Avocourt  Frankrijk.
Demarcatiepaaltje.
Avocourt Frankrijk.

Kort na de Eerste Wereldoorlog werd in Frankrijk het idee geformuleerd om langs de oude frontlijn van de Vogezen tot Nieuwpoort een heirbaan aan te leggen om de herinnering aan dit front te bewaren. Daar dit idee niet uitvoerbaar bleek te zijn, stelde de Franse Touring Club in 1921 voor om op de punten waar de frontlijn de grote wegen kruist, demarcatiepalen uit rood Elzasser graniet te plaatsen. Deze werden ontworpen door de Franse beeldhouwer en oud-strijder Paul Moreau-Vauthier.

 

Dit voorstel werd door de Koninklijke Touring Club van België onmiddellijk bijgetreden. De financiering kwam van deze verenigingen, bijgestaan door andere organisaties en privépersonen. Men plande 240 demarcatiepalen in totaal, waarvan 212 op Franse bodem en 28 op Belgische. In Frankrijk werden er uiteindelijk 96 opgericht. Van de Belgische plande de Touring Club de Belgique er 16, en de Ypres League (een vereniging Britse oud-strijders en sympathisanten) plande er 12. De 16 Belgische werden gerealiseerd, terwijl de Ypres League genoeg geld inzamelde voor 8 stenen, werden er maar zes geplaatst.

 

De stenen werden geplaatst tussen 1921 en 1927. De palen werden genummerd in volgorde van plaatsing, met een aparte nummering in beide landen. De palen waren dan wel als hulde bedoeld, maar toch bleek uit de opschriften enige wrok ten aanzien van de Duitsers. In Frankrijk luidde het opschrift: "Ici fut repoussé l'envahisseur, 1918". In België luidde het meestal drietalige opschrift: "Hier werd de overweldiger tot staan gebracht - Ici fut arrêté l'envahisseur - Here the invader was brought to a standstill".

 

Van de 118 demarcatiestenen hebben 94 de jaren en vooral WO2 overleefd, bij 17 stenen kapten de Duitsers tijdens WO2 de opschriften weg. Vandaag staan er nog 19 demarcatiepalen in België en 75 in Frankrijk. De demarcatiepalen zijn 1,25 meter hoge roze granieten gehouwen stenen. Bovenaan staat een soldatenhelm afgebeeld, rustend op een lauwerkrans met daarop de naam van de frontsector. Onderaan op de voorste hoeken staat een handgranaat afgebeeld, aan de linkerkant van de steen ziet men een veldfles en aan de rechterkant een gasmasker. In Frankrijk is er één type steen. In België zijn er drie varianten. Het Belgische type heeft een Belgische adrianhelm met een leeuwenkop, het Franse type een Franse adrianhelm met het opschrift RF en het Britse type een Britse brodiehelm.

 

Meer artikels
Monument 'Dante d'Italia''. 15-05-2017
Gorizia Italiƫ.

Mei 1917, tot nu had men binnen een periode van achttien maanden negen Isonzo Slagen gevoerd, doch die waren grotendeels mislukt.

lees meer ...
Vrije vlucht nabij Respect To History Park. 28-12-2015
Eceabat Turkije.

Geen terugtocht via een ferryboot of de bus in eind 1915!

lees meer ...
Ijskoude Black Watch Soldaat. 29-01-2018
Black Watch Corner Zonnebeke Belgiƫ.

De Highlander op Black Watch Corner werd afgebeeld met het Britse standaardwapen: met een Schort Magazine Lee-Enfield (S.M.L.E.) rifle No.1 Mk I.

lees meer ...