Ariburnu (Gallipoli) Turkije.
57th Regiment Turkish Memorial.
Ariburnu (Gallipoli) Turkije.

Bij de landing op Anzac Cove (Gallipoli), op 25 april 1915, was het 57e Turkse infanterie regiment de eerste eenheid die er in actie kwam en in de verdediging trok. Op die eerste dag gaf de bevelhebber van de 19e divisie, waar het 57e regiment deel van uitmaakte, luitenant-kolonel Mustafa Kemal het regiment de beroemde order: "Ik beveel u niet om aan te vallen. Ik beveel u om te sterven. Nog voor we sterven zullen andere strijdkrachten en bevelhebbers onze plaats innemen.” De mannen van het 57e stopten de Australiërs en de Nieuw-Zeelanders af op Baby 700, dat was een 180 meter hoge heuvel en één van de hoofdobjectieven van de ANZAC troepen.

 

De slag om Gallipoli wordt tegenwoordig door de Turken geclaimd, ze eren eindelijk hun martelaren die ze decennia lang verwaarloosden. Tot in de jaren 1980 vond je er hier en daar hun verbleekte beenderen terug op het oude en toen desolate slagveld. Ook de mannen van de 19e divisie en het 57ste infanterie regiment kregen pas lang na de oorlog hun welverdiende memorial. Hun herdenkingsplaats is gelegen aan de rechterkant van de weg van Kanlisirt-Lone Pine naar Chunuk Bair, aan de zuidelijke rand van de Kilicbayir bergkam.

 

Het huidige memoriaal is deels een symbolische begraafplaats met de namen van veel militairen die willekeurig geselecteerd werden opgetekend op de grafstenen of herinneringsplaketten aan de muren. In Turkije werd iedereen pas In juni 1934 verplicht om een achternaam te nemen, dus in hoeverre wist men in 1915 eigenlijk correct wie er gesneuveld was?  Het herinneringscomplex bestaat uit een drie verdiepingen tellende toren, de begraafplaats, een memorialpaneel, een 'outdoor' moskee en een groot standbeeld van een Turkse soldaat.

 

Volgens een indicatie op de site, werden de namen van 1,817 militairen die er sneuvelden, waaronder 25 officieren, geïdentificeerd. Het memorial werd gebouwd in 1992 op de top van een positie die het schaakbord werd genoemd. In 1994 werd er nog een standbeeld van de laatste overlevende Turkse Gallipoli strijder Hüseyin Kaçmaz, en zijn kleindochter bijgeplaatst (het monument werd er pas na zijn dood gezet).

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Y Farm Cemetery 'Pte Ernest Oxer'. 19-10-2015
Bois Grenier Frankrijk.

Op de kille herfstdag  22 oktober 2014, werden op Y-Farm Cemetery vijftien Britse militairen herbegraven.

lees meer ...
Belgian Battery Corner Cemetery. 09-10-2017
Ieper België.

Op deze plaats waren er in 1915 Belgische artillerie batterijen opgesteld, vandaar komt de naam 'Belgian Battery Corner'.

lees meer ...
Belgische Militaire Begraafplaats Hoogstade. 01-05-2017
Hoogstade (Alveringem) België.

Omdat  zoveel Belgische militairen stierven in het veldhospitaal Clep werd  in april 1915 op de grond van de kerkfabriek een nieuwe begraafplaats aangelegd langs de Brouwerijstraat bij de dorpsplaats van Hoogstade.

lees meer ...