Ieper België.
The Last Post 'A Salute'.
Ieper België.

Op 9 juli 2015 werd onder de Menenpoort de Last Post voor de 30.000e keer geblazen.   Een moment om eventjes te blijven stilstaan bij de boeiende historiek van de dagelijkse Last Post ceremonie. Het doel van deze website is herdenken, en dat is precies wat het Last Post ritueel ook doet.

 

De oorsprong van deze unieke ceremonie gaat terug tot op een heldere zomerdag in juli 1927 toen de Menenpoort werd ingehuldigd. Veel Ieperlingen waren ontroerd door het spelen van de Last Post en men opperde het idee om dat eerbetoon op een regelmatige basis te herhalen. Na een aantal vergaderingen onder de leiding van het hoofd van de politie Pierre Vandenbraambussche werd een comité opgericht om de praktische kant van de Last Post Cermonie aan te pakken. De stad was bereid mee te werken en om elke avond het verkeer stil te leggen. De commandant van de plaatselijke vrijwillige brandweerbrigade stemde erin toe dat een aantal van zijn bugelspelers zouden worden getraind in het spelen van de Last Post (een traditie die tot op vandaag wordt voortgezet). Tegen het midden van de zomer was alles klaar en op de avond van 1 juli 1928 (de twaalfde verjaardag van het begin van de Slag aan de Somme ) werd om negen uur de ceremonie van de Last Post voor de allereerste keer gespeeld. De eerste ceremonie werd door ongeveer zeventig toeschouwers bijgewoond, maar de bekendheid en de populariteit ervan groeide snel. Doch tegen de herfst van 1928 raakten de financiële middelen op. Na een laatste ceremonie op 30 september werd met tegenzin besloten dat de ceremonie moest worden opgeschort tot het volgende jaar. De Last Post werd hernomen op 1 mei 1929, maar wegens de blijvende financiële en andere praktische vraagstukken was men opnieuw van plan om de ceremonie aan het eind van het jaar op te schorten. Tegen dit idee rees er echter een groot publiek protest waardoor het organiserende comité zich verplicht voelde om te garanderen dat de plechtigheid het jaar rond zou kunnen doorgaan. Om dit doel te helpen bereiken werd besloten dat het informele comité moest vervangen worden door een meer gestructureerde organisatie. Op 15 mei 1930 werd het Last Post Comité officieel boven de doopvont gehouden door middel van een notariële akte.

 

British Legion Party at the Menin Gate 1930.

 

Er was echter één probleem op komst dat zelfs de inventiviteit van het comité niet zou kunnen oplossen: dat probleem was Adolf Hitler. Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers België binnen en twee weken later naderden ze Ieper. Op 28 mei werd stad bezet, maar documenten suggereren dat de plechtigheid zelf al acht dagen eerder werd gestopt. Toen op 6 september 1944 de nacht viel, waren de resterende Duitse eenheden ofwel bijeengedreven ofwel uitgeschakeld door de troepen van de 1ste Polish Armoured Division. Die avond, naar men zegt, terwijl er in het noorden van de stad nog werd gevochten, werd de Last Post opnieuw gehoord onder de Ieperse Menenpoort. Via plaatselijke overlevering wordt er verteld dat de bugelspeler in kwestie, Jozef Arfeuille, zo meegesleept werd in de hallelujastemming van het ogenblik en waarschijnlijk ook met de nodige jenevermoed, hij het bugelsignaal niet minder dan zes keer speelde!

 

Traditiegetrouw worden de bugelspelers van de Last Post Association gerekruteerd uit de vroegere en huidige rangen van de plaatselijke brandweerbrigade. In de 80-jarige story van de Association zijn er slechts achttien bugelspelers geweest. De Last Post, traditioneel de laatste groet aan de gesneuvelden, wordt door de klaroenblazers uitgevoerd ter ere van de militairen van het voormalige Britse Rijk en van de geallieerden die in Wereldoorlog I in de 'Ypres Salient' sneuvelden. De Last Post Association stelt zich tot doel om deze plechtigheid eeuwig in stand te houden. Ieder avond om 20 uur precies wordt het verkeer onder de Menenpoort stilgelegd om de klaroenblazers Post de kans te geven hun eenvoudige, maar ontroerend eerbetoon te blazen.

 

Vandaag is de Last Post Ceremonie omvangrijker en populairder dan ooit, misschien is ze wel te befaamd geworden en is het massale publiek niet altijd afdoende ingetogen, maar dat is dan zeker niet de fout van de organisatoren. Deelnemers uit heel de wereld verzamelen zich nu elke avond onder de Menenpoort om de beklijvende melodie van de Last Post te horen.

 

 

'Ze zullen niet oud worden,
zoals wij die bleven dat doen:
leeftijd zal ze niet vermoeien,
de jaren zullen ze niet veroordelen.
Altijd, terwijl de zon ondergaat
en de morgen komt,
zullen we hen herdenken.'

Laurence Binyon

 

Meer artikels
Bailleul Communal Cemetery Extension Nord. 01-06-2015
Bailleul Frankrijk.

In het voorjaar van 1915 hadden de Duitsers opnieuw geprobeerd om bij Ieper een doorbraak te forceren.

lees meer ...
Keltisch kruis 'Keith Rae' nabij Sanctuary Wood Cemetery. 27-07-2015
Zillebeke ( Ieper) België.

De nacht van 29 op 30 juli 1915 werd beheerst door een onheilspellende stilte. De sector Hooge werd verdedigd door de 41e brigade van de 14e divisie.

lees meer ...
Ploegsteert 'Monument 14-18'. 28-12-2015
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Ploegsteert werd door de Britten Plug Street genoemd en was in 1915 al herschapen tot een onderkomen voor vooral Britse militairen.

lees meer ...