Ariburnu Turkije.
Anzak Koyu ( Anzac Cove).
Ariburnu Turkije.

De ANZAC-troepen bestonden uit manhaftige Australiërs en Nieuw Zeelanders, die de oorlog eigenlijk nog als een soort sport taxeerden. Hun landingsplaats was Z-beach bij Gaba Tepe. Ze moesten er aan land komen met ongeveer 15.000 (andere bronnen vermelden 12.000) man

 

De schepen brachten hen tot voor de kust, daar werden ze overgezet in kleinere bootjes die hen op de juiste landingsplaatsen moesten afzetten. Deze nachtelijke operatie duurde veel te lang, veel langer dan gepland en pas in de vroege morgen gingen ze aan land. Door een sterke stroming waren de boten geland op een plaats die bijna twee kilometer ten noorden van de geplande landingsplaats lag. Het terrein, een kleine inham bij Ari Burnu, had een smal strand en was omringd door steile kliffen, het gebied was dus zeer moeilijk toegankelijk en onbekend. In tegenstelling tot de plaats waar ze in feite hadden moeten landen, was dit gebied zwak verdedigd. Toen de 3de Australische Brigade in de morgen van 25 april hier aan land kwam ondervond ze een minimale weerstand. In een half uur tijd waren er al 4.000 man aan land. Over die minieme weerstand schreef Private Walter Stagles (1e Australische divisie) het volgende: “Ineens weergalmde er één luid schot en een geelachtig licht flakkerde hoog in de lucht op. Vanaf dat moment begonnen de Turken de boten met zwaar mitrailleur- en geweervuur te bestoken. We sprongen uit de sloepen en de warm ingeduffelde roeiers startten weer met roeien. Zodra het vaartuigen aan land kwamen, was het ieder voor zich, je moest gewoon uitstappen en er het beste van trachten te maken.”

 

Toen het licht werd beseften ze al vlug dat ze op de verkeerde plaats terecht waren gekomen. Toch klauterden enthousiaste kleine groepjes ANZAC’s op de steile kliffen en trokken dan landinwaarts op verkening.

 

De troepen waren nu veilig aan land maar toch verliep de organisatie op het strand krampachtig. Private Frank Brant van de 2e Australische divisie getuigde: “Er was zeker geen sprake van een goed gecoördineerde actie. We waren gewoon een bende Australiërs die allemaal aan het werk waren. We vertrouwden elkaar blindelings. Nadat we even hadden gedolven, vuurde de Queen Elizabeth plots enkele artilleriegranaten af, het geluid van die granaten werkte als een stimulans. De vent naast mij, Robbie Robinson, was een korporaal van mijn bataljon. Ik zie hem nog voor mij, grijnslachend, maar de volgende tel viel zijn hoofd op mijn schouder. Een scherpschutter schoot recht door zijn halsader. Dat was dus eigenlijk mijn vuurdoop, Robbies bloed droop over mijn hele uniformjas.”

 

Intussen had Mustafa Kemal zijn 55e en 77e regiment (19e in de richting van de ANZAC’ s gestuurd om die te bekampen. Ook zo'n 80 soldaten  van het 27e regiment   onder leiding van de turkse onderluitenant Ibradili Ibrahim Hayrettin die verantwoordelijk was voor het bewaken en beveiligen van ongeveer 4 km kusstrook zorgde voor veel tegenstand.  Van op een heuvel zo'n 30 meter boven de zeespiegel ongeveer 1 km van Ariburnu waar vlakbij een stenen huisje van een lokale visser was gevestigd werden de Anzac's onder vuur genomen.  Deze 'Fisherman's hut' is op dag van vandaag nauwelijks veranderd. De gevechten op de kliffen en in de ravijnen ontaarden in een vreselijke strijd, één op de twee ingezette manschappen werd een slachtoffer. De landing degenereerde in een complete wanorde. De situatie werd zelfs zo nijpend dat bevelvoerder generaal William Birdwood in de nacht van 25 op 26 april aan generaal Hamilton toestemming vroeg zich te mogen terugtrekken maar die vraag werd genegeerd.

 

Sergeant Frank Kennedy van de 2e Australische divisie getuigde: “Er moest een hulppost opgericht worden, het eerste bevel dat ik er kreeg was om te proberen de gewonden naar een veilige plek te verplaatsen. Maar met een draagbaar afdalen langsheen die steile zandhellingen, was ongeveer het moeilijkste dat een brancardier kon doen. We moesten constant trapsgewijs naar beneden, af en toe struikelend over robuust struikgewas, en terzelfdertijd probeerden we de pijn van die jongen op de brancard te verlichten.”

 

Deze inham werd een bekende site in de Australische geschiedenis van de oorlog. De 600 meter lange inham van werd de hoofdbasis van de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen tijdens de achtmaand durende Gallipoli campagne. Op 29 april doopte generaal Birdwood deze inham en de naamloze omgeving bezet door zijn korps om tot “ANZAC cove”.

 

 

 

 

Meer artikels
Fort Douaumont. 24-10-2016
Douaumont Frankrijk.

Het fort de Douaumont werd "veroverd" op 25 februari 1916 rond 17 uur door het Duitse 24e I.R (infanterieregiment uit Brandenburg). Al vanaf eind 1914 werd er overgegaan tot de geleide­lijke ontwapening van het fort.

lees meer ...
Vittoriale Degli Italiani. 06-08-2018
Gardone Riviera Italiƫ.

Op een heuvel in Gardone Riviera ligt een van de meest bijzondere bezienswaardigheden aan het Gardameer: het museum Vittoriale Degli Italiani.

lees meer ...
The Lone Tree. 07-09-2015
Loos ( Loos-en-Gohelle) Frankrijk.

Tussen Vermelles en Loos staat 'The Lone Tree', de eenzame boom.

lees meer ...