Seddülbahir Turkije.
V Beach Cemetery.
Seddülbahir Turkije.

Sedd el Bahr (In modern Turks Seddülbahir, betekent in het Ottomaans “ Muren van de Zee”.)

 

In de morgen van de 23 april 1915 zette de uit meer dan 200 vaartuigen bestaande vloot, koers naar hun bestemmingen op het schiereiland Gallipoli. Op 25 april om 03uur begon de invasie. Er werden twee afleidingsmanoeuvres uitgevoerd. De Fransen voerden een succesvolle schijnaanval uit bij Kum Kale en ten noorden van Gallipoli, bij Bulair in de Golf van Saros, voerde de Royal Naval Brigade eveneens een schijnaanval uit, ook die verliep succesvol. De daadwerkelijke twee hoofdlandingsplaatsen waren de stranden bij de landtong Ari Burnu waar de Anzac-troepen aan land moesten en Cape Helles waar een gedeelte van de 29e Divisie het strand zou bestormen. Rond Cape Helles lagen er vijf verschillende landingsplaatsen die de codenamen S-, V-, W-, X- en Y-beach kregen, deze stranden werden toegewezen aan de rest van de 29e Divisie.

 

Op V-beach, een 300 meter breed strand, wou men de Turken overmeesteren door opeens aan wal te verschijnen, maar de verovering van V-beach zou zeker geen eenvoudige klus worden. Om 5 uur opende het slagschip Albion een hevig bombardement op het dorp Sedd el Bahr en het op het nabij gelegen fort. Men had voorzien dat er hier 2.800 man aan land zou gaan. De eerste 700 (andere bronnen spreken over 800 man) aanvallers, waaronder mannen van het 1e bataljon van het Royal Dublin Fuseliers, voeren in open sloepen naar het strand toe. Aan Turkse kant bleef alles rustig, er was geen spoor van leven te bekennen. Doch toen ze het land bereikten en uit de boten sprongen brak de hel los. Slechts 300 van de 700 belagers overleefden die moordende vuurzee, doch veel van die overlevenden waren gewond!

 

Om 8u30 liet men het vrachtschip de River Clyde aan de grond, op 100 meter van het strand, vastlopen. Dit cargoschip die speciaal voor deze stranding voorzien was had grote wegneembare schotten in de romp. Daar in die scheepsromp hielden er zich 2.000 man waaronder de rest van 1e bataljon Royal Dublin Fuseliers, het 1e bataljon Royal Munster Fuseliers, twee compagnies van het 2e bataljon Hampshire Regiment en een veldcompagnie van de West Riding Royal Engineers (genietroepen) klaar om aan te vallen. Met heel wat moeite plaatste men een aantal platbodemschuiten tussen het vrachtschip en de wal. Via deze platbodems konden de troepen V-beach gemakkelijker bestormen, dat dacht men toch! Een gedeelte van de troepen trok de stormloop op gang, maar het verliep godgeklaagd, de helft van de aanvallers sneuvelden. Wie overleefde en toch aan wal geraakte verschool zich de ganse dag achter een op het strand gelegen rotsrichel. De rest van de mannen hield zich schuil in de cargo. Het schip werd vier maal geraakt door de Turkse artillerie, maar als bij wonder faalden de ontstekingsmechanismen viermaal ontploften en de projectielen niet!

 

Voornamelijk de Turkse 9e divisie onder leiding van Majoor Mahmut Sabri Bey boden hier hevig weerstand. Het waren echter een 60 tal mannen van het 26e regiment onder leiding van sergeant Yahya die er in slaagden om de landing en de opmars hier zo'n 10 uur vertraging te bezorgen. De meeste manschappen van sergeant Yahya werden gedood tijdens de gevechten. Toen hij zelf te zwaar gewond was trok hij zich terug met de weinige overgebleven soldaten van zijn eenheid. Yahya overleed later in een veldhospitaal in Alticepe aan zijn opgelopen verwondingen.

 

Pas tegen de avond aan verzwakte het Turkse weerwerk. De  HMS Albion bestookte nogmaals het dorp en het fort. In de nacht konden de nog in de River Clyde wachtende mannen dan toch zonder al teveel moeilijkheden ontschepen. Ze groeven zich in op het rotsachtige strand en de nabije omgeving, nadien werden er versterkingen, munitie, voedsel en allerlei andere benodigdheden bijgebracht. De volgende dag, na een zware strijd werd Sedd el Bahr ‘s middags veroverd en kon er verbinding gelegd worden met de andere landingsplaatsen. Op V-Beach werden er zes Victoria Crosses uitgereikt, en de volgende dag nog twee bij de bestorming van Sedd el Bahr!

 

 

 

Meer artikels
57th Regiment Turkish Memorial. 25-04-2016
Ariburnu (Gallipoli) Turkije.

Bij de landing op Anzac Cove (Gallipoli), op 25 april 1915, was het 57e Turkse infanterie regiment de eerste eenheid die er in actie kwam en in de verdediging trok.

lees meer ...
Crypte Zonnebeke 'Jules Deraedt'. 24-09-2018
Zonnebeke België.

Deze gemeenschappelijke grafkelder op de Zonnebeekse burgerbegraafplaats is een unicum in België.

lees meer ...
Toronto Avenue Cemetery 'Last Post'. 22-06-2015
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

In het begin van de 17e  eeuw werd het  een gewoonte om de soldaten  via een signaal ( via tromgeroffel of trompetgeschal) te laten weten wanneer deze zich naar hun slaapplaatsen  moesten begeven.

lees meer ...