Voormezele  (Ieper) België.
St-Elooi.
Voormezele (Ieper) België.

Sint-Elooi vormde het meest vooruitgeschoven punt van de Duitse frontlinie rond de stad Ieper.  De eerste volwaardige ondergrondse mijnen in de Ieperboog werden wellicht door de Duitsers tot ontploffing gebracht eind januari 1915, dat gebeurde tussen de weg Menen-Ieper en Sint-Elooi. Hiermee was de start van de mijnenoorlog gegeven, een manier van oorlogsvoering die de komende jaren de ondergrond van de Ieper- en de Wytschaeteboog heel gestaag zou omwroeten, en er dood en vernieling zou zaaien. In maart 1915 lieten de Duitsers op Sint-Elooi een  mijn, die zich onder de geallieerde posities bevond, ontploffen.

 

Op het parkje naast de rotonde, waar de Rijselseweg en de Armentierseweg elkaar kruisen staat vlakbij het monumentje een artilleriestuk uit WOI. In de oorlog werd de benaming artillerie gebruikt om kanonnen en andere tuigen, zoals houwitsers en mortieren, die projectielen afvuurden aan te duiden. In de negentiende eeuw had je de zware en de lichte artillerie, hier bepaalde het gewicht van het afgevuurde projectiel bij welk type van artillerie het kanon werd ingedeeld. Dus 'zwaar' of 'licht' hing af van het gewicht van de kanonkogel.

 

In het begin van de Grote Oorlog waren de kanonnen met een lange loop, zoals het kanon in St Elooi een belangrijk wapen, maar de artillerie een zou een enorme evolutie kennen. Zo beschikten de Britten ook over het “QF” (quick-firing / vlug schietend) kanon, na ieder gelost schot bracht dit kanon zichzelf terug in schotpositie. Ook het beroemde Franse 75 mm kanon, die een beslissende rol speelde tijdens de eerste slag van de Marne, kon vijftien rondes per minuut schieten. Met zeer ervaren en getrainde schutters kon haar vuursnelheid, voor een korte periode, tot bijna dertig rondes per minuut opgedreven worden. Het Franse 75 mm kanon vuurde haar projectielen af met een gemiddelde snelheid van 500 meter per seconde en een straal van 6.900 meter. Geen snelheidslimieten voor het vuren van de kannonen!  De modernisering van de artillerie draaide op volle toeren!

Meer artikels
Deutcher Soldatenfriedhof Wervicq-Sud. 02-03-2015
Wervicq-Sud Frankrijk.

De Belgische stad Wervik en haar Franse zusterstad Wervicq-Sud (Wervik-Zuid) worden gescheiden door de rivier Leie. Beide steden lagen tijdens de oorlog op ongeveer tien kilometer van het front.

lees meer ...
Branik Österreich-Ungarischer Soldatenfriedhof. 07-11-2016
Branik Slovenië.

In het Sloveense Branik, of liever in de buurt ervan, bevinden er zich twee Oostenrijks-Hongaarse militaire begraafplaatsen.

lees meer ...
Australian Corps Memorial. 02-07-2018
Le Hamel Frankrijk.

Nu het Duitse Lenteoffensief tot staan was gebracht wou de Britse legerleiding een kleinschalige aanval opzetten.

lees meer ...