Douaumont Frankrijk.
L'Ossuaire de Douaumont.
Douaumont Frankrijk.

Een kenmerk van de strijd om Verdun was, in vele gevallen, het niet kunnen begraven van de doden.  Gezien het enorme aantal gesneuvelden was het slagveld van Verdun verzadigd met menselijke overblijfselen. In het knekelhuis of massagraf van Douaumont rusten de stoffelijke resten van ongeveer 130.000 niet geïdentificeerde Franse en Duitse gesneuvelden! Aanvankelijk werden deze lijken verzameld en geborgen in een voorlopig knekelhuis, een grote houten barak die in 1919 in elkaar werd getimmerd. De stoffelijke resten vertoefden er in kisten met daarop de naam van de sectoren waarin de betrokkenen waren terug gevonden.

 

Het grafmonument een werk  van de architecten Azema, Hardy en Edrel,werd opgericht op initiatief van een comité dat door monseigneur Ginisty,de bisschop van Verdun, werd voorgezeten. De geestelijke haalde in Frankrijk en in het buitenland, door middel van oproepen tot geldelijke steun en conferentiereizen, de nodige fondsen op. De eerste steenlegging vond plaats op 22 augustus 1920, het monument werd gebouwd op de heuvel van Thiaumont. Zeven jaar later, in 1927, bracht men de stoffelijke overschotten vanuit het voorlopige knekelhuis over naar het nieuwe ceremoniële gebouw. De inwijding van het volledig afgewerkte monument vond plaats op 07 april 1932. Kannunik Noel die al bedrijvig was in het tijdelijke ossuaire werd de eerste kapelaan van het nieuwe monument + kapel.

 

 

Op de 137 meter lange gevel zijn de schilden aangebracht van de Franse maar ook buitenlandse steden die tot de bouw hebben bijgedragen ( o.a. Kortrijk). Op de as van de toegangspoort verheft zich een 46 meter hoge toren. Die toren in de vorm van een houwitsergranaat, het projectiel dat zovele lichamen verscheurde, maar voorzien werd van het kruis dat aan al die offers zin zou moeten geven. Op de top staat een lantaarn met vier witte en rode schijnwerpers rond een 2.300 kg zware klok. In de maanden juli en augustus zwaait het rood/witte licht van de schijnwerper elke nacht als een vuurtoren over het slagveld. Buiten het "seizoen" enkel tijdens de weekends. In de gang zijn achttien nissen aangebracht met elk twee granieten graftomben, die door steden of departementen zijn geschonken. Boven elke graftombe is de naam te lezen van de slagveldsector waarop de geraamten werden aangetroffen. Aan beide uiteinden van de gang bouwde men een 150 kubieke meter grote grafkelder, hier bracht men de beendergestellen uit de te overladen sectoren onder. Boven elk van die grafkelders staat een granietenschild, waarop men bij plechtigheden de herdenkingstoorts ontsteekt. De vloer van de gang is uitgevoerd in mozaïektegels, die de militaire orden van Frankrijk uitbeelden: in het midden, het erekruis van het Legion d'Honneur, op beide uiteinden de Medaille Militaire en ertussenin een reeks Oorlogskruisen. In het verlengde van de ingangspoort biedt een fraaie deur toegang tot de katholieke kapel, waar een ontroerende piëta boven het hoofdaltaar de pelgrims verwelkomt. De glasramen verbeelden gevechtsscènes. Het zijn schenkingen van de families en zijn het werk van meesterglasschilder Desvallieres.

 

Monseigneur Gihisty, de stichter van het patronaat van het grafmonument, en kanunnik Noel, werden op hun eigen verzoek begraven bij de naamloze doden aan wie zij een laatste rustplaats bezorgden.

 

 

 

 

 

Meer artikels
Monument Aux Morts. 23-01-2017
Steenwerck Frankrijk.

Steenwerck is een Noord-Franse gemeente in Frans-Vlaanderen (de Franse Westhoek).

lees meer ...
Duits Mausoleum. 30-11-2015
Leffinge (Middelkerke) Belgiƫ.

De huidige begraafplaats van Leffinge die langs de waterloop Ieperleed ligt, vervangt het oude kerkhof rondom de kerk.

lees meer ...
Australian War Memorial London. 28-08-2017
Londen Verenigd Koninkrijk.

Het Australische Oorlogsmemorial in Londen is een eervol gedenkteken opgedragen aan de 102.000 Australische doden uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog die sneuvelden in dienst van het Gemenebest.

lees meer ...