Soca Slovenië.
Soca Austro-Hungarian Cemetery 'Unknown Soldier'.
Soca Slovenië.

Na de vierde slag bij de Isonzo  (10 november - 14 december 1915) stond het Italiaanse leger gedurende enkele maanden vrijwel op instorten. De troepen van  generaal  Luigi Cadorna (4 september 1850 - 21 december 1928) hadden in 1915 zware verliezen opgelopen, ze verloren bijna 400.000 man, waaronder 66.000 doden, de Oostenrijkers daarentegen telden 28.000 omgekomen manschapen.

 

 

Om de omvang van deze slopende aftakeling beter te begrijpen gaan we het lot van één brigade, La Brigata Casale, die vanwege haar gele wapenkleur ook bekenstond als de Polenta Brigade  (polenta is een dikke gele pap van maïsmeel die vooral in Italië zeer geliefd is). In mei 1915 telde de brigade 130 officieren en 6.000 onderofficieren en soldaten. In de loop van de maand juni verloor de eenheid 440 manschappen en den nog eens 800 in de daarop volgende maand. Na die bloedige juni en juli maand trok de brigade voor drie maanden naar de Podgora, die steile heuvel ten westen van Gorizia werd hun nieuwe kruisweg. Ze verloren er nog eens 2.822 man, onder hen 86 officieren, dat was twee derden van haar totale sterkte. Gedurende zeven maand frontverblijf verspeelde de Brigade Casale heel wat van haar manschappen. De verliezen ( gewond,gedood,vermist of gevangen genomen)  : 154 officieren en 4.276 onderofficieren en soldaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tientallen andere Italiaanse brigades leden al even duizelingwekkende verliezen! Het moreel van hen  die wel aan de dood ontsnapt waren was wankel. In geen enkel opzicht waren de troepen voorbereid op de situatie waar ze in terecht gekomen waren. Zelfs bij de enthousiastelingen verstomde de juichstemming. De mannen die met een tekort aan wapens het bevel hadden gekregen om de nog intacte prikkeldraadversperringen te bestormen, zij die door tyfus en cholera geteisterd werden of die onvoldoende van kleding en voeding werden voorzien en op nat stro of in de modder moesten slapen, beseften meer en meer dat de niet glorieus ten strijde zouden trekken, maar dat ze naar de slachtbank geleid zouden worden. Ze waren herleid tot kanonnenvoer in een nieuwe soort oorlog.Het grootste deel van hun frontlijn was onbeschut en uitermate kwetsbaar voor tegenaanvallen, hun loopgraven waren nog door afval vervuild, het waren eigenlijk meer ondiep uitgeschraapte holtes. Zweet, stof, modder, regen en zon veranderden hun wollen uniformen in iets wat meer weg had van karton.

 

… Een Italiaanse infanterist die met zijn geweer de wacht hield bij het schietgat terwijl een granaat een paar meter verderop de loopgraaf vernielde getuigde: “benen, armen, flarden hersenen vlogen door de lucht en sloegen tegen je gezicht als granaatscherven, iemand gilde omdat hij zijn benen kwijt was, of omdat zijn buik was opengereten, hij ijlde, hij prevelde een gebed, een van die gebeden die je aan het huilen bracht”.

 

Voor de Oostenrijkers en Hongaren quasi dezelfde ellende. Een beeltenis van een 'Onbekende Hongaarse Soldaat' tussen de  naamloze kruisen. Werd de foto achtergelaten door familieleden? Heeft deze jonge soldaat geen gekend graf?

 

 

Meer artikels
Piper of Loos. 31-08-2015
Ieper België.

De piper (doedelzakspeler) doet denken aan de fiere Schotten. 

lees meer ...
Nécropole Nationale de Craonnelle. 08-09-2014
Craonelle Frankrijk.

Het Franse dorpje Craonnelle lag tijdens de oorlog aan het einde van de Chemin-des-Dames (de weg van de dames). De Chemin des Dames is een weg gelegen in het noorden van Frankrijk, midden in de driehoek Soissons, Laon en Reims. De weg loopt grotendeels over een heuvelrug die enkele tientallen meters uitsteekt boven het omringende en zacht glooiende land.

lees meer ...
Nécropole Nationale de la Targette. 25-05-2015
Neuville-Saint-Vaast Frankrijk.

La Targette is een gehucht van het Franse dorp Neuville-Saint-Vaast.

lees meer ...