Chunuk Bair Turkije.
Chunuk Bair New Zealand Memorial & Ataturk Memorial.
Chunuk Bair Turkije.

De aanval op Chunuk Bair die op 6 augustus ’15 begon werd uitgevoerd door twee colonnes van de New Zealand Infantry Brigade. Zij moesten elkaar ontmoeten op Rhododendron Spur en dan vorderen naar de top van Chunuk Bair. Het was een ambitieus plan en het resultaat ging af van een snelle uitvoering. De operatie startte goed, mannen van de New Zealand Mounted Rifles Brigade en het Maori Contingent maakten succesvol de weg vrij voor de aanvallende colonnes. Maar vertragingen zorgde ervoor dat het aanvalsbevel al gegeven werd voordat al de infanteristen de Spur hadden bereikt. Het Auckland Battalion (NZ) probeerde het eerst, maar mislukte. Luitenant-kolonel William George Malone (24 januari 1859- 8 augustus 1915) de bevelhebber van het Wellington Battalion (NZ), weigerde om zijn mannen op te offeren in een aanval in vol daglicht, hij stond erop om te wachten tot het donker werd. Malone was hard maar werd gerespecteerd. Men beweert dat hij tegen Brigadier-General Johnston, zijn overste, het volgende zei: “Wij nemen geen bevelen aan van jullie… Mijn mannen zullen geen zelfmoord plegen!”

 

Op 8 augustus bezette het Wellington Battalion bij dageraad de top, maar bij zonsopgang kwam er een barragevuur, de Turken vuurden vanuit hun hoger ten noorden gelegen posities. Er volgde een wanhopige worstelpartij om het behoudt van Chunuk Bair. Pas toen het donker werd kwamen eenheden van het Otago Battalion (NZ) en het Wellington Mounted Rifles (NZ) het Wellington Battalion versterken. Van de 760 mannen bleven er nog slechts 70 over, de rest was dood of gewond, maar toch bleven ze doorbijten en hielden nog steeds stand. Ook Malone overleefde het niet, rond 17 uur werd hij in zijn hoofdkwartier gedood, dit gebeurde niet door het toedoen van de vijand maar wel door de inslag van een geallieerde artilleriegranaat.

 

De Nieuw-Zeelanders werden in de nacht van 9 op 10 augustus afgelost. Maar tijdens een tegenaanval, die werd uitgevoerd onder de leiding van Mustafa Kemal, kregen de verse Britse troepen het hard te verduren, de Turkse wilskracht zorgde er al vlug voor dat de Britten zich moesten terugplooien.

 

Gedurende de acties bij Chunuk Bair verdiende de Nieuw-Zeelander Cyril Royston Guyton Bassett (3 januari 1892 – 9 januari 1983) een Victoria Cross. Hij kreeg het VC omdat hij er desondanks het gevaarlijke vijandelijke vuur telefoonlijnen herstelde, hij was sapper (sappeur) bij de New Zealand Divisional Signal Company. Zijn actieve militaire carrière zou pas eindigen in 1943, hij droeg dan de rang van luitenant-kolonel.

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste Maori eenheid van de oorlog, gekend als het Maori (Native) Contingent, had Maori officieren van lagere rang maar de hogere rangen werden ingenomen door Pākehā (blanke Nieuw-Zeelanders). Maori is de naam van het volk dat Nieuw- Zeeland bewoonde toen het door Europeanen werd ontdekt.

 

De eenheid lande in juli ’15 op Anzac Cove, de unit bestond toen uit 16 officieren en 461 onderofficieren en soldaten. Op Chunuk Bair sneuvelden er 17 mannen en werden er 89 gewond. Toen het Maori Contigent van het schiereiland werd geëvacueerd telde het nog slechts 2 officieren en 132 manschappen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Gorjansko Austro - Hungarian Military Cemetery. 04-01-2016
Gorjansko Slovenië.

Op de militaire begraafplaats gelegen achter de dorpsbegraafplaats van Gorjansko liggen er meer dan 10.000 militairen begraven.

lees meer ...
Nabij Canakkale Memorial voor de Turkse Martelelaren. 13-04-2015
Morto Bay ( Seddülbahir) Turkije.

De Turken waren door de gebrekkige geheimhouding volledig op de hoogte van de geallieerde plannen.

lees meer ...
Resten van een Frans Monument. 01-06-2015
Morto Bay Turkije.

De op 18 maart 1915 gevormde 5/15 compagnie van het 2e Franse Genie Regiment (onder bevel van kapitein Varnier) bestond uit 3 officieren, 20 onderofficieren, 17 korporaals, 213 sappeurs-mineurs, 1 brigadier en 16 sappeurs-chauffeurs.

lees meer ...