Hartmannswillerkopf (Vieil Armand) Frankrijk.
Nécropole Nationale Le Vieil-Armand.
Hartmannswillerkopf (Vieil Armand) Frankrijk.

In omgeving van Le Vieil-Armand en in de prachtige omringende natuur ligt de Pain de Sucre. De Pain de Sucre bevindt zich op een uitstulping op de bergrug ten oosten van de vallei van La Plaine. De plaats torent 641 meter hoog uit boven het dorp Celles-sur-Plaine dat voor de Col de la Chapelotte ligt. Vanaf het begin van de oorlog werden de rotsen er door de Duitsers versterkt tot een onneembare vesting. De site lag in 1917 zelfs 1 km voor het front. De Duitsers noemden de vesting “Feste Bleibtreu” (Vesting Bleibtreu) dat was de naam van één van hun officieren.

 

De vesting kende blijkbaar maar één ernstige aanval tijdens het conflict. Deze aanval werd bevolen door General de Vassard, de bevelvoerder van de 76e Franse infanterie divisie. Deze actie moest op 1 augustus 1916 uitgevoerd worden door het 3e bataljon van het 157e RIA (régiment d'infanterie alpine). Deze eenheid was na haar actieve deelname aan het front bij Verdun hier op rust. De dagen voorafgaand aan de aanval kreeg het 3e bataljon een specifieke training in Lajus.

 

De aanval werd zoals gepland op 1 augustus 1916, om 21u30, opgestart. Twee groepen (91 man) gecommandeerd door luitenant Brochard en aspirant Charpanel verlieten het boshuis van Benameix. De groep van luitenant Brochard viel aan via de zuidflank, de groep van aspirant Charpenel kwam in actie via de noordelijke flank. De afstand die ze moesten overbruggen bedroeg slechts één kilometer, maar door de moeilijkheidsgraad van het terrein hadden de mannen twee uur nodig om hun doel te bereiken! De voorwaartse beweging van de Fransen werd al vlug door de Duitse schildwachten opgemerkt. De silhouetten van de Fransen, sommigen verstrikt in prikkeldraad, waren duidelijk zichtbaar onder het licht van de door de Duitsers afgevuurde lichtkogels.  De Fransen werden bestookt met granaten, luitenant Brochard geraakte hierbij gewond en werd in veiligheid gebracht door een korporaal en soldaat. Adjudant Faure nam de luitenants plaats in. Ten gevolge de lawine van granaten en het hevige vuur gevoed door de Duitsers, beval hij de aftocht. Op de noordelijke flank deed aspirant Charpenel hetzelfde. Ondertussen kwam nu ook de Duitse artillerie de belegerde vesting ter hulp, ze opende een barrage van spervuur op de flanken van de Pain de Sucre en het boshuis in Benameix. Onder deze stortvloed van artillerieprojectielen duurde terugtocht van de Fransen enkele uren,...

 

Meer artikels
Stuyvekenskerke. 16-10-2017
Oud - Stuivekenskerke België.

In de ochtend van 25 maart 2012 ontmoeten we tijdens één van onze tochten in Oud Stuivekenskerke de filmploeg van "Ten Oorlog".

lees meer ...
Site Memorial Interallié. 17-07-2017
Luik België.

Boven op de heuvel van de wijk Cointe te Luik staat een grote witte toren en een witte basiliek.

lees meer ...
Flanders Fields Chapter Belgium. 15-08-2016
Houthulst België.

In 1916, werden er in Frankrijk twee nietsontziende slagen uitgevochten. Alle ogen waren gericht op de strijd in de Somme en Verdun, aan het IJzerfront was het rustig. Maar was dat zo?

lees meer ...