Krithia Turkije.
Twelve Tree Copse Cemetery ' A. V. Smith VC'.
Krithia Turkije.

Op Twelve Tree Copse Cemetery in Gallipoli vinden we o.a. de laatste rustplaat van Alfred Victor Smith VC. Op zijn grafsteen staat vermeld, known to be buried in this cemetery, d.w.z. dat hij op deze begraafplaats begraven is maar dat met niet juist weet waar.

 

Second lieutenant (onderluitenant) Alfred Smith nam op 23 december 1915 deel aan de gevechten op Helles. Alfred was toen 24 jaar oud. Hij streed er mee in de gelederen van het 1/5e Bataljon van het East Lancashire Regiment. Toen de jonge officier een handgranaat wou gooien naar de vijand gleed deze plots weg uit zijn hand en viel op de bodem van de loopgraaf. Ze plofte neer nabij een aantal officieren en manschappen. Met een schreeuw waarschuwde hij onmiddellijk de omstaanders, en sprong dan naar een veilige plaats. Maar toen hij zag dat de anderen geen beschutting vonden, en besefte dat de granaat nu op elk moment kon ontploffen, keerde hij vlug terug. De jonge man gooide zichzelf op het ontplofbare gevaar! De explosie volgde, Alfred was op slag dood. Door zijn actie maakte hij niet alleen zijn eigen ongelukkige onhandigheid goed, maar redde hij ook heel wat levens. Voor zijn laatste offerdaad ontving hij postuum het Victoria Cross en een Frans oorlogskruis.

 

 

 

Alfred werd geboren op 22 juli 1891 in Guildford. Aangezien zijn vader politieman was, moest het gezin gedurende Alfreds jeugdjaren meerdere malen verhuizen. Alfred zong als een koorknaap in het St Albans Cathedral Choir. Toen hij 14 jaar was werd zijn vader aangesteld als Chief Constable (hoofdagent/commissaris) van Burnley, en zo verhuisde het gezin Smith naar de stad. Alfred voltooide er zijn opleiding aan de Burnley Grammar School en trad nadien toe tot de politiemacht van Blackpool Borough.

 

 

Men is Second lieutenant Alfred Victor Smith VC zeker nog niet vergeten, vandaag staat  zij naam vermeld op herdenkingsplaquettes binnen de voormalige Burnley Grammar School, de St Catherine’s kerk in Burnley, de St Albans Cathedral en in het huidige politiehoofdkwartier van Blackpool. In november 2015 werd er ter zijner 'ere' een herdenkingssteen onthuld in Guildford. Zijn Victoria Cross wordt, samen met een aantal andere persoonlijke voorwerpen, tentoongesteld in het museum Towneley Hall in Burnley.

 

 

 

Meer artikels
La Targette, le cimetière miliaire tchécoslovaque et son mémorial 05-03-2018
Neuville-Saint-Vaast Frankrijk.

Het blijft onwaarschijnlijk op hoeveel kleine en grote verdrongen verhalen uit de twee wereldoorlogen je botst tijdens een fronttour door Frans-Vlaanderen.

lees meer ...
Ara Pacis Mundi. 02-05-2016
Medea Italië.

De Ara Pacis Mundi van Medea is een monument dat opgericht werd in 1951, deze symbolische herdenkingsplaats moet de doden van alle oorlogen memoreren, maar vooral die van de Tweede Wereldoorlog.

lees meer ...
'De Gevleugelde Overwinning 'Sacrario del Tonale. 25-01-2016
Passo del Tonale Italië.

De Tonalepas is een weidse bergpas op 1.883 met hoogte tussen de gletsjers van de bergmassieven Adamello-Presanella (Zuiden) en de Ortler Alpen (Noorden).

lees meer ...