Thimister- Clermont België.
Antoine Fonck 'De Eerste Belgische militair die sneuvelde in WOI'.
Thimister- Clermont België.

Toen op 4 augustus om 07.30 uur de Duitse inval bekend werd kreeg het 2de Lansiers, dat een verkenningsopdracht ter hoogte van de Oostelijke grens uitvoerde, het bevel om onmiddellijk hun alarmkantonnement te vervoegen. Het 1ste Eskadron onder bevel van Commandant Morisseaux ontplooide zich ter hoogte van Battice van waaruit ze verkenningspatrouilles moesten uitvoeren. De 21 jarige Antoine Fonck maakte deel uit van één van die patrouilles.  
 

Antoine moest in 1911 zijn legerdienst vervullen en was drie jaar lang cavalerist bij het 2de Regiment Lansiers. In de maand mei van ’14 verliet hij het leger, maar amper twee maand later, op 28 juli werd hij al terug opgeroepen. Die bewuste 4e augustus trok Brigadier Frère samen met drie andere ruiters, onder hen Lansier Fonck, op patrouille.


Ze trokken over de route de Stockis en Margensault naar de gemeente Thimister. Hier vertelden de bewoners hen dat er Duitse troepen waren op de Chaussée (de huidige N3) ter hoogte van Clermont. De patrouille keerde snel terug naar Battice en bracht er verslag uit. Commandant Morisseaux bekeek vlug de verzamelde inlichtingen en gaf Brigadier Frère, Trompetter Kreit en Lansier Fonck de opdracht om terug te keren naar de Chaussée om er de vijand verder te gaan bespieden. Rond tien uur kwamen de drie ruiters aan op het Croix Polinard ter hoogte van de kleine kapel, links van de baan, van hier uit bemerkten ze ter hoogte van het kruispunt te Thimister de Duitse troepen. Om meer zekerheid te krijgen besloot Lansier Antoine Fonck de spoorwegbrug over te steken. Nadat Lansier Fonck enige bijkomende inlichtingen had gekregen van een landbouwer uit Serezé, vorderde hij nog een paar honderd meter. Plots werd Foncks paard door kogels getroffenen en zakte onder hem in elkaar. Fonck trok zich te voet terug, via een gracht probeerde hij zijn kameraden te bereiken, maar toen hij over een haag klauterde trof een kogel hem in de nek! Hij bleef liggen, toen de Duitsers even later bij hem kwamen plantte één van hen zijn sabel in Antoines borst.
 

Toen er minder Duitsers over de Chaussée passeerden kon een jong meisje via de velden Thimister bereiken en er de inwoners vertellen dat er een Belgische soldaat gesneuveld was op een paar meters van de hoeve van haar ouders. Een groepje mannen vertrok naar de Chaussée en vonden het lijk van de lansier links van de weg, hij lag op zijn rug en was bedekt met een deken. Het lichaam werd, onder de neus van de Duitse troepen, op een brancard naar Thimister gebracht en daar geïdentificeerd als soldaat Antoine Fonck, stamnummer 18.318, geboren in Verviers op 10 januari 1893 en milicien van de klas 1911. De volgende morgen, om acht uur, droeg de dorpspastoor een begrafenis mis op voor eerste Belgische gesneuvelde militair, nadien werd Lansier Fonck op het kerkhof van Thimister begraven waar hij tot op heden zijn laatste rustplaats heeft.

 

Meer artikels
Steenbeek Pte Harry Patch 'Always remember both sides of the line'. 14-08-2017
Langemark (Langemark-Poelkapelle) België.

In 1916  werd Harry Patch, hij was toen 18, opgeroepen. Harry werd ingedeeld bij het Machine Gun Corps van het 7e bat. "The Duke of Cornwall's Light Infantry".

lees meer ...
Franse Militaire Begraafplaats Machelen. 05-11-2018
Machelen ( Zulte ) België.

Tijdens hun laatste gevechten hier in de regio kregen de Franse gesneuvelden een veldgraf, maar na de wapenstilstand kregen ze dan toch een eervolle laatste rustplaats.

lees meer ...
Poelcapelle British Cemetery 'Sec. lieut Hugh Gordon Langton'. 23-10-2017
Langemark- Poelkapelle België.

De gemeente Poelkapelle werd tijdens de 'Eerste Slag bij Ieper', op 20 oktober 1914, door de Duitsers veroverd, de Fransen die het dorp toen in handen hadden moesten wijken voor de vijandelijke overmacht.

lees meer ...