Craonelle Frankrijk.
Nécropole Nationale de Craonnelle.
Craonelle Frankrijk.

Het Franse dorpje Craonnelle lag tijdens de oorlog aan het einde van de Chemin-des-Dames (de weg van de dames). De Chemin des Dames is een weg gelegen in het noorden van Frankrijk, midden in de driehoek Soissons, Laon en Reims. De weg loopt grotendeels over een heuvelrug die enkele tientallen meters uitsteekt boven het omringende en zacht glooiende land. In de achttiende eeuw gebruikten twee dochters van de Franse koning Lodewijk XV, Adélaïde en Victoire, deze weg om vanuit Parijs hun gouvernante in het kasteel de la Bove bij Vauclair te gaan bezoeken. Om de tocht per koninklijk rijtuig te vergemakkelijken werd de weg van een steenlaag voorzien. Later werd de weg naar de Dames de France vernoemd. Het plateau waarover de weg voert heeft vele malen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. De soms meer dan 200 meter hoog gelegen heuvelrug vormde een schitterende natuurlijke barrière en was dus zeker van strategisch belang.

 

In 1814 behaalde Napoleon hier zijn laatste overwinning tegen de Russische en Pruisische geallieerde legers. Honderd jaar later zou de Chemin des Dames voor eeuwig verbonden worden aan de gevechten van de Eerste Wereldoorlog. De eerste gevechten vonden plaats in september 1914 nadat de Duitsers zich moesten terugtrekken van aan de Marne, de Duitsers kozen de heuvelrug van de Chemin als verdedigingslinie, er werden vlug wat tijdelijke basale loopgraven aangelegd, het terrein was er gemakkelijk te verdedigen. Rond 13-14 september probeerden de geallieerden er de Duitsers te verdrijven, maar al snel begonnen ook de geallieerden zich hier in te graven. De geallieerden hadden in oostelijke richting, tot bij Craonne, wel terrein bezet. Rechts van de Britten hadden de Fransen geprobeerd om bij Corbeny rond het plateau heen te trekken om dan zo via de Ailette-vallei de Chemin des Dames in de rug aan te vallen, maar dat mislukte en ze vielen terug op Craonne. De Fransen namen Craonne in maar moesten het weer prijs geven. De eerste slag om de Aisne ging over in een reeks aanvallen en tegenaanvallen, dit duurde tot 28 september 1914. De geallieerden hadden toch een deel van het Chemin des Dames bolwerk kunnen innemen.  

 

Tot in 1917 was het front hier tamelijk stabiel. De Duitse legereenheden profiteerden van deze lange periode om hun positie aan de Chemin des Dames in een onneembare vesting te veranderen. Ze groeven zich in, zo o.a. in de gewelven van een kalksteengroeve die ze zelf Drachenhöhle noemden, dit verwees naar de rookwolken die ontsnapten uit de gangopeningen en die van veraf waren te zien. Deze naam werd later door de Fransen overgenomen en luidde la Caverne du Dragon.

Meer artikels
Monument Belgische 7e Linie Regiment. 03-11-2014
Sint Joris ( Nieuwpoort) België.

Het 7e Linieregiment nam in de periode 17-23 oktober 1914 deel aan de Slag van de IJzer, en op 4 november 1914 aan de gevechten bij Lombardsijde. Het 7e Linie trok zich op 19 oktober 1914 op de linkeroever van de IJzer terug en hielp er mee het Duitse offensief van 21-23 oktober af te slaan.

lees meer ...
Antoine Fonck 'De Eerste Belgische militair die sneuvelde in WOI'. 04-08-2014
Thimister- Clermont België.

Toen op 4 augustus om 07.30 uur de Duitse inval bekend werd kreeg het 2de Lansiers, dat een verkenningsopdracht ter hoogte van de Oostelijke grens uitvoerde, het bevel om onmiddellijk hun alarmkantonnement te vervoegen. Het 1ste Eskadron onder bevel van Commandant Morisseaux ontplooide zich ter hoogte van Battice van waaruit ze verkenningspatrouilles moesten uitvoeren. De 21 jarige Antoine Fonck maakte deel uit van één van die patrouilles.  

lees meer ...
Carrières de Montigny 'Soldatenkunst'. 05-12-2016
Machemont Frankrijk.

De carrières (steengroeven) hier in de omgeving werden vooral actief uitgebaat vanaf de 18de en 19de eeuw.

lees meer ...