Longueval Frankrijk.
Bois d'Elville 'Devil's Wood'.
Longueval Frankrijk.

Het bois d’Elville dat nabij het Franse dorp Longueval (Somme)ligt was tijdens de oorlog bij de Britten gekend als Delville Wood, maar in de loop van de oorlog werd het omgedoopt tot Devil’s Wood (bos van de Duivel).  Op 14 juli 1916 veroverde de 26e en 27e brigade van de 9e Schotse divisie het dorp Longueval. Tijdens die actie verloren ze heel wat manschappen. De reserve brigade van deze divisie, de 1e Zuid- Afrikaanse infanterie brigade kreeg het bevel om naar de voorste linies te trekken.

 

 

’s Avonds kreeg de brigade de opdracht om Delville Wood te veroveren. Op 15 juli 1916 om 6.00 uur trokken het 2e,3e en het 4e Zuid - Afrikaanse infanterie regiment onder commando van Luitenant Kolonel William Tanner het bos in en om 9.00 uur was de buitenste omtrek veilig. Een Duitse tegenaanval had geen succes. Die avond kreeg het 1e Zuid Afrikaanse infanterie regiment het commando om binnen te dringen in het bos. Op 16 juli om 10.00 uur lanceerde dit regiment een onsuccesvolle aanval waarbij de gevechtsgroep van luitenant A. W. Craig vast gepind werd door het vijandelijke vuur. Soldaat W. F. Faults en twee anderen verlieten onder zwaar vijandelijk vuur hun loopgraaf om de verwonde luitenant Craig te redden. Gedurende de volgende twee dagen waren er aanvallen en tegenaanvallen van de Duitsers en Zuid- Afrikanen. Beide partijen wilden het bos veroveren en het in hun bezit houden. Op 17 juli werd luitenant kolonel Tanner gewond, het commando werd overgenomen door Luitenant Kolonel F Thackeray. Opnieuw en onder levensbedreigend vuur snelde soldaat W F Faults een strijdmakker ter hulp, zijn durf leverde hem het Victoria Cross op.

 

Op 18 juli vielen er in het bos ongeveer 400 Duitse obussen per minuut. Boven de loopgraven brandden de bomen als fakkels, dit ondanks een zwaar onweer dat de instortende stellingen met water vulde. Op 18 en 19 juli dreven constante Duitse aanvallen de Zuid - Afrikaanse brigade in de zuidwestelijke hoek van Delville Wood.  Joey Pattison getuigde over de 26 jarige Private James Yeatman Boysie Nash: 'Nooit heb ik iemand gezien met meer lef dan toen Nash zijn groepje moest leiden. Na het bevel, sprong hij over de borstwering en liep veel te snel zonder omkijken - met het gevolg dat hij bij de Duitse borstwering stond voor de Duitsers er erg in hadden. Het laatste wat we van hem zagen is een rechtopstaand figuur die als een gek vuurde van op de rand van de vijandelijke borstwering tot hij neerviel en verdween.” De 20ste juli, om 18.00 uur, werd de Zuid-Afrikaanse brigade bevrijd door de 3e Britse divisie en de gewonde luitenant kolonel Thackeray, verliet samen met twee gewonde officieren en 140 man het bos.Van de 121 officieren en 3032 manschappen van de 1e Zuid-Afrikaanse Infanterie Brigade overleefden slechts 29 officieren en 751 manschappen de Slag van Delville Wood.

 

 

Het zou tot september duren voordat het bos definitief in Geallieerde handen kwam. Eén boom overleefde de vuurzee, hij staat er nog, toegetakeld maar gezond, hij wordt er als een oude opa door het tuinpersoneel gekoesterd. 

 

Meer artikels
Essex Farm Cemetery 'Pte C.C. Christmas'. 28-11-2016
Boezinge (Ieper) Belgiƫ.

Bijna halfweg de weg van Ieper naar Boezinge stond tijdens de oorlog een boerderij die de Britten Essex Farm noemden.

lees meer ...
The Sheffield Memorial Park. Accrington Pals 'Lions led By Donkeys'. 20-06-2016
Serre Frankrijk.

In de eerste maanden van de oorlog, na de oproep van Lord Kitchener om een leger van vrijwilligers samen te stellen, werden The Accrington Pals (pals = kameraden) opgericht.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Azannes I. 01-02-2016
Azannes-et-Soumazannes Frankrijk.

Vanaf februari 1916 installeerden Duitse medische eenheden meerdere lazaretten en hoofdverbandplaatsen in het dorpje Azannes.

lees meer ...