Rossignol België.
Monument aux Coloniaux.
Rossignol België.

Op 20- 21 augustus 1914 was Rossignol – Neufchateau de mars richting van afdelingen van het 4e Franse leger, onder hen de 3e koloniale divisie. De Fransen dachten de Duitsers veel noordelijker op hun invalsweg naar Brussel te vinden en zouden hen daar dan in hun flank kunnen aanvallen. Maar De feldgrauen waren al over de Semois en veel dichter dan gedacht, zelfs zeer dicht! Ze zaten in de bossen rondom Tintigny- Breuvane en lieten de Fransen rustig naar het noorden stappen. Op  22 augustus vielen ze de Fransen op de lijn Bellefontaine – Tintigny - Mesnil - Rossignol volop en onverwacht aan in haar rechter flank. De klap was vreselijk voor beide partijen, maar de Fransen waren in de val gelopen en omsingeld. De voorste eenheden waren afgesneden van de rest van de legergroep, het 7e koloniale infanterie regiment werd met zijn artillerie bijna volledig in de pan gehakt. ‘s Avonds na de slag om de grenzen werd het dorp Rossignol, door de Duitsers ingenomen. De gewonden Franse kolonialen kregen de doodsteek, de overige 2.600 Franse militairen (andere bronnen spreken over 5.000 krijgsgevangenen), onder hen drie generaals, die ze hadden gevangen genomen brachten ze naar een goed bewaakte weide ten noorden van het dorp. De weide kreeg de naam 'Camp de la Misère', die naam verwees naar een schiereiland in de Maas dat tijdens de oorlog van 1870 in Sedan werd gebruikt om er gevangenen te verzamelen. De burgers moesten van de Duitsers de dode militairen en paarden in massagraven begraven.

 

Getuigenis van een Franse soldaat van het 7e Koloniale Infanterie Regiment (Rossignol 22/8/1914): Onze weerstand duurt verder tot 18u de Duitsers zijn al genaderd tot op enkele honderden meters, onze artillerie schiet nog. Luitenant Vialvan het 1e koloniaal regiment, jaagt zijn mannen op, hij roept en zwaait met de armen. Luitenant Chaumel verbruikt al zijn munitie en probeert daarna te ontglippen aan de omsingeling. De vijand bevindt zich al in Mesnil-Breuvanne en Termes. Ze komen van het noorden, het oosten en het zuiden. Hun infanterie bezet de heuvelruggen. Dit is het einde ! Uit alle hoeken van het slagveld weerklinkt het “staakt het vuren”. Een klaroen van het 2de koloniale schelt voor de laatste maal 'vooruit!' Rond de 2e en 21e batterij breekt de Duitse aanval een laatste maar felle weerstand. Op het slagveld waar velen van de onzen liggen te creperen word het beetje bij beetje stiller. De avond valt en met het voordeel van de duisternis zullen en paar honderd man, in kleine groepjes, kunnen vluchten naar onze linies. De anderen zullen in de handen van de vijand vallen.

Meer artikels
Fort Troyon 'Le Ravelin'. 10-09-2018
Troyon Frankrijk.

Ondanks de heldhaftige weerstand van het Fort de Troyon kon men niet voorkomen dat het stadje Saint-Mihiel werd ingenomen door de Duitsers.

lees meer ...
Meerut Military Cemetery. 02-07-2018
Saint-Martin-lès-Boulogne Frankrijk.

Meerut Military Cemetery ligt in de Franse gemeente Saint-Martin-lès-Boulogne (Pas-de-Calais).

lees meer ...
Chunuk Bair Ataturk Memorial. 10-08-2015
Chunuk Bair Turkije.

Tegen alle kansberekening in bleven de Turkse militairen tegenover een materieel superieure tegenstander onwankelbaar.

lees meer ...