Antwerpen België.
7e Linie Regiment Monument.
Antwerpen België.

Jean Pecher, geboren in Antwerpen op 27 april 1894, zette in 1913 zijn humaniorastudies stop en meldde hij zich als vrijwilliger bij het leger. Hij werd ingedeeld bij het 7e Linieregiment, dat gelegerd was in één van de Antwerpse kazernes. Jean werd al vlug korporaal. Wegens het dreigende oorlogsgevaar werd het Belgische leger eind juli begin augustus ‘14 gemobiliseerd. De dag van de Duitse inval, 4 augustus, vertrok het 7e   Linie  met de 2e   Legerdivisie naar de omgeving van Leuven om daar een verdedigingslinie te helpen uitbouwen. Voor de mitrailleurs compagnie van Jean verliep de eerste oorlogsweek relatief rustig. Jean had interesse voor fotografie en had zijn fototoestel bij.

 

Op 13 augustus was Jeans eenheid in Diest. Daar trof hij op het stadhuis een groep Duitse krijgsgevangenen aan, van wie hij foto's maakte. Dezelfde dag nog was hij in Halen, waar Belgen en Duitsers de dag ervoor de "Slag der Zilveren Helmen" uitvochten. Jean maakte er foto's van de gedode paarden en gesneuvelde militairen. Tussen 15 en 25 augustus 1914 werd het 7e Linie een beetje van her naar der gestuurd, meestal te voet. Uiteindelijk trokken ze zich terug binnen de Antwerpse vestinggordel. Van daaruit ondernam het Belgische leger op 25 en 26 augustus een uitval, men wou zo de opmars van het Duitse leger vertragen. Slechts één bataljon van het 7e nam deel aan deze gevechten. De verliezen waren aanzienlijk. Na deze confrontatie werd de mitrailleurcompagnie naar Lier gestuurd, enkele dagen later marcheerden ze naar 's-Gravenwezel, waar ze een deugddoende week konden doorbrengen.

 

In zijn eerstvolgende brief naar huis schreef Jean dat het moreel van de Belgische troepen naar een dieptepunt gezakt was, en eerlijk gezegd zelf had hij er ook al genoeg van. Het Belgische leger ondernam een tweede uitval uit Antwerpen. Op 9 september werd de 7e Gemengde Brigade, waartoe Jeans compagnie behoorde, belast met een aanval op Aarschot, dat lukte vrij vlot. De volgende dag nam de brigade deel aan de aanval op Leuven, maar al snel kreeg ze het bevel om zich terug te trekken. Zo belandde Jean opnieuw in Aarschot.

 

Op 12 september werd de terugtocht voortgezet, richting Antwerpen. Onderweg raakte Jean zijn compagnie kwijt, maar op dinsdag 15 september vond hij ze terug in Vremde. Vandaaruit werd hij in de namiddag, met een voedselvergiftiging, overgebracht naar een ziekenhuis in Antwerpen. Het zag ernaar uit dat de oorlog voor hem afgelopen was. In het ziekenhuis kreeg hij bezoek van zijn ouders. Begin oktober 1914 werd Jean Pecher met andere zieken en gewonden overgebracht naar Groot-Brittannië. Een maand later stak hij terug het Kanaal over naar Calais en werd er boekhouder bij de "Directie van de Belgische Zeetransporten". De haven van Calais was het bevoorradingscentrum van het Belgische leger. Jean bleef op de hoogte van wat er op het IJzerfront gebeurde, hij verzamelde warme kledij en rookgerief en bezorgde het aan zijn kameraden. Na zes maanden was hij dat saaie bureauwerk beu, hij wilde niet langer een "embusqué" zijn. Maar zo snel ging dat niet, pas begin september 1915 stond hij terug aan het front.

 

Meer artikels
Memorial Belgian Soldiers 1914-1918 Kensal Green St-Mary’s. 09-04-2018
Londen Verenigd Koninkrijk.

Tijdens WOI (periode 1914-1919) trokken en verbleven ruim 250.000 Belgische vluchtelingen naar Groot-Brittannië.

lees meer ...
Haggis Trench. 09-02-2015
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Velen denken dat de infanteristen en andere militairen, meestal van lagere rang, die ingezet werden in de loopgraven constant in de voorste linies zaten.

lees meer ...
Canakkale Memorial voor de Turkse martelaren. 19-10-2015
Morto Bay ( Seddülbahir) Turkije.

“Honderd jaar geleden hebben duizenden van onze soldaten hun leven op dit front opgeofferd voor hun land en eer,”

lees meer ...