Bois Grenier Frankrijk.
Y Farm Cemetery 'Pte Ernest Oxer'.
Bois Grenier Frankrijk.

Op de kille herfstdag  22 oktober 2014, werden op Y-Farm Cemetery vijftien Britse militairen herbegraven. Deze Britse militaire begraafplaats ligt in de Noord Franse gemeente Bois Grenier. Die vijftien Britten van het 2de Bataljon van het Yorks and Lancaster Regiment sneuvelden hier in de regio tijdens de Eerste Wereldoorlog en kregen er na 100 jaar eindelijk een gepaste en eervolle begrafenis.

 

De stoffelijke resten werden in 2009 toevallig teruggevonden. Bij bouwwerken uitgevoerd in het gehucht Beauchamps Ligny, dat in de buurt van Lille (Rijsel) ligt, stootte men plots op twee massagraven waarin de ter plaatse geroepen deskundigen de resten van veertien militairen ontdekten. In de omgeving werden er nog een aantal andere overblijfselen gevonden. Onder de botten van de slachtoffers werden voorwerpen, zoals mutskentekens, regimentsknopen, bottines en een zakhorloge gevonden.  Met behulp van militaire logboeken, en service-records ontdekte het Britse ministerie van defensie dat de uiteindelijke vijftien man deel uitmaakten van een groep van 34 en dat ze gedood werden in een vijandelijk treffen. Omdat de doden afkomstig waren uit een kleine groep van potentiële slachtoffers, deed men een oproep voor DNA-monsters bij iedereen die dacht dat ze eventueel gerelateerd zouden kunnen worden met de slachtoffers. Zodoende kon men de identiteiten van elf van de vijftien mannen achterhalen.

 

De vijftien overleden allen in de nacht van zondag 18 oktober 1914.  Ze maakten deel uit van een impuls dat uitgevoerd werd door het 2de Bataljon van het York and Lancaster Regiment en de 1e Buffs (East Kent Regiment), die het dorp Radinghem innamen zonder problemen. Vervolgens moesten de twee bataljons doorstoten tot aan het kleine gehucht Beaucamps Ligny, dat lag op korte afstand, op minder dan een mijl. Tijdens de middag kwamen de Britse troepen onder druk te staan, de aanwezigheid van de Duitsers was er nu superieur. De Yorks and Lancs leden er zware verliezen en werden uiteindelijk gedwongen om zich terug te trekken. De eenheid telde 34 doden en 93 gewonden.

 

Eén van de vijftien geïdentificeerden was Private (soldaat) Ernest Oxer, een 28 jarige  mijnwerker uit Rotherham. Op de plechtigheid op Y-Farm Cemetery was ook de 71 jarige Walter Oxer aanwezig. Hij was special naar Frankrijk afgezakt om er de herbegraving van zijn grootvader Ernest Oxer bij te wonen. Walter vertelde: “Mijn vader is geboren een maand nadat Ernest stierf zodat hij hem nooit kende en altijd wilde weten waar hij was."Toen mijn vader stierf probeerden we om hem op te sporen, maar dat lukte niet. "Deze ceremonie was verdrietig en prachtig.” "Het is een droevige tijd omdat we hun dood herdenken, maar het is ook geweldig, want we weten nu dat onze familieleden gevonden zijn."

 

Ernest Oxer was één van de drie broers die in de loop van de oorlog gedood werden.  Toevallig stierven ze alle drie in oktober. Oktober is in de familie gekend als: 'de zwarte maand oktober'!

 

Ernest werd in een familie van mijnwerkers, in 1886 te Swinton nabij Rotherham, geboren. Net als zijn zes broers die wisten te overleven tot ze volwassen waren, werkte Ernest in de put. In oktober 1906 nam hij dienst bij de The Yorks and Lancs. Hij diende bij het 1e bataljon en verbleef in India. Na zeven jaar dienst werd hij in 1913 overgeplaatst naar de reserve en keerde huiswaarts. Hij gewende gemakkelijk aan het burgerleven en huwde in de lente van 1914 met Ada Hakin. Het jonge koppel kreeg één kind, het jongentje werd geboren in november 1914, minder dan een maand na de dood van zijn vader! Het kind werd net als zijn papa Ernest genoemd.

 

De twee broers van Ernest, Harry en William, namen beiden op de zelfde dag, op 7 september 1914, dienst bij het Yorks and Lancs. Harry diende bij het 6e bataljon dat vocht op het schiereiland Gallipoli. Hij stierf er op 24 oktober 1915 aan zijn verwondingen. William overleefde de veldtocht in Gallipoli en werd overgeplaatst naar het 8e bataljon dat werd ingezet tijdens de derde slag bij Ieper. William sneuvelde op 19 oktober 1917 tijdens de slag om Passendale. Beide broers lieten een weduwe na, Harry en William hadden elk ook vier kinderen. Een andere broer, de 34 jarige George, stierf in 1915 in een mijnongeval, ook hij liet een weduwe en vijf kinderen na.

 

 

Meer artikels
Nécropole Nationale de Notre-Dame de Lorette. 06-10-2014
Ablain-Saint-Nazaire Frankrijk.

De heuvel van Notre-Dame-de-Lorette is een heuvelrug die in west-oost richting van het bos van Bouvigny loopt tot ten noorden van Souchez. De noordelijke hellingen zijn relatief zacht, terwijl de heuvel in het zuiden een relatief ruwe flank heeft, met een vijftal steile uitlopers die een belangrijke rol zullen spelen in de gevechten van 1914.

lees meer ...
100 jarige herdenking Slag om Merkem 16-04-2018
Merkem België.

In de lente van 1918 voerden de Duitsers opnieuw een doorbraakpoging uit.

lees meer ...
Sacrario Militaire del Leiten. 09-05-2016
Asiago Italië.

De 'battaglia degli Altipiani' of de Slag om Asiago ook de strafexpeditie genoemd was een tegenoffensief van de Oostenrijkers en Hongaren tegen de Italianen dat begon op 15 mei 1916.

lees meer ...