Le Mort-Homme Frankrijk.
Mort Homme Memorial 'Ils n'ont pas passé'.
Le Mort-Homme Frankrijk.

Het Duitse offensief bij Verdun (februari 1916) was aanvankelijk alleen geconcentreerd op de rechter (oostelijke) maasoever. Toen het succes voor de Duitsers daar te beperkt bleef werd ook de andere, de westelijke, oever bij het offensief betrokken. Twee daar gelegen heuvels hadden er een grote strategische betekenis. De heuvels waren de Mort Homme en de Côte 304.  Vanachter deze hoogtes beschoten de Fransen de Duitsers op de andere oever en bemoeilijkten zo het offensief. De Duitsers breidden hun offensief toen uit op de andere (west) oever, maar ook die aanval liep vast en dat ook weeral door de Franse artillerie achter de genoemde heuvels. In april startten de Duitsers met een groot en massaal offensief, ze slaagden er bijna in om de top van de Mort Homme, die pas definitief na een felle strijd vooral met artillerie, op 8 mei werd bereikt. Pas eind mei na onvoorstelbare verliezen aan beide kanten beheersten de Duitsers beide heuvels (Mort Homme en Côte 304). 

 

Gedurende de dagen voor de op 20 mei 1916 vastgelegde aanvalsdatum hielden de geestelijken voor de manschappen een velddienst in de plaatselijke onderkomens. Van dan af marcheerden de stormbataljons, in de loop van de nacht en met de pas uitgereikte staalhelmen, naar de aanvalsstellingen op de noordkant van de Mort-Homme. Op 20 mei 1916 slaagden eenheden van het Duitse XXII Reserve Korps ( bestaande uit de 43e & 44e Reserve-Division) er in om zich te vestigen op het zuidelijke ribgewelf van de Mort-Homme, dat was het hoogste punt van de heuvel. Heuvel 295 was nu in Duitse handen en hun gebied daar kon tegen 29 mei 1916 nog verder in zuidelijke richting, tot aan de lijn Toter Mann (Mort-Homme) - Cumiéres, uitgebreid worden. Op 30 mei 1916 vermelde het Duitse legerbericht: Der deutsche Heeresbericht meldet ein erfolgreiches Vordringen bei Verdun zwischen dem Dorf Cumières und der Höhe “Toter Mann”.

 

Een Duitse ooggetuige noteerde rond die periode het volgende: “ We droegen allen de geur van dode lichamen met ons mee. Het brood dat we aten, het stilstaande water dat we dronken. Door het feit dat de aarde rondom ons vol lag met dode corpussen rook alles wat we aanraakten naar decompositie!”

 

 

Het terrein dat nu rondom bebost is was destijds uiteraard een kale heuvel waar de bodem ook veranderd was in een kraterlandschap gevormd door het bovenmaatse aantal van obus inslagen. Op de top van de Mort-Homme staat nu een symbolisch en merkwaardig monument, op een sokkel staat een skeletachtige (dode) man. Het skelet heeft een dreigende strenge gelaatsuitdrukking en staat er met de rechter arm omhoog, in de linker hand draagt hij een vlag. Op de sokkel staat de tekst: Ils n'ont pas passé (ze zijn niet gepasseerd). Het gedenkteken is van de hand van sculpteur Jacques Froment-Meurice en herdenkt de gevallenen en de oudgedienden van de Franse 69e infanteriedivisie. De inwijding van het monument vond plaats op zondag 10 september 1922.

 

 

Meer artikels
Deutscher Soldatenfriedhof Maison Blanche. 27-03-2017
Neuville-Saint-Vaast Frankrijk.

Juni 2014, tijdens een schooluitstap naar de oude frontstreek nam een Britse 14 jarige jongen de onderstaande zwart-wit foto.

lees meer ...
Belgische Militaire Begraafplaats Houthulst 'Herbegrafenis 18 soldaten'. 26-09-2016
Houthulst België.

Op de militaire begraafplaats in Houthulst werden er op donderdag 21 april 2016 achttien onbekende militairen herbegraven.

lees meer ...
Royal Army Medical Corps Memorial. 19-09-2016
Alrewas Verenigd Koninkrijk.

Het gedenkteken van het Royal Army Medical Corps in Alrewas toont ons op een eenvoudige en duidelijke manier wat de taak van deze medische militaire eenheid was.

lees meer ...