Kobarid  Slovenië.
Stop.
Kobarid Slovenië.

Op 5 juni 1914 steken de Italiaanse Bersaglieri ( letterlijk scherpschutters ) goed herkenbaar aan de lange zwarte veren op hun baret de rivier de Isonzo over. De Bersaglieri behoorde tot de lichte mobiele infanterie, sommige eenheden reden op fietsen. In de ochtend van 25 juni 1914 werd Kobarid ingenomen, één van de weinige bescheiden Italiaanse overwinningen tijdens de eerste slag aan de Isonzo. Een Sloveens kind dat de Bersaglieri op de fiets zag naderen riep opgewonden en geboeid door de veren van de baretten tot zijn vader: 'Pappie, kijk eens naar al die dames die hier op de fiets naartoe zijn gekomen'.

 

 

Van 18 oktober tot 4 november 1915 werd de derde slag aan de Isonzo rivier  (Soča) net zo'n  fiasco als de vorige twee. Men riep de derde slag wijselijk een stop toe! Althans voor kort, slechts  zes dagen later, op 10 november 1915, begon de vierde slag bij de Isonzo al, en die mislukte wederom! Zo zouden er bij de rivier de Isonzo nog acht slagen volgen.

 

De twaalfde slag aan de Isonzo was de laatste actie aan het Isonzo Front. De slag werd uitgevochten tussen 24 oktober en 12 november 1917 en vond plaats bij het huidige Kobarid (Caporetto in het Italiaans). Dit tegenoffensief uitgevoerd door Duitse en Oostenrijks-Hongaarse elite troepen werd de slag bij Caporetto of slag bij Karfreit genoemd. De slag was een vertoning van de doeltreffendheid van stormtroepen en infiltratietactieken en leidde tot de inname van Kobarid. Voor de Italianen was dit een zware nederlaag.

 

Kobarid (Caporetto) werd tijdens de Eerste Wereldoorlog quasi helemaal verwoest. Tegen het einde van de oorlog werd de stad terug bezet door het Italiaanse leger. Kobarid, dat eeuwenlang tot Oostenrijk had behoord, werd via het Verdrag van Saint-Germain-en-Laye in 1919 een deel van Italië.

Tijdens de Tweede wereldoorlog  na de Italiaanse wapenstilstand in september 1943 werd de stad bevrijd door Sloveense Partizanen. Vele Italianen verlieten nadien de stad. Begin November 1943 namen Duitse troepen de stad in. De nazi's heersten in Kobarid tot dat in mei 1945  het Joegoslavische volksleger de stad bevrijde. Begin juni 1945 werd Kobarid  bezet door de Britten en Amerikanen. De stad kreeg tijdelijk een militair  geallieerd bestuur.

 

Na het  verdrag van Parijs in september 1947 kwam de stad bij Joegoslavië terecht, waar het behoorde tot de deelrepubliek  Slovenië. Met de val van het communisme tussen 1989 en 1992 die gepaard  gingen met bloedige burgeroorlogen tot in 1999 viel het land Joegoslavië uiteen. Slovenië kwam onafhankelijk in 1991 en is sedert 2004 ook lid van de Europese Unie.

Meer artikels
American Memorial 'The Lost Battalion'. 01-10-2018
Binarville (Foret d'Argonne) Frankrijk.

In de ochtend van 2 oktober 1918 openden de Amerikanen een aanval in de Argonne.

lees meer ...
Duitse veldgraven. 13-07-2015
Col de la Chapelotte Frankrijk.

Vanaf 25 september 1914 begon de frontlijn in de Vogezen zich te stabiliseren.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Maison Blanche. 27-03-2017
Neuville-Saint-Vaast Frankrijk.

Juni 2014, tijdens een schooluitstap naar de oude frontstreek nam een Britse 14 jarige jongen de onderstaande zwart-wit foto.

lees meer ...