Wijtschate (Heuvelland) België.
Tussen de 2 'Petit Bois Craters'.
Wijtschate (Heuvelland) België.

Toen de zomer op til was, hoorden we duidelijk de geluiden van de vijand die aan het werk was. Toen bleek dat hij ver boven ons zat voelden we ons opgelucht. Hoewel wij hem duidelijk konden horen zou hij ons waarschijnlijk niet horen. Hij bleek zich net voor zijn eigen linie te bevinden, een punt dat we al ver achter ons hadden gelaten, en was uiteraard op zoek naar ons. Op drie plaatsen passeerde hij netje boven onze galerij, we konden zijn dagelijkse vooruitgang volgen. We hadden hem graag een prachtig verrassingspakketje bezorgd, want we vonden dat wij er hem een paar schuldig waren, maar daar was natuurlijk geen sprake van, want dan zouden we onze positie prijsgegeven hebben. We konden alleen hopen dat hij ons niet hoorde en dat hij er genoegen zou mee nemen om ons op zijn eigen niveau te blijven zoeken, maar het was wel een zenuwslopende bedoening. Het was niet zo slecht wanneer je hem kon horen werken, het was pas wanneer je hem niet meer kon horen dat het helemaal onplezierig werd. Je wist dat hij daar ergens was, maar wat hij in zijn schild voerde daar kon je alleen maar naar raden. Nadat hij enige tijd nutteloos op jacht was geweest, gaf hij het op en veranderde van tactiek. Hij moet besloten hebben dat we dieper zaten, blijkbaar zocht hij nu de plaatsen op waar dat er veel kans bestond dat wij daar onder zijn linie door zouden gaan. Nadat dat gebeurd was begon hij rondom al deze punten, op een diepte van 15 meter en in de hoop ons op een lager niveau te kunnen raken, zware mijnladingen op te blazen,. Hij sloeg zijn kraters net voor zijn eigen linie, en bezette die dan. Uiteindelijk raakte hij ons goed! Eén van onze galerijen bevond zich ongeveer 75 meter achter zijn linie en ongeveer 27 meter lager, op  zo'n 12 meter boven onze positie bracht de vijand een lading van naar schatting 1815 kg tot ontploffing. De ontploffing vernietigde ongeveer 90 meter van onze galerij en begroef twaalf sappeurs. In een record tijd van zes dagen en een half groeven we ons door de instorting heen, heropenden de galerij en konden alleen nog het leven van sapper William Bedson redden.We merkten echter dat de Duitser een mens met methode was en altijd zijn ontploffing uitvoerde tussen één en vijf uur 's morgens, dus daarna in de overblijvende uren ruimden we alle galerijen op, zo konden we  meer slachtoffers vermijden, toch werden onze galerijen nog twee keer geraakt.

 

Anonieme tunneller, 250 TC, 1927

 

Als bij toeval herinneren de 11 populieren ons aan wat er zich heeft daar afgespeeld  tussen de 2 nog bestaande mijnkraters die ontploften op 7 juni 1917.

 

 

Meer artikels
Deutscher Soldatenfriedhof Bousbecque 'Johann Weimer' 23-04-2018
Bousbecque Frankrijk.

Op het Deutscher Soldatenfriedhof in de Franse gemeente Bousbecque, ook gekend als Busbeke, liggen de doden in individuele graven aangeduid met kruisjes, alleen de acht joodse graven zijn anders van vorm.

lees meer ...
Larch Wood ( Railway Cutting ) Cemetery. 18-04-2016
Zillebeke (Ieper) België.

Larch Wood Cemetery werd, in april 1915, ten noorden van een lorkenbosje (“larch” = “lariks” of “lork”) aan de noordoostzijde van de spoorweg aangelegd.

lees meer ...
Hooge 07-09-2015
Zillebeke (Ieper) België.

September 1915 getuigenis van H.S. Clapham ( Honourable Artillery Compagny).

lees meer ...