Baby 700 (Anzac) Turkije.
The Nek
Baby 700 (Anzac) Turkije.

De Nek was een belangrijke positie aan het noordelijke einde van de ANZAC frontlijn, maar ook de scene van een tragische aanval die op 7 augustus 1915 door de 3e Light Horse Brigade (lichte cavalerie maar op Gallipoli vochten ze te voet) uitgevoerd werd.  De Nek was een smalle overbrugging van land dat zich uitstrekte tussen Russell’s Top en Baby 700, de top van Monash Valley. De Turkse loopgraven op de hellingen van Baby 700 liet hen toe om er de lager gelegen Australische posities te domineren.

 

Als deel van een divisionele inspanning voor het augustus offensief moest de 3e Light Horse Brigade, op 7 augustus om 4u30, de Turkse loopgraven op de Nek aanvallen. Men verwachte dat zij zo een aanval die door de Nieuw Zeelanders op Baby 700 uitgevoerd werd konden ondersteunen. De aanval begon gewoonte getrouw met een beschieting van de Turkse loopgraven, die gebeurde vanop een langs de kust varende destroyer. Het grootse deel van de artilleriegranaten vielen echter voorbij hun doel, plus het bombardement stopte zeven minuten te vroeg. In plaats van op dat moment aan te vallen wachtten de officieren van de Light Horse het afgesproken tijdstip af en trokken pas dan ten aanval. Uiteraard gaf dit oponthoud de Turken, die tijdens de beschieting gaan schuilen waren, de nodige tijd om hun posities terug in te nemen.

 

De eerste golf bestaande uit 300 cavaleristen van het 8e Light Horse Regiment, onder bevel van Lt colonel White, werden door de Turken neergemaaid. De tweede golf, 150 man, ook van het 8e, klauterden twee minuten later over hun dode en gewonde regimentsmakkers en probeerden aan te vallen. Doch zij ondergingen er hetzelfde noodlot. Er kwam een voorstel van Lt colonel Noel Brazier om de aanval af te blazen, maar kolonel John Antill, die de effectieve bevelvoering van de 3e Brigade had overgenomen, weigerde. De derde aanvalsgolf, mannen van het 10e Light Horse, ging van start. Ook zij werden neergeschoten! Weer werd er voorgesteld om de aanval te annuleren. Nog voor dat er een beslissing genomen werd trok de rechterflank van de vierde aanvalsgolf, ten gevolge van een misverstand, voorwaarts en de rest volgde! Ook zij werden omver geknald door de Turken.

 

Tegen 4u45 lag de heuvelkam bezaaid met verse dode en gewonde Australische mannen, velen van hen bleven ter plaatse liggen tot op het einde van de gevechten in Gallipoli.  Het 8e Light Horse Regiment telde 234 slachtoffers waarvan 154 met fatale afloop, het 10e Light Horse Regiment verloor 138 man daarvan waren er 80 dood. De verliezen aan Turkse zijde waren verwaarloosbaar.

 

 

 

Trooper / Private Herbert Edward Stanley is één van de weinigen die nadien werd geïdentificeerd. Het is algemeen aangenomen dat hij werd begraven in the The Nek Cemetery.

 

 

 

 

 

  

 

 

Meer artikels
Chunuk Bair Ataturk Memorial. 10-08-2015
Chunuk Bair Turkije.

Tegen alle kansberekening in bleven de Turkse militairen tegenover een materieel superieure tegenstander onwankelbaar.

lees meer ...
The Bluff 'Pte Sidney Herbert Steele'. 15-02-2016
Zillebeke (Ieper) België.

Langs beide kanten van het kanaal Ieper-Komen, op nauwelijks 40 m. van elkaar verwijdert, hadden de Britse Engineers en Duitse Pioniere stellingen uitgebouwd in de hoger gelegen oevers.

lees meer ...
Soca 'Der Heldenfriedhof'. 21-03-2016
Soca Slovenië.

In het dorp Soča, achter de St. Joseph kerk, ligt het österreichisch-ungarische Soldatenfriedhof, in het Duits ook vaak betiteld als 'Der Heldenfriehof in Soča'.

lees meer ...