Helles Turkije.
Redoubt Cemetery 'Eric Duckworth'.
Helles Turkije.

Eric Duckworth was een piepjonge Second  Lieutenant van amper 19 jaar toen hij naar de oorlog trok. Hij was de zoon van James en Mary Duckworth uit Dunsterville, Rochdale (GB). Eric liep school in Rugby (Warwickshire). In 1914 nam hij dienst en werd officier bij het 1/6th Battalion van de Lancashire Fuseliers (Territorial Force).  Deze eenheid werd in Egypte gestationeerd en vertrok daar, in mei 1915, naar Gallipoli. De eenheid van Eric maakte deel uit van de 42e divisie (East Lancs).

 

 

Op 5 augustus, twee dagen voor zijn dood, schreef Eric een brief naar zijn moeder, daarin stond onderandere het volgende te lezen:

 

Gallipoli-August 5,1915

 

Dear Mother,

 

Jammer genoeg dacht ik er, vandaag 12 maanden geleden, op de verjaardag van de mobilisatie niet aan dat ik jou zou schrijven van uit een gat op het schiereiland Gallipoli, zonder jou 10 ½ maanden gezien te hebben en onder de klanken van 75mm kanonnen. Niettemin kent men zijn lot niet, misschien zie ik je tijdig om mijn 20ste verjaardag thuis te vieren, maar zoals het er nu uitziet zit er weinig kans in. ….

 

 

Op 7 augustus werd de unit van Eric ingezet bij de aanval op Krithia Vineyard (wijngaard). Hun objectieven werden ondanks de verschillende tegenaanvallen met verbeten lijf aan lijf gevechten ingenomen. Het was tijdens die strijd dat Eric om het leven kwam. Na de oorlog werd zijn graf niet weergevonden. Zijn naam werd op het Helles Memorial, het herinneringsmonument der vermisten, ingegraveerd.

 

In 1933 (andere bron spreekt van 1922) trokken moeder en vader Duckworth naar Gallipoli en bezochten er het slagveld. Met de hulp van schetsen, getekend door overlevenden van Erics eenheid, plantten zij daar als herinnering aan hun  zoon een eik op het Redoubt Cemetery (vermoedelijk op of  dichtbij de plaats waarhij sneuvelde). Voor de boom  plaatsten ze  een kleine herdenkingssteen.

 

De  schaduw van de intussen meer dan drie meter hoge boom, reikt nu tot aan de grafstenen van  gesneuvelde wapenbroeders.

 

Meer artikels
Craonne 'Concession à perpétuité' 17-04-2017
Craonne Frankrijk.

Het dorp Craonnne is voor Franrkijk nationale geschiedenis. In 1814 behaalde Napoleon hier één van zijn laatste overwinningen tegen Russische en Pruisische troepen.

lees meer ...
Monument 'Granatieri'. 12-10-2015
Monte San Michele Italië.

Aan de zuid – west kant van het Oostenrijks-Hongaarse bruggenhoofd Gorizia lag Monte San Michele, met haar hoogte van 275 meter was de heuvel zeker een belangrijke verdedigingspositie.

lees meer ...
Gorjansko Austro – Der österreichisch-ungarische Soldatenfriedhof. 20-06-2016
Gorjansko Slovenië.

De militaire Oostenrijks-Hongaarse begraafplaats uit de eerste Wereldoorlog in Gorjansko ligt naast de gemeentelijke begraafplaats en bij de regionale weg die naar Klanec en Brestovica leidt.

lees meer ...