918 en tijdens de geallieerde tegenaanval van augustus - oktober 1918 kwam St. Quentin weer in het geweld terecht en nam het dodenaantal er toe.

 

Nadat de Duitse troepen zich in maart 1917 hadden terugtrokken naar de Siegfried-Stellung kwam de stad in het voorste deel van het frontgebied te liggen. De begraafplaats kreeg het tijdens die periode zwaar te verduren, het werd vaak het slachtoffer van ontploffende obussen. Ook het monument dat er werd ingehuldigd in 1915 werd geraakt en beschadigd door granaatscherven.

 

Na de oorlog liet de Franse overheid de stoffelijke resten van 98 in de buurt liggende Duitse militaire begraafplaatsen naar hier overbrengen. Terzelfdertijd werden de hier liggende Franse en Britse militairen opgegraven en herbegraven op een Franse nécropole nationale en een Britse militaire begraafplaats die zich op een honderdtal meter van de het Soldatenfriedhof bevonden.


 

 

 

 

Meer artikels
Dodencel. 08-08-2016
Poperinge België.

De cijfers over geëxecuteerden in de diverse legers lopen nogal uiteen.

lees meer ...
Tank 'Mark IV'. 08-05-2017
Ashford Verenigd Koninkrijk.

De Ashford Mark IV tank die al bijna een eeuw het centrum van de stad bewaakt is de laatste van zijn soort die buiten tentoongesteld wordt aan het publiek.

lees meer ...
Cimetière Militaire Franco-Allemand d’Anloy-Bruyères. 25-08-2014
Anloy België.

Links van ons hoorden we meermaals het bevel 'voorwaarts!' Wij moesten de mannen uit het bos, van waaruit zij op de vijand aan het schieten waren, voorwaarts jagen. Te midden deze stormloop naar de vijand toe, voelde ik plots een pijnscheut in mijn onderbuik, ik was geraakt, een kogel trof mij boven mijn linker lies.

lees meer ...