Vimy Frankrijk.
Trenches 'Danger'.
Vimy Frankrijk.

De gecombineerde  Frans-Britse  aanval in Artois  in september 1915, die geleid werd door de Franse generaal Foch, besloeg een front van 32 km breed.  Dat stuk van het front was in handen van het VIe Duitse Leger en lag tussen La Basséé en Arras. Deze aanval moest simultaan uitgevoerd worden met de geplande hoofdaanval van het Franse leger in de Champagne. Hoewel de artillerie de gehele sector moest bestoken zou de infanterieactie bestaan uit twee verschillende aanvalsassen die tussen Lens en Liévin gescheiden waren door een distantie van 4km, daar was er geen enkele actie van betekenis geprogrammeerd. In het zuiden zou het 10e Franse Leger 17 infanterie divisies inzetten, daarnaast stonden er ook 2 cavaleriedivisies klaar die ingeval men er een doorbraak kon forceren moesten doorstoten in de vijandelijke linies. In het noorden moest het 1e Britse Leger, met 6 infanteriedivisies ten aanval trekken. De Britten moesten oprukken in het mijnbekken tussen het kanaal van La Bassée en de gemeente Loos. De strategische objectieven van de Franse Generaal Joffre, de opperbevelvoerder van het Franse leger, waren vaag maar extreem optimistisch en onrealistisch! De doorbraak moest er voor zorgen dat de cavalerie vooruit snelde en in enkele dagen tijd het Belgische Mons (Bergen) bereikte, deze stad lag op een afstand van 80 km…

 

Het aanvalsplan van Joffre was simpel, het bestond erin dat men eerst de Duitse posities vermorzelde met een ononderbroken kanonnade die vier dagen zou duren. Deze beschieting zou dan, vier uur voordat de Britse infanterie uit de loopgraven klauterde, een apocalyptische finale kennen! Daar de reserve troepen zo dicht als mogelijk tot bij het front waren aangevoerd moest de aanval massaal en doorlopend zijn.

 

Op 25 september 1915, enkele uren na de aanvang van de Britse aanval op Loos bestookte de Franse artillerie het gebied tussen Angres en Arras. Om 12u45 verlieten de Franse infanteristen hun linies en trokken de vijand tegemoet. Het vorderen verliep traag. Op 26 september werd het dorpje Souchez ingenomen.

 

De volgende dag, de 27e, trokken de Duisters zich wel volledig terug uit Souchez maar ze lieten er toch 1.378 mannen achter die in Frans krijgsgevangenschap terechtkwamen. Ondertussen betrad het 21e Franse Legercorps het bos van Flache en dat van Givenchy. Het 12e Legerkorps dacht dat ze heuvel 132 hadden bereikt, maar dat was een misverstand waarvan ze de gehele dag de gevolgen zouden ondervinden! Dit 'malentendu' zorgde voor verkeerde troepenbewegingen bij het 3e Korps. Daarom stuurde de commandant van het 10e Franse leger, om 16 uur, een bericht naar de bevelhebbers van het 12e en 3e Korps dat ze het offensief moesten staken.

 

Op de rest van het front waren de resultaten betekenisloos, op 28 september, bereikten de Fransen heuvel 140 op de heuvelkam van Vimy. Dit Franse succes verplichte de Duitsers om een massale tegenaanval uit te voeren. Ondertussen hadden de Britten het offensief ten oosten van Loos hernomen en maakten er duidelijke vorderingen, maar hun divisies hadden er twee derden van hun effectieven verloren.

 

Op 29 september ontmoetten de Franse generaal Foch en de Britse maarschalk French elkaar in Lillers en overliepen er gezamenlijk de planning voor de volgende gezamenlijke aanval, de directieven van die handeling werden door de opperbevelhebber goedgekeurd en de volgende dag doorgegeven. Maar de omstandigheden zouden er voor zorgen dat dit plan niet zou uitgevoerd worden.

 

Op 30 september besloot Joffre om het offensief in de Champagne af te breken. Op 11 oktober werd een laatste Franse inspanning om het geheel van de heuvelkam van Vimy te controleren te niet gedaan.

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Life Guards 19-01-2015
Zandvoorde (Zonnebeke) Belgiƫ.

The Household Cavalry’ waren in feite koninklijke lijfwachten te paard.

lees meer ...
'A ses enfants morts pour la France 1914-1918'. 05-01-2015
Maricourt Frankrijk.

Maricourt ligt  op de departementale weg D 938, halverwege tussen  Albert en Péronne in de Somme.

lees meer ...
Flanders Field American Cemetery. 29-10-2018
Waregem Belgiƫ.

Getuigenis van Private Robert L. Dwight (geboren in 1897 in de Harnell/Canisteo, New York area).

lees meer ...