St-Jan (Ieper) België.
St-Jan 'Scherven'.
St-Jan (Ieper) België.

Toen in 1919 de eerste vluchtelingen 'vroege pioniers' terug kwamen, staarden ze verbijsterd naar de verwoeste dorpen en steden. Het landschap was vaak onherkenbaar er stonden zelfs bijna geen  bomen meer overeind. In St- Jan kon een jong paartje tussen het puin de plaats niet vinden waar voor de oorlog hun huis stond. Via de ruïnes van de kerk wisten ze zich te oriënteren, tot ze tussen het puin porseleinen scherven van hun eetservies herkenden. Ze verzamelden de scherven en groepeerden deze samen tot een hoopje. Als plaatsaanduiding om daar een nieuw leven  te beginnen en alles terug op te bouwen.

 

De serviesscherven werden  later  opnieuw verwerkt in een zuil, als een  blijvend aandenken  aan het verhaal van de overgrootouders van Ivan Sinnaeve. Na een arbeidsongeval in 1991 kreeg Ivan van de dokters een confronterende diagnose te horen, hij moest verder door het leven met chronische pijn en zou nog amper kunnen stappen. Enkele jaren later kocht hij een doos met daarin alle benodigdheden om loden soldaatjes te maken. De aankoop van lood was duur en hij besliste om de shrapnelbolletjes, die hij in zijn tuin vond, te gebruiken.

 

Deze unieke hobby bracht hem veel plezier. Met de gedachte aan wat zijn grootvader hem ooit  vertelde: "Zorg ervoor dat men in de toekomst niet vergeet wat er hier allemaal is gebeurd,...", begon hij na verloop van tijd figuurtjes uit de periode 14-18 te gieten, voor deze maakte hij zelf de matrijsjes. De soldaatjes werden bijgevijld, afgewerkt en geschilderd in de kleuren van de diverse regimenten en werden populair bij de fronttoeristen. In die mate dat landbouwers in de buurt, in de lente voor het planten of zaaien loden balletjes voor hem verzamelden.

 

Zijn ambitie was om voor iedere vermiste die op de Menenpoort vermeld stond een loden soldaatje te maken. Deze bezigheid gaf hem het herderlijke gevoel dat nadien niemand meer vermist zou zijn en dat iedereen terug huiswaarts kon keren. Hij maakte ongeveer 2000 figuurtjes per jaar en werd  internationaal bekend als "Shrapnel Charlie". De grootste  voldoening en verdienste voor Ivan was te weten dat zijn creaties ergens ter wereld gepresenteerd werden. Ivan Sinnaeve alias "Shrapnel Charlie" overleed op  13 maart 2012 op 58 jarige leeftijd.

Meer artikels
Filmset 'In Vlaamse Velden'. 05-01-2015
Veurne België.

Alle loopgravenscènes uit de 10-delige VRT fictiereeks ‘In Vlaamse Velden’ werden in Veurne opgenomen.

lees meer ...
Fifteen Ravine British Cemetery. 12-03-2018
Villers-Plouich Frankrijk.

De naam “Fifteen Ravine" werd bedacht door het Britse leger.

lees meer ...
Larch Wood ( Railway Cutting ) Cemetery. 18-04-2016
Zillebeke (Ieper) België.

Larch Wood Cemetery werd, in april 1915, ten noorden van een lorkenbosje (“larch” = “lariks” of “lork”) aan de noordoostzijde van de spoorweg aangelegd.

lees meer ...