Javorca (Tolmin) Slovenië.
Gedächtniskirche des Heiligen Geistes.
Javorca (Tolmin) Slovenië.

In Javorca, hoog boven de Tolminka stroom rijst er een houten heiligdom op, het is de memorial kerk van de Heilige Geest. Het bedehuis werd opgedragen aan de gevallen Oostenrijks-Hongaarse verdedigers van het slagveld bij Tolmin, aan het Isonzo front (1915 - 1916).

 

Het kerkgebouw werd getekend door de Weense schilder en decorontwerper Remigius Geyling (1878-1974), tijdens oorlog deed hij dienst als luitenant. De organisatie en het beheer van de bouw stond onder de leiding van de luitenant Géza Jablonszky, hij was van Hongaarse afkomst. De bouw werd gefinancierd met de opbrengsten van vrijwillige bijdrages. Het bedehuis werd gebouwd tussen 1 maart en 1 november 1916. De werken werden uitgevoerd door Oostenrijks-Hongaarse militairen van de 3. Gebirgsbrigade ( 3e Bergbrigade ), een gevechtseenheid van het XVe Corps. Op die wijze wilden zij hun gevallen kameraden gedenken. De Oostenrijks-Hongaarse militairen die hier aan meewerkten waar allen stielmannen die zich voor de oorlog gespecialiseerd hadden in verschillende metiers. Ondanks de nabijheid van de frontlijn bleven de werkzaamheden et toch onopgemerkt door de vijand. Het onderste gedeelte van de kerk werd in steen gebouwd, maar het bovenste gedeelte werd opgetrokken in Larikshout. Het hout werd, door de militairen, van uit de vallei naar de bouwplaats gesjouwd waar het dan verwerkt werd. De houten delen van het altaar binnen in de kerk werden vervaardigd door Anton Perathoner een timmerman uit St. Ulrich.

 

De houten kerk, gelegen op het grondgebied van Slovenië, werd in 2007 geklasseerd als historisch monument en het mooiste monument van de eerste Wereldoorlog in Slovenië, er werd hier rekening gehouden met de Europese normen van het cultureel erfgoed. De kerk is niet alleen een cultureel juweel maar het probeert ook een symbolische boodschap van eenheid en vrede te brengen: "Ultra cineres hostium ira non superest” ( Voorbij het graf zou de haat niet meer verder gezet mogen worden). De kerk staat als een herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog, en roept op tot verzoening en een duurzame vrede.

 

Wanneer we vandaag het heiligdom bezoeken, dan leidt een monumentale trap ons naar de kerk. Boven de ingang verrijst de klokkentoren. Op die toren zien we een zonnewijzer maar ook het vroegere keizerlijke blazoen. Op de klok zelf staat het Latijnse woord PAX. De buitenkant van de kerk is versierd met de geschilderde en gestileerde wapenschilden van de twintig provincies die het Oostenrijks-Hongaarse rijk ooit telde. Het terras bij de kerk ontsluiert er ons een prachtig uitzicht op de Rdeči Rob, de betoverende keten van de Tolmin-Bohinj bergen en onthult er ook de rollende zachtheid van de omliggende heuvels.

 

Het interieur van de kerk is verdeeld in drie delen. Een belangrijk onderscheidend kenmerk van de kerk is de Art Nouveau stijl waarin het werd geschilderd en ingericht. Het idee van de herdenkingskerk wordt er gesymboliseerd in de eiken bladzijden van een houten boek vastgemaakt aan de muren van het kerkschip. Hierop staan er 2,565 namen van mannen die vielen in de omringende slagvelden. Eiken panelen dragen de gegraveerde namen van militairen die in het begin van augustus 1916 vielen. De meeste van deze krijgers liggen nu begraven op de militaire begraafplaats in Loče pri Tolminu.

 

 

 

Meer artikels
Trenches 'Danger'. 28-09-2015
Vimy Frankrijk.

De gecombineerde  Frans-Britse  aanval in Artois  in september 1915, die geleid werd door de Franse generaal Foch, besloeg een front van 32 km breed.

lees meer ...
Ossuaire la Ferme de Navarin. 09-07-2018
Souain-Perthes-lès-Hurlus Frankrijk.

Het Ossuaire de Navarin is een imposante piramide, die er ons aan herinnert dat er in dit desolate gebied een afschuwelijke en onzinnige strijd werd uitgevochten.

lees meer ...
Duitse Loopgraaf. 04-06-2018
Mesen België.

Af en toe geeft De Groote Oorlog een geheim prijs.

lees meer ...