Mametz Frankrijk.
Mametz Wood 38th Welsh Divison Memorial 'The Red Dragon'.
Mametz Frankrijk.

Dat de ene mens meer geluk heeft dan de andere is een feit en blijkbaar geld dit ook in tijden van oorlog.  Een van die lucky guys was John (Jack) Henry Williams VC DCM MM & Bar. John Williams werd op 29 september 1886 in Nantyglo Monmountshire (Wales) geboren. In november 1914 gaf John zijn  job als kolenmijn smid op en liet zich inlijven bij het 10 th Batttalion South Wales Borderers. Al vlug werden zijn leiderschapskwaliteiten opgemerkt, in Januari 1915 werd hij al bevorderd tot sergeant.

 

Tijdens de slag aan de Somme, in juli ’16, behoorde zijn bataljon  bij de 38e Welsh Divisie. Die divisie kreeg de opdracht om Mametz Wood aan te vallen en in te nemen. Het bos werd veroverd, maar dat tegen een hoge prijs, de divisie telde 4.000 slachtoffers. However CSM Williams won the Distinguished Conduct Medal for "conspicuous gallantry in action.”Hier tijdens die bloedige gevechten om het bos van Mametz verdiende John zijn eerste onderscheiding. Voor zijn volharding, koelbloedigheid en moed in de stijd van 10 tot 12 julli 1916  werd hij beloond met de Distinguished Conduct Medal.

 

 

Een jaar later op 31 juli 1917, tijdens de Slag van Passendale, kreeg John voor zijn moed en inzet op Pilkem Ridge de Military Medal toegekend. Drie maand later was het weer prijs! Op 30 oktober 1917 tijdens een raid nabij Armentières acteerde hij weer onbevreesd. Deze maal bracht John een gewonde kameraad terug naar de eigen linies, hierbij negeerde hij volledig de rond hem vliegende kogels en granaatscherven. Voor deze prestatie mocht hij een Bar (Bar to Military Medal) toevoegen aan zijn Military Medal.

 

In de nacht van 07-08 oktober 1918 tijdens de aanval op Villers Outreaux, werd zijn compagnie beschoten door een vijandelijke mitrailleur en leed zware verliezen. Hij beval de schutter van een Lewis Gun (lichte mitrailleur) om te vuren en onder hevig vijandelijk vuur rende hij naar de flank van de vijandelijke post. Hij slaagde er in om heel alleen die vijandelijke post te veroveren. Hij nam er vijftien Duitsers gevangen. Doch deze veraste Duitsers realiseerden zich dat hij alleen was en keerden zich naar hem, een van hen nam zijn geweer, maar John reageerde heel vlug en stak vijf Duitsers neer met zijn bajonet. Gelukkig gaven de overblijvers zich over en kon John nu zijn veroverde positie moeiteloos consolideren. Door zijn actie kon zijn compagnie en de andere troepen op de flanken verder op rukken. Deze stoutmoedige daad leverde hem het Victoria Cross op. Op het einde van de oorlog werd John ernstig gewond, hij kreeg granaatscherven in zijn rechter arm en been. Door deze verwondingen werd, de ondertussen tot CSM (Company Sergeant-Major) bevorderde John Williams  te gevolge van medische ongeschiktheid, op 17 oktober 1918 uit het leger ontslagen. In december van dat zelfde jaar werd hij nog bekroond met de Franse Medaille Militaire.

 

In BuckinghamPalace, on 22 nd February 1919, King George V presented Jack with his four medals - DCM, VC, MM, and the Bar to the MM - it was the first time for the king to present so many medals to one person in one day.Op 22 februari 1919 werd John op Buckingham Palace ontvangen, het was voor de Britse koning George V de eerste keer dat hij zoveel eremetalen (vier) aan één persoon op één dag uitreikte. CSM John Williams was de meest gedecoreerde Welsh onderofficier aller tijden. Jack considered himself to be one of the lucky ones – who returned home and returned to employment at the Ebbw Vale Steel, Iron and Coal Company.Jack beschouwde zichzelf  vooral als een van de gelukkigen die terug naar huis keerde en terug  zijn vroegere baan bij de Ebbw Vale Steel, Iron and Coal Company kon op nemen. More than 400 fellow EVISC workers never returned. Meer dan 400 collega’s bij EVISC keerden nooit meer terug. They gave him a house and coal and electricity for life and while working as the Commissionaire at the General Offices (for the EVSIC), the crimson ribbon attached to his lapel was the only clue to his heroic past and Victoria Cross.De firma gaf hem een ​​huis en gratis  steenkool en elektriciteit voor de rest van zijn leven. John stierf op 7 maart 1953.

 

 

Meer artikels
Royal East Kent Mounted Rifles War Memorial. 14-05-2018
Canterbury Verenigd Koninkrijk.

Het monument op de foto, onthuld in 1922, eert de mannen van het Royal East Kent Mounted Rifles die streden in WOI.

lees meer ...
Nécropole Nationale de Notre-Dame de Lorette. 06-10-2014
Ablain-Saint-Nazaire Frankrijk.

De heuvel van Notre-Dame-de-Lorette is een heuvelrug die in west-oost richting van het bos van Bouvigny loopt tot ten noorden van Souchez. De noordelijke hellingen zijn relatief zacht, terwijl de heuvel in het zuiden een relatief ruwe flank heeft, met een vijftal steile uitlopers die een belangrijke rol zullen spelen in de gevechten van 1914.

lees meer ...
Respect the Mehmetcik Statue. 25-05-2015
Eceabat Turkije.

De Turkse aanval op de Anzac Cove van 19 mei draaide uit op een ware slachting.

lees meer ...