Oslavia Italië.
Sacrario Militaire di Oslavia.
Oslavia Italië.

Het knekelhuis van Oslavia, gebouwd in 1938 door de toenmalige fascistische regering, herbergt de stoffelijke resten van 57.201 Italianen en 539 Oostenrijks - Hongaarse militairen die vielen in de Eerste wereldoorlog. Een aantal van de Italiaanse jongens die hier hun laatste rustplaats vonden vielen tijdens de zesde slag van het Isonzo front.

 

Op zes augustus 1916 werd de zesde slag aan de Isonzo rivier gelanceerd, dit zou de meest succesvolle worden uit de reeks van de 11 aanvallen die hier door de Italianen werden ingezet, er was nog een twaalfde slag maar die werd gelanceerd door de verenigde krachten van Duitse en Oostenrijks - Hongaarse troepen. De Italianen vielen aan met zestien divisies van het derde leger, dat stond onder het bevel van de hertog van Aosta. De aanvallers werden ondersteund door 1.251 kanonnen (533 zware of middelgrote) en 744 mortieren (met inbegrip van 138 zware mortieren). De aanval werd zorgvuldig voorbereid en men voerde ook een goede luchtverkenning uit boven de Oostenrijks - Hongaarse linies. Gelijktijdig werd  de Oostenrijkse aandacht af te leiden, een secundaire schijnaanval uitgevoerd langs de kust in de richting van Trieste, die zou eindigen op 10 augustus.

 

De voorbereidende en tweedagen durende artilleriebeschieting was begonnen op 4 augustus ’16. De helft van de Italiaanse artillerie concentreerde haar vuur op de posities van de 58e Oostenrijkse divisie. Wanneer twee dagen later de Italiaanse infanterie ten aanval trok werd die ene Oostenrijkse divisie aangevallen door zes divisies van VIe Italiaanse Corps van generaal Capello. In 45 minuten tijd veroverden de Italianen de Monte Sabatino en namen er 8.000 krijgsgevangenen. Op andere frontplaatsen veroverden de Italianen Oslavia, Grafenberg, Monte Calvario en Monte Mkhele (op de Carso)

 

Tegen 8 augustus hadden de Italianen de Westbank van de midden Isonzo gezuiverd. Op die dag staken ze de rivier over en drongen ze Gorizia binnen. Gorizia was al één van de objectieven geweest tijdens de Eerste Isonzo-slag die veertien maanden eerder werd uitgevochten. Gorizia werd nu wel omgetoverd tot bruggenhoofd. Nadat er versterkingen werden overgebracht van aan het oostfront slaagden de Oostenrijkers er in om een nieuwe frontlinie te vormen, die liep ten noordoosten van Gorizia.

 

De Italiaanse aanvallen langsheen de kust kenden ook enig succes. De Oostenrijkers werden verjaagd uit hun linie die tussen Monfalcone en Doberdolag lag en waren niet direct in staat om een nieuwe linie te vormen, dat gebeurde pas nadat ze Vallone gepasseerd waren. Wederom vormden de Oostenrijkers hier een nieuwe linie en kon de Italiaanse opmars afgestopt worden.

 

Op 14 augustus lanceerde de Italiaanse generaal Cadorna een algemene aanval langs het hele Isonzofront. Ditmaal waren de Oostenrijkers klaar, en in de komende vier dagen boekten de Italianen weinig of geen vooruitgang meer, de verliezen liepen hoog op. Op 17 augustus beëindigde Cadorna het offensief.

 

Het zesde bloedbad aan de Isonzo was dan wel het succesvolste, de Italianen waren over een front breedte van 24 km tussen de 4,5km en 6,5km gevorderd, maar dat koste hen wel 51,232 manschappen (12.128 onder hen waren vermist). De Oostenrijks - Hongaarse eenheden verloren 49.035 man, daaronder ongeveer 20.000 krijgsgevangenen. De Italiaanse overwinning gaf op het juiste moment het moreel een boost, maar opnieuw kon Cadorna er de doorbraak niet forceren. In 1916 zouden nog drie aanvallen volgen, maar geen enkele van die acties kon het succes van de Zesde Isonzo-slag evenaren.

 

De gebeurtenissen en vooral de verliezen bij Gorizia waren voor de Italianen duidelijk betekenisvol, in zo verre dat ze er zelfs een klaaglied over componeerden. Dit volkslied, in de ware zin van het woord, kreeg de titel O GORIZIA, TU SEI MALEDETTA ( vrij vertaald: O Gorzia je bent vervloekt) en bestaat in verschillende versies. Het is een typich  lied uit vervlogen tijden: 

 

 

O GORIZIA, TU SEI MALEDETTA

“La mattina del 5 di agosto si muovevano Ie truppe italiane per Gorizia Ie terre lontane e dolente ognun si parti sotto l'acqua che cadeva a rovescio grandinavano Ie palle nemiche su quei monti colline e crampali si moriva dicendo cosi

Oh Gorizia, tu sei maledetta per ogni 'core che sente coscienza dolorosa ci fu Ia partenza e il ritorno per molti non fu

Oh vigliacchi che voi ve ne state con Ie mogli sui letti di Iana schernitori di noi carne umana questa guerra ci insegna a punir

voi che amate il campo d'onore questa terra al di Ià dei confini qui si muore gridando "assassini" maledetti sarete un di cara moglie che tu non mi senti raccomando ai compagni vicini

di tenermi da conto i bambini che io muoio col suo nome nel 'cor

Oh Gorizia, tu sei maledetta per ogni 'core che sente coscienza dolorosa ci fu la partenza e il ritorno per molti non fu”

 

Cesare Bermani ( Gorizia 10 augustus 1916)

 

 

Vrij vertaald in het NL :

“De ochtend van de 5de augustus marcheerden de Italiaanse troepen naar Gorizia en de verre velden het vertrek was voor iedereen pijnlijk onder de regen die overvloedig neerviel vielen ook de kogels van de vijand neer over de bergen en de heuvels en men stierf met deze woorden:

Ah Gorizia, wees vervloekt voor elk hart dat een geweten heeft droevig was het vertrek en meestal onbekend de terugkeer

oh lafaards die blijven bij jullie vrouwen en in jullie linnen bedden jullie die spotten met het kanonnenvlees deze oorlog leert ons om te straffen

jullie die van het ereveld houden dat land aan de overkant van de grenzen hier sterft men moordenaars schreeuwend ooit op een dag zullen jullie vervloekt zijn

mijn geliefde, je kan het niet horen als ik vraag aan mijn makkers naast me om zorg te dragen over mijn kinderen ik sterf met jouw naam in mijn hart

Ah Gorizia, wees vervloekt voor elk hart dat een geweten heeft droevig was het vertrek en meestal onbekend de terugkeer”

 

 

 

 

Meer artikels
Loos. 31-08-2015
Loos (Loos-en_Gohelle) Frankrijk.

Vanuit Loos British Cemetery heb je zicht op de gemeente Loos.

lees meer ...
Tyne Cot Cemetery 'Remembrance Ceremony'. 02-11-2015
Passendale (Zonnebeke) België.

Nacht over Passendale

lees meer ...
4th Honved Regiment Monument. 11-09-2017
San Martino del Carso Italië.

Het 4e Honvéd Infanterie-Regiment maakte deel uit van de kaiserlich und königliche (k.u.k.) Armee.

lees meer ...