Ariburnu (Gallipoli) Turkije.
57th Regiment Turkish Memorial.
Ariburnu (Gallipoli) Turkije.

Bij de landing op Anzac Cove (Gallipoli), op 25 april 1915, was het 57e Turkse infanterie regiment de eerste eenheid die er in actie kwam en in de verdediging trok. Op die eerste dag gaf de bevelhebber van de 19e divisie, waar het 57e regiment deel van uitmaakte, luitenant-kolonel Mustafa Kemal het regiment de beroemde order: "Ik beveel u niet om aan te vallen. Ik beveel u om te sterven. Nog voor we sterven zullen andere strijdkrachten en bevelhebbers onze plaats innemen.” De mannen van het 57e stopten de Australiërs en de Nieuw-Zeelanders af op Baby 700, dat was een 180 meter hoge heuvel en één van de hoofdobjectieven van de ANZAC troepen.

 

De slag om Gallipoli wordt tegenwoordig door de Turken geclaimd, ze eren eindelijk hun martelaren die ze decennia lang verwaarloosden. Tot in de jaren 1980 vond je er hier en daar hun verbleekte beenderen terug op het oude en toen desolate slagveld. Ook de mannen van de 19e divisie en het 57ste infanterie regiment kregen pas lang na de oorlog hun welverdiende memorial. Hun herdenkingsplaats is gelegen aan de rechterkant van de weg van Kanlisirt-Lone Pine naar Chunuk Bair, aan de zuidelijke rand van de Kilicbayir bergkam.

 

Het huidige memoriaal is deels een symbolische begraafplaats met de namen van veel militairen die willekeurig geselecteerd werden opgetekend op de grafstenen of herinneringsplaketten aan de muren. In Turkije werd iedereen pas In juni 1934 verplicht om een achternaam te nemen, dus in hoeverre wist men in 1915 eigenlijk correct wie er gesneuveld was?  Het herinneringscomplex bestaat uit een drie verdiepingen tellende toren, de begraafplaats, een memorialpaneel, een 'outdoor' moskee en een groot standbeeld van een Turkse soldaat.

 

Volgens een indicatie op de site, werden de namen van 1,817 militairen die er sneuvelden, waaronder 25 officieren, geïdentificeerd. Het memorial werd gebouwd in 1992 op de top van een positie die het schaakbord werd genoemd. In 1994 werd er nog een standbeeld van de laatste overlevende Turkse Gallipoli strijder Hüseyin Kaçmaz, en zijn kleindochter bijgeplaatst (het monument werd er pas na zijn dood gezet).

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Bois Brûlé. 02-01-2017
Apremont Frankrijk

Bois Brulé ligt op de limiet van het bos van Apremont.

lees meer ...
Monument 'La Divisione Folcore'. 07-03-2016
Monte Sei Busi Italië.

Aan het Italiaanse Isonzo front startte een nieuwe strijd, het was al de 5e keer dat de rivier de spil van de strijd zou worden. 

lees meer ...
Forte di Cima Vezzena. 29-06-2015
Vezzena Italië.

Forte di Cima Vezzena (ook Cima Verle) is een Oosterrijks-Hongaars fort dat op een strategische positie lag op de hoogvlakte van Vezzena. Het werd ook wel het oog van de hoogvlakten genoemd.

lees meer ...