Hooge (Zillebeke) Ieper België.
Hooge 'Craters'.
Hooge (Zillebeke) Ieper België.

Het was 19 juli 1915. Een dag om nooit te vergeten want ons regiment doorstond de test van het hevigste gevecht tot dan toe meegemaakt. De gehele middag hadden de Engelsen hun traag maar doeltreffend geschut van allerlei kaliber op de Duitse stellingen aangehouden. Dan plots om 8u 's avonds begon de grond te beven en te wiegen dan een trilling. De schildwacht die nog steeds op post stond bij zijn schietgat met een fluitje in de mond, werd tegen de steunmuur geslingerd en lag daar bewusteloos. Een andere werd over de borstwering gegooid. Dugouts storten ineen en verpletten en begroeven wie erin zat. Plots waren we omgeven door duisternis en de lucht was vol aarde en stof. Uit de lucht kwamen grote klodden aarde, hout, draadpalen, menselijke ledematen en hele lichamen alles wanordelijk naar beneden wervelend. Loopgraven worden gedicht door de vallende massa's. Zij die verdoofd en halfbewust en zich niet kunnen vrijgraven verstikken. de Engelsen hebben een mijn laten ontploffen(en wat een mijn moet dat geweest zijn). de centrale sector was ongeveer 100 meter breed en de twee pelotons daarin waren ofwel aan stukken gereten  of levend begraven.

 

Luitenant Wollinsky, 6e Companie, 126 Infanterie Regiment.

 

Ontploffing van een mijn te Hooge op 19 juli 1915. Het Hooge is terug voor even in Britse handen. Dit zal slechts voor een korte duur zijn,...

 

Meer artikels
Crypte Ijzertoren 'Steen van Merkem'. 16-10-2017
Diksmuide België.

 

“Hier ons bloed, wanneer ons recht''.

lees meer ...
'A ses enfants morts pour la France 1914-1918'. 05-01-2015
Maricourt Frankrijk.

Maricourt ligt  op de departementale weg D 938, halverwege tussen  Albert en Péronne in de Somme.

lees meer ...
Graf Mustafa Endi. 14-09-2015
Helles Turkije.

De vallei van de Falcon stroom (Sahindere) die een van de zijrivieren van de Onion (Soganli) stroom is, lag dicht bij het front maar kon niet rechtstreeks getroffen worden door het vijandelijke vuur.

lees meer ...