Ieper België.
Rijselpoort.
Ieper België.

De Ieperse Vauban vestingen en haar kazematten werden in de oorlog door de Britten voor allerlei zaken gebruikt, ja zelfs voor het drukken van een frontkrantje. Vermoedelijk werd het krantje enige tijd in een kazemat aan de Rijselport gedrukt, het krantje kreeg de naam The Wipers Times.

 

Toen een kleine Britse militaire eenheid, van het 12e Bataljon, Sherwood Foresters, begin 1916 door de ruïnes van Ieper trok, deden ze daar een verassende ontdekking. In een kapot geschoten gebouw ontdekten ze een achtergelaten nog werkende drukpers. Een sergeant die voor de oorlog drukker was drukte als proef een pagina af. De patrouille werd toen geleid door kapitein Fred Roberts.

 

Roberts zag de vondst als een ideale kans om samen met zijn mannen een ‘trench magazine’ (loopgraven- of frontkrantje) te drukken! Misschien een raar idee om dat zo dicht bij de frontlijn te doen, maar hij was ervan overtuigd dat het de mannen goed zou doen om af en toe aan iets anders te denken i.p.v. aan die insisterende oorlogsellende. Het krantje kreeg de naam The Wipers Times. De naam was een combinatie van de belangrijke Britse krant te Times en de verbastering van de Engelse uitspraak van de Franse benaming van Ypres, dus Wipers refereert naar de bijnaam die de Britse militairen aan de stad Ieper gaven en die ze doelbewust verkeerd uitspraken. Het eerste exemplaar van The Wipers Times verscheen op zaterdag 12 februari 1916 en zou, ondanks de tegenwind van enkele hogere officieren, gedurende gans de oorlog blijven verschijnen. Het drukken van het krantje gebeurde vaak in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden.

 

De namen van de mensen die betrokken waren bij het uitgeven van het krantje werden niet altijd vermeld of bijgehouden. De redacteur van de Wipers Times was kapitein (later luitenant-kolonel) Frederick John Roberts MC, de onder-redacteur was luitenant (later luitenant-kolonel) John Hesketh ("Jack") Pearson, DSO, MC. Een ander belangrijke medewerker van het blad was artillerist Gilbert Frankau. Ook vermeldenswaardig waren de gravures gemaakt door E.J. Couzens. Doch de meeste andere medewerkers afkomstig uit de divisie gebruikten pseudoniemen. Sommigen verwoordden er hun sombere gedachten of gingen de spottende toer op, anderen voelden zich geroepen om er hun talenten als dichter toon te stellen.

 

 

 

The world wasn't made in a day;
And Eve didn't ride on a 'bus
But most of the world's in a sandbag
The rest of it's plastered on us.

 

 

Het frontkrantje bracht satire, sarcasme en af en toe een verfrissende dosis surrealisme om de gruwelen van de oorlog en de soms scheve verhoudingen binnen het Britse militaire apparaat aan de kaak te stellen. The Wipers Times bracht op onregelmatige data ook verslag uit van het front. Omwille van de censuur moest dit succesvolle blad de juiste toon vinden om haar publiek en de legerleiding niet te misnoegen, en tegelijk moest het voor de soldaten ook realistisch en betrouwbaar zijn. Positivisme moest er hand in hand kunnen gaan met het inlevingsvermogen van de mensonwaardige omstandigheden waar de frontsoldaten vaak in verkeerden.

 

 

In de oorlog waren er honderden dergelijke trench magazines, maar The Wipers Times werd beschouwd als het meest opvallende blad. Het blad reisde mee met zijn divisie en veranderde dus meerdere malen van naam: The New Church Times (naar Nieuwkerke), The Kemmel Times, The Somme Times, The BEF Times (British Expeditionary Force) en uiteindelijk, na de wapenstilstand kreeg het de toepasselijke naam The Better Times.

 

 

 

 

 

Meer artikels
Grootebeek British Cemetery. 'Pte John Lynn VC DCM'. 27-04-2015
Reningelst (Poperinge) België.

John Lynn VC (1888 - 1915), soldaat bij het 2de battalion van het Lancashire Regiment verdiende op 02 mei 1915 het Victoria Cross.

lees meer ...
Respect the Mehmetcik Statue. 25-05-2015
Eceabat Turkije.

De Turkse aanval op de Anzac Cove van 19 mei draaide uit op een ware slachting.

lees meer ...
St - Quentin Deutscher Soldatenfriedhof. 22-08-2016
St- Quentin Frankrijk.

De Somme, een vroeger weinig bekende stroom in Noord - Frankrijk, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog een begrip!

lees meer ...