Boezinge ( Ieper) België.
Essex Farm Cemetery 'Snow & Roses'.
Boezinge ( Ieper) België.

Arthur Gorden Cohen was van Russisch Joodse afkomst en werd geboren in de loop van de winter van 1892 – ‘93 in het Britse Bradford. Hij was de jongste van drie zonen. Zijn vader Maurice was opticien. Toen Arthur vijftien jaar oud was trok hij naar het Bradford Technical College en koos er voor de richting textielindustrie. Toen de oorlog uitbrak nam hij, samen met veel van zijn oude schoolvrienden, in september 1914 dienst in het leger. Hij kwam er terecht in de C compagnie van het 6e bataljon van het West Yorkshire Regiment.

 

 

Edward Albert Gellert kwam ook in het Britse Bradford, tijdens de zomer van 1888, ter wereld. Zijn ouders waren afkomstig van midden Duitsland en waren naar het Britse Bradford gemigreerd om er te werken in de wolindustrie. In 1899 werd Edwards vader tot Brit genaturaliseerd. Edward had drie zussen en één broer. Edward was een goede en heel sportieve student. Hij nam eveneens vrijwillig dienst in het leger en werd ook ingedeeld bij de C compagnie van het 6e bataljon van het West Yorkshire Regiment.

 

 

In april 1915 kwam hun eenheid, als een onderdeel van de 49th West Riding Division,  aan in Frankrijk. Vanaf juli verbleef hun divisie ten Noordoosten van Ieper (Boezinge). De herfst van 1915 was er heel nat, de vele hevige regenbuien zorgden vaak voor ondergelopen loopgraven. Een geregelde beurtrol tussen de frontdienst, de ondersteuningsdienst en het in reserve zijn maakte het leven draaglijker. De mannen van de divisie kregen de belofte dat ze voor Kerstmis de Ypres Salient zouden verlaten. Op 15 december bevond het 6e bataljon zich in de loopgraven van de eerste lijn. Twee dagen later, op 17 december, ontbonden de Duitse kanonnen hun duivelse krachten, het hevige vijandelijke artillerievuur was de voorbode van een komende aanval! Opnieuw twee dagen later, op 19 december, hoorden de schildwachten om 5u15 een sissend geluid! Het gesis was de voorbode van  een gifgasaanval!! Voor het eerst in de oorlog maakten de Duitsers hier gebruik van fosgeengas!

 

Een getuigenis schreef daarover het volgende: “Het gas kwam in de vroege ochtend in de grote groene wolken op ons af. Alle telefonische communicatie was afgesneden en zo vertrok er één van mijn peloton om de anderen te waarschuwen. Binnen de drie minuten kwam de artillerie in actie, de kanonnen spuwden een ondoordringbaar vuurgordijn af op de Duitse linies. Geïsoleerde eenheden van oprukkende Duitsers worstelden zich vooruit, maar nog voordat ze de Britse loopgraven bereikten werden ze door mitrailleur- en geweervuur neergemaaid. Op geen enkel punt bereikten zij onze loopgraven. Onder onze slachtoffers, denk ik, dat je je Gellert en Cohen zal herinneren. De jongens hadden al plannen gemaakt voor Kerstmis".

 

Het bataljon telde die dag 100 slachtoffers (doden, vermisten en gewonden). Dat was 1/4 van alle manschappen die zich in de linie bevonden!  In die tijd waren er al primitieve gasmaskers en de Britten waren oplettend geweest. De meesten die hier sneuvelden waren eigenlijk vooral slachtoffers van het Duitse artillerievuur en niet van het toxische gas! Edward Gellert en Arthur Cohen sneuvelden tijdens die bewuste eerste fosgeenaanval. Beiden werden van het front weggebracht en begraven op Essex Farm Cemetery.

 

Fosgeen ( carbonyldichloride- COCl2 ) werd dus voor het eerst als wapen gebruikt op 19 december. Bij deze aanval nabij Ieper gebruikten de Duitsers ongeveer 4000 met fosgeengas gevulde cilinders tegen de Britten. Dat Fosgeen had de karakteristieke geur van vers hooi. Later zouden ook de Fransen, de Britten en de Amerikanen fosgeen als wapen gebruiken. Vaak werd fosgeen in artilleriegranaten gecombineerd met chloorgas, hierdoor is het niet duidelijk hoeveel mensen er effectief door het fosgeengas gewond werden of stierven. De effectiviteit van deze stof lag in de manier van oorlogvoering, zoals we weten werd er in de Eerste Wereldoorlog vooral gebruikgemaakt van loopgraven en het was juist hier dat, omdat fosgeen zwaarder was dan lucht, het gas zeer gemakkelijk kon inkomen. De bestookte loopgraven werden dus eenvoudig en snel gevuld met fosgeen. Na de Eerste Wereldoorlog is fosgeen nauwelijks meer gebruikt als wapen.

 

Meer artikels
Zantvoorde British Cemetery. 28-03-2016
Zandvoorde (Zonnebeke) België.

De Canadese troepen hadden al tijdens de Tweede Slag bij Ieper (22 april – 24 mei 1915) een zware tol aan mensenlevens betaald.

lees meer ...
Delville Wood Cemetery. 07-05-2018
Longueval Frankrijk.

Delville Wood, gelegen aan de overkant van Delville Wood Cemetery, is nu een bos van ongeveer 1 km² groot, het ligt net ten oosten van Longueval.

lees meer ...
Het eenzaam graf van Landsturmmann Max Righter. 21-11-2016
Col de Sainte-Marie-aux-Mines Frankrijk.

Op de col nabij Sainte-Marie-aux-Mines in de Vogezen ligt een eenzaam en door de tijd getekend oud Duits grafmonumentje.

lees meer ...