Les Eparges  Frankrijk.
Crête des Eparges 'Mine Crater'.
Les Eparges Frankrijk.

De heuvelrug van Les Eparges is 1400 meter lang en 348 meter hoog en ligt ongeveer 20 km ten zuidoosten van Verdun. Vanaf deze heuvel kon men tijdens de oorlog vele kilometers ver het Woëvregebied overzien. De heuvelrug was een zeer belangrijke strategische positie. Men kon van daaruit het gebied beheersen met artillerie, want de troepenverplaatsingen of een aanval kon men tijdig waarnemen.

 

De Fransen hadden de lagere heuvel, 250 meter ten noorden van het dorp Les Eparges in bezit. De Franse sappeurs waren al enige tijd bezig om via tunnels ondergrondse mijnen te plaatsen onder de Duitse linies. Op 17 februari 1915 gingen met een enorme explosieknal de mijnen de lucht in. de Fransen trokken meteen vooruit  en slaagden erin om een gedeelte van de eerste Duitse verdedigingslijn in te nemen. Met een nietsontziende inspanning konden de Fransen een Duitse tegenaanval afslaan. Het Franse 106 R.I. verloor 1.600 manschappen, waaronder 300 gesneuvelden, 1.000 gewonden en 300 vermisten.

 

Op 18, 19 en 27 maart volgden nog meer Franse aanvallen, deze eisten veel doden en leverden weinig terreinwinst op. Op 5 april volgden opnieuw 20 tot 30 mijnexplosies die heel wat kraters in de heuvel sloegen, sommige van die kraters waren 50 meter diep. Bij de daarop volgende Franse bestorming lukten de Poilus erin om de westelijke kant van de top te bezetten, deze lag tegenover de restanten van het dorp Les Eparges. Gedurende de rest van de oorlog zou men blijven vechten om de heuvelrug. De Duitsers werden steeds bedrevener in de mijnenoorlog. Hele stukken van de heuvel werden opgeblazen, dat kostte telkens vele mensenlevens, en soms aan beide kanten. Vele kraters getuigen nu nog van deze ondergrondse strijd. Het dorp Les Eparges werd totaal verwoest. De strijd ging door, tot de Amerikanen in september 1918 de Duitsers er definitief verdreven. Duizenden verloren hun leven op deze heuvel, die door de mijnenoorlog in totaal 10 meter van haar hoogte verloor.

Meer artikels
Serre Road Cemetery Nr 2. 27-06-2016
Serre-les-Puisieux Frankrijk.

In juni 1916 kwam de weg vanuit Mailly-Maillet naar Serre (Serre Road) en Puisieux terecht in niemandsland, dit op ongeveer 1.300 meter ten zuidwesten van Serre.

lees meer ...
Clay-Kicking 'Three Tunnellers'. 05-01-2015
Bronzen reliëf (Plugstreet 14-18 Experience) Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Reeds op 21 december 1914 brachten de Duitsers de eerste mijnen tot ontploffing nabij de stad Béthune (Pas-de-Calais) in Frankrijk.

lees meer ...
Oorlogsmonument Begraafplaats Steytelinck. 05-09-2016
Wilrijk (Antwerpen) België.

Dit monumentale beeldhouwwerk vervaardigd door Lode Eckermans staat vrij centraal op de begraafplaats Steytelinck.

lees meer ...