Rovereto Italië.
Loopgraven 'Seminato Non Calpestare'.
Rovereto Italië.

Rovereto (lokaal Roveredo) is een stad in de Noord - Italiaanse provincie Trente en is gelegen aan de rivier il Leno, de stad ligt slechts een paar kilometer ten noordoosten van het Gardameer. De omgeving van Rovereto, dat tot in 1919 bij Oostenrijk – Hongarije behoorde werd in 1915 na de Italiaanse aanval de scène van hevige gevechten, de voormalige versterkingen in de bergen ten oosten van de stad herinneren ons nog aan die donkere periode. Op de top van de heuvel hoog boven de stad Rovereto liggen de restanten van de ruïne van het kasteel 'Castel Dante' en het monumentale ossuarium 'Ossario di Castel Dante'

 

In 1914 was Rovereto de garnizoensstad voor verschillende Oostenrijkse troepen. De heuvel 'Colle Castel Dante’ bij de stad, was een belangrijke defensieve Oostenrijks - Hongaarse vesting en torende hoog boven de stad Rovereto. Begin november 1915 maakten de Italianen plannen om die heuvel te veroveren. Daarvoor moest eerst het nabijgelegen gehucht Costa Violina (Lizzana) worden ingenomen om dan als uitvalbasis te dienen voor de bestorming van de 'Colle Castel Dante'. In de vroege ochtend van 11 november werd de aanval ingezet door het 114e infanterie regiment Mantova, waartoe ook luitentant Frederico Guella behoorde. Tijdens die operatie toonde hij heel wat initiatief. Toen zijn eenheid zich plots weer achter de vijandelijke posities bevond aarzelde hij niet! Zonder te wachten op versterking stormde zijn eenheid onder zijn bevel vooruit en slaagde er in om Costa Voilina in te nemen. Dat leverde Frederico de bronzen militaire medaille voor moed op.

 

 

De Italiaanse troepen consolideerden de veroverde posities. Op 25 december 1915 werd de aanval ingezet op de heuvel 'Castel Dante'. Na enkele dagen van hevige strijd slaagden ze erin om de loopgraven nabij de top in te nemen. Dadelijk begon men met het aanbrengen van versterkingen, want de Italianen verwachtten er al vlug een Oostenrijkse tegenaanval. Tijdens de defensieve taken hield Frederico, die last had van een bevroren voet, samen met andere officieren toezicht op de uit te voeren werken.

 

 

Men vermoedde dat een Oostenrijkse poging om de heuvel terug in te nemen zou beginnen met hevig artillerievuur, daarom besliste men om de heuvel zelf slechts licht te bemannen en om enkel de uitkijkposten te bewaken. De overige troepen verplaatsten zich in de richting van de zuidelijke helling van de heuvel en verdwenen zo uit het schootsveld van de Oostenrijkse artillerie. In de vroege ochtend van 28 december startte er een hels bombardement dat de meeste van de overgebleven verdedigers in de kapot geschoten loopgraven uitschakelde. Maar toen de Oostenrijks - Hongaarse troepen de heuvel bestormden trokken de overige Italiaanse troepen van het 114e, versterkt met eenheden van het 112e infanterie regiment, in de tegenaanval. Terwijl Frederico samen met zijn troepen oprukte en vastberaden 'voorwaarts' schreeuwde kreeg de 22 jarige luitenant meerdere kogels in het gezicht, deze werden hem fataal! Voor deze moedige actie kreeg hij postuum de zilveren medaille voor militaire dapperheid toegekend.

 

De Italianen wisten Castel Dante te behouden en versterkten hun huidige positie met 'nieuwe' loopgraven. Tijdens het Oostenrijkse - Hongaarse offensief van 15 en 16 mei 1916, heroverden de Oostenrijkers de heuvel.  De posities in de bergen en de riviervallei werden door de Oostenrijkers gehouden tot het einde van de oorlog. Frederico Guella werd beschouwd als één van de hoofdrolspelers in het welslagen van de aanval in december 1915. Om zijn daad blijvend te herinneren besloot men, in 1922, om zijn zilveren eremetaal te ruilen met het medaglia d'oro al valor militare  (de gouden medaille voor militaire dapperheid),  d.w.z. de hoogste Italiaanse  militaire onderscheiding.

 

Vandaag telt Rovereto heel wat monumenten die ons herinneren aan de gevechten rond de stad. De stad wordt nu ook 'Città della pace' ( stad van de vrede) genoemd. Vlakbij het Ossuarium bevindt zich de 'Campana dei Caduti' ( klok van de Gevallenen ). Deze enorme bronzen klok beiert iedere avond, om 21u30, haar sound is in feite een oproep voor de vrede. Ook de oude loopgraven in beton en hun omgeving worden goed onderhouden. De boodschap is er duidelijk 'Seminato Non Calpestare'  vertaald klinkt dit als volgt: 'Gezaaid niet vertrappen'.

 

 

Meer artikels
The Brooding Soldier. 20-04-2015
Sint-Juliaan (Langemark-Poelkapelle) België

Op 22 april 1915 ontketenden de Duitsers in de regio van Poelkapelle - Langemark een aanval op het diepste punt van de Ieperboog.

lees meer ...
Monument 'Pro Patria'. 15-05-2017
Margny Sur Matz Frankrijk.

Na drie jaar oorlog beloofde Robert Nivelle, sinds december 1916 de nieuwe opperbevelhebber van het Franse leger, aan de geallieerde politieke leiders een doorslaggevende overwinning aan het Westelijk Front.

lees meer ...
'Schroot'. 30-03-2015
Massiges Frankrijk.

Tijdens de winterslag in de Champagne (16 februari – 20 maart 1915) verloren de Fransen alleen al ongeveer 240.000 manschappen (doden, gewonden en gevangenen).

lees meer ...