Buxerulles  Frankrijk.
Duits veldaltaar 'Alpha &Omega'.
Buxerulles Frankrijk.

Tijdens de oorlog was het organiseren van religieuze diensten uiteraard ook voor de Duitsers van groot belang. Dicht bij het front waren de kerken vaak verwoest of hadden ze een functie als observatietoren, lazaret, paardenstal… of ze waren te klein voor het aantal aanwezige militairen. Andere gebouwen bleken om allerlei redenen ook vaak te klein, ongeschikt of ze waren gewoon niet voor handen. Daarom zorgde de Duitse legerleiding ervoor dat er erediensten in openlucht konden georganiseerd worden.

 

In de buurt van het Lager (kamp) Neu-Württemberg, dat ingeplant was ten zuiden van Savonnières-en-Woëvre (Meuse), werd er zo een openluchtplaats voor religieuze diensten ingericht. De gebedsplaats lag in het gemeentelijke bos van Buxières-sous-les-Côtes (Bois haut de Buxerulles) vlakbij de vlakte van Rays. Het was een openplek in volle aarde, waar heel wat mannen  bijeen konden komen om er een dienst bij te wonen. Aan de rand stond er een stenen altaar, dat ruste op een platform dat twee trappen vormde. Men kon het altaar van drie kanten benaderen. De stenen gebruikt voor het maken van dit altaar waren waarschijnlijk afkomstig vanuit een steengroeve in de regio. Het altaar kreeg de klassieke vorm van een tafel, maar was wel monumentaal. Haar centrale deel, dat een tabernakel evoceerde, werd oorspronkelijk bekroond met een kruis. De zijpanelen en de hoge delen omvatten bloemmotieven en gebroken geometrische lijnen, het geheel werd omlijst door decoratieve elementen. Ook de randen waren versierd. Het onderste deel van de tafel, tussen de zijkanten, werd versierd met een IJzeren Kruis dat op haar beurt omrand werd door de Griekse letters Alfa en de omega, ze symboliseerden het begin en het einde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto  van het altaar genomen door de Duitse soldaat Gottlieb Müller in juni 1916 toen hij met zijn eenheid daar in de regio verbleef ( 7e infanterie regiment  van Nue- Würtenberg).

 

Men vond geen documenten die duidelijk konden aantonen welke kunstenaar het altaar vervaardigde. Doch op het altaar, op de rechterzijde, vond men een ingegraveerde naam en eenheidsnummer. De naam luide Gottlob Eppler en het nummer was 6/120. Er was dus reden om te geloven dat deze constructie moest worden toegeschreven aan deze militair, onderzoek bevestigden deze hypothese. Het veldaltaar zou dus het werk zijn van een professional. Eppler was een Wurtemberger in dienst bij de 6e compagnie van het 120e (Wurtembergse) Landweerregiment (6./ Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 120).  Het werk werd waarschijnlijk uitgevoerd en voltooid in het voorjaar van 1915.

 

Onderofficier Gottlob Eppler, werd op 19 januari 1879 geboren in Endingen, ( in de buurt van Balingen,  ongeveer 80 km ten zuiden van Stuttgart). Zijn vader Johannes was steenhouwer. Gottlob woonde in Kornwestheim (3 km ten zuiden van Ludwigsburg of 13 km ten noorden van Stuttgart) en was getrouwd met Caroline Schwarz, het echtpaar had geen kinderen en beleed er het Evangelisch geloof. Gottlob werkte als technicus in de bouw. Hij diende de gehele oorlog bij de zelfde eenheid en met deze zou hij ook in 1916 de hel van Verdun en haar regio ervaren.

 

In de namiddag van 7 juni 2015 heerste er een ongewone sfeer in Buxerulles. In het bos dat nog de sporen van de vroegere Duitse aanwezigheid draagt, waren er die middag bij het veldaltaar meer dan honderd mensen bijeengekomen, onder hen ook Duitsers. Allen kwamen naar hier ter gelegenheid van de inhuldiging van het ondertussen gerestaureerde stenen altaar.

 

 

Meer artikels
Nasswand Soldatenfriedhof. 06-03-2017
Monte Piana ( Doblach) Italiƫ.

Voor de militairen die in de bergen ingezet werden zorgden de hebbelijkheden van het Alpengebied voor veel gevaren, hier kwamen meer mensen om door sneeuwlawines, door naar beneden donderden rotsstenen, door stormen, hevige koude en andere natuurfenomenen dan door de vijandelijke wapens.

lees meer ...
Royal East Kent Mounted Rifles War Memorial. 14-05-2018
Canterbury Verenigd Koninkrijk.

Het monument op de foto, onthuld in 1922, eert de mannen van het Royal East Kent Mounted Rifles die streden in WOI.

lees meer ...
Griekse Militaire Begraafplaats ' 05-09-1918'. 03-09-2018
Doirani Griekenland.

Voor de meesten onder ons is de Slag bij Dojran ( ook Dorian geschreven) een totaal onbekend gevecht uit WOI.

lees meer ...