Bois Brûlé  (Apremont-la-Forêt)  Frankrijk.
Debout les morts.
Bois Brûlé (Apremont-la-Forêt) Frankrijk.

Terwijl er in het begin van april 1915 belangrijke aanvallen plaatsvonden in het bos van Ailly, moest het 95e Franse infanterie regiment een afleidingsmaneuver uitvoeren in het Bois Brulé.  Op 5,6 en 8 april werd er hevig gestreden om een loopgraaf. Op 8 april ’s morgens was de loopgraaf veroverd. De Franse aanvallers werden afgelost en gingen in reserve in de tweede lijn. Plots kwam er een Duitse tegenaanval op gang, de aanval veraste de pas geïnstalleerde Fransen die zich via de loopgraven terug trokken. Adjudant Jacques Péricard (1876-1944), een van de aanvallers van de vorige dag en die in reserve was, verzamelde een aantal vrijwilligers van zijn compagnie en smeet zich voor de vijand op 6 april 1915. Het werd een lang en vreselijk gevecht, Pericard zag rondom hem vooral doden en gekwetsten, hij voelde dat zijn mannen verzwakten en plots brulde hij: “ Debout les morts!” (doden sta recht). Uiteindelijk had Péricard succes de loopgraaf werd toch heroverd.

 

Voor zijn moedig optreden in het Bois Brulè werd Jacques ( zijn echte voornaam was Joseph) Péricard  op 24 mei 1915 benoemd tot onderluitenant. Zijn kreet “ Debout les morts!” werd achteraf heel populair in de Franse historiek van de Eerste Wereldoorlog. Péricard heeft nadien meerdere boeken over de Slag bij Verdun en enkele autobiografische romans, geïnspireerd op zijn soldatenleven, geschreven. Maar voor oud-strijder en bekend historicus Jean-Norton Cru (1879 -1949) was het oeuvre van Péricard een verzinsel, een verzameling van gefantaseerde anekdotes waarin de auteur met zijn stijl en humoristische toon het imaginaire karakter onderlijnde. Ik heb werken van beide auteurs gelezen en beide oeuvres zijn zeker waardevol, het meningsverschil tussen die twee oud Verdun strijders toont eens te meer aan dat geschiedenis geen exacte wetenshap was en is, maar vaak gebaseerd was op hun eigen emoties, ervaringen en rang, iedere oorlogsveteraan verwerkte zijn belevingen op een andere manier de een al positiever dan de andere.

 

Na de oorlog werkte Péricard als journalist en zette zich in voor de oud-strijders. In de WOII koos hij de kant van het Vichy regime en kwam op 18 maart 1944 in een hinderlaag om het leven ( andere bronnen melden dat hij accidenteel door Duitse kogels gedood werd bij een wegblokkade). Hij kreeg een officiële begrafenis waarop ook maréchal Philippe Pétain, de vroegere held van Verdun, aanwezig was.

Meer artikels
Deutscher Soldatenfriedhof Tarabya 'Generalfeldmarschall Colmar Freiherr von der Goltz'. 18-04-2016
Tarabya (Istanbul) Turkije.

Achter een zwaarbewaakte ingangspoort ligt een Duitse militaire begraafplaats.

lees meer ...
Lone Pine Cemetery. 03-08-2015
Victoria Gully Turkije.

Op 6 augustus 1915 was er een Britse aanval gepland op Suvla Bay, dit was een ideaal gebied voor de landing van een grote legermacht.

lees meer ...
Shot At Dawn Memorial. 03-07-2017
Alrewas Verenigd Koninkrijk.

Dit monument in het National Memorial Arboretum herdenkt de 306 Britse en Commonwealth-militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog, vooral vanwege desertie, geëxecuteerd werden.

lees meer ...